Tech & Business

Ενημέρωση των ηλεκτρονικών νόμων περί απορρήτου

Ενημέρωση των ηλεκτρονικών νόμων περί απορρήτου

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην αμερικανική αγορά ICT (αν και δεν αφορά μόνο σ’ αυτή, καθώς οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες του κλάδου έχουν παγκόσμια δραστηριότητα, άρα οι όποιες επιπτώσεις επεκτείνονται κι έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ) είναι οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και τις κρατικές υπηρεσίες,

όσον αφορά στην παροχή δεδομένων και στοιχείων για τους χρήστες του διαδικτύου – δηλ. τους πελάτες των εταιριών και πολίτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων συχνά και ξένων υπηκόων.

Οι εταιρίες θέλουν, όπως είναι φυσικό, να ικανοποιήσουν-κατά πρώτο και κύριο λόγο- τους πελάτες τους έτσι, σπανίως υποκύπτουν στα σχετικά αιτήματα «άνωθεν» και κάποιες δεν διστάζουν ακόμα και να καταφύγουν στα δικαστήρια,

υπερασπιζόμενες το δικαίωμά τους να τιμούν με τη συμπεριφορά τους την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι καταναλωτές ότι «δεν θα βγάλουν τα δεδομένα τους στη φόρα» (θυμηθείτε την κόντρα, πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ FBI και Apple σχετικά με τα δεδομένα του «κλειδωμένου» iPhone ενός ύποπτου για τρομοκρατία…)

Όμως, το καζάνι βράζει και οι πιέσεις εκατέρωθεν είναι μεγάλες – πότε κερδίζει η μια πλευρά και πότε η άλλη, σ’ αυτή την τεχνολογική (και πολιτική βεβαίως, καθώς, συχνά τα αιτήματα προέρχονται από ξένες κυβερνήσεις, μέσω Ουάσιγκτον) διελκυστίνδα, που ποτέ δεν έχει καθαρό νικητή.

Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δεν πρόκειται για απλή τυπικότητα η παρουσίαση από τα μεγάλα ονόματα του χώρου της (συνήθως πολυσέλιδης) Έκθεσης Διαφάνειας (TransparencyReport) του καθενός.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 28 Σεπτεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή της Google. Να, λοιπόν, τι λέει το συνοδευτικό σχόλιο του Richard Salgado, αρμόδιου διευθυντή της εταιρίας σε θέματα επιβολής του νόμου και ασφάλειας πληροφοριών (Director, Law Enforcement & Information Security)

Σήμερα, δώσαμε στη δημοσιότητα την πιο πρόσφατη έκδοση της Έκθεσης Διαφάνειας σχετικά με τα κυβερνητικά αιτήματα για παροχή δεδομένων που αφορούν σε χρήστες του διαδικτύου.

Τα κυβερνητικά αιτήματα αφορούν σε δεδομένα χρηστών που έχουν σχέση τόσο με ποινικές υποθέσεις, όσο και με θέματα εθνικής ασφάλειας, κατά το αμερικανικό δίκαιο.

Η Google υπεραμύνθηκε του δικαιώματος δημοσίευσης αυτών των πληροφοριών τόσο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων όσο και ενώπιον του Κογκρέσου, πιστεύοντας ότι η διαφάνεια αυτής της μορφής μπορεί να συμβάλει στον ευρύτερο διάλογο σχετικά με τη φύση και το πεδίο εφαρμογής των νόμων και προγραμμάτων κρατικού ελέγχου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, λάβαμε 48.941 αιτήματα παροχής στοιχείων από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που αφορούσαν σε 83.345 λογαριασμούς.

Στην Έκθεση υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, αναλυτικά. Επίσης, η Google δημοσιεύει και τα ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των λογαριασμών που αφορούνσε αιτήματα, στο πλαίσιο του FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), για άνοιγμα του περιεχομένου τους σε προηγούμενες περιόδους.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων της FISA αναφέρθηκε με ακρίβεια, υποεκτιμήθηκαν ακούσια τα στοιχεία χρηστών / λογαριασμών για ορισμένες περιόδους και υπερεκτιμήθηκαν εκείνα για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Στην πρόσφατη Έκθεση δίνονται πλέον τα σωστά στοιχεία.

Ενημέρωση των ηλεκτρονικών νόμων περί απορρήτου

Η πρόσφατη έκδοσητης Έκθεσης Διαφάνειας της Google συμπίπτει χρονικά με την έναρξηστο Κογκρέσο μιας σημαντικής συζήτησης σχετικά με τη φύση και τους σκοπούς των βασικών διατάξεων της FISA.

Το άρθρο 702 του νόμου περί τροποποιήσεων του FISA του 2008 λήγει στα τέλη του 2017.

Αυτό είναι το άρθρο που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαναγκάζει παρόχους υπηρεσιών, όπως η Google, να αποκαλύπτουν δεδομένα χρηστών (συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου των επικοινωνιών τους) που είναι ξένοι υπήκοοι, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριακών στοιχείων (ΣΣ. εννοεί σε επίπεδο αντικατασκοπείας ή έστω αντιτρομοκρατίας).

Νωρίτερα φέτος, εκφράσαμετην υποστήριξή μας σε συγκεκριμένες αλλαγές στο άρθρο 702 και εξακολουθούμε να πιστεύουμεπως το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει αυτές τις μεταβολές κατά τρόπο που θα ενισχύει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του διαδικτύου, προστατεύοντας παράλληλα και την εθνική ασφάλεια.

Ανεξάρτητοι φορείς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άρθρο 702 είναι πολύτιμο και αποτελεσματικό για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την παροχή χρήσιμων πληροφοριακών στοιχείων.

Αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δεν αποκλείουν αλλαγές που βελτιώνουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής Αμερικανών και μη πολιτών, χωρίς να διαταράσσουν τους βασικούς σκοπούς του άρθρου 702.

Οι νόμοι που επιτρέπουν την πρόσβαση των κυβερνήσεων σε δεδομένα χρειάζονται ριζική επικαιροποίηση, υπό το πρίσμα της τεράστιας πλέον διάδοσης της τεχνολογίας, των πραγματικών απειλών για την ασφάλεια των χρηστών και των προσδοκιών των τελευταίων όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών τους.

Ο γενικός σύμβουλος της Google, Kent Walker, ζήτησε σε ομιλία του, νωρίτερα φέτος, την εφαρμογή νέου πλαισίου σχετικά με τα διεθνή αιτήματα παροχής δεδομένων.

Είναι απαραίτητες πλέον οι επικαιροποιήσεις του νόμου για την προστασία της ιδιωτικότητας στις επικοινωνίες με στόχο τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες επιβολής του νόμου, όσο και τις απειλές κατά της ελευθερίας των πολιτών.

Η πρόσφατη εισαγωγή του Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις Διεθνείς Επικοινωνίες (International Communications Privacy Act - ICPA) στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση – στηρίζουμε ένθερμα τους εισηγητές στα δυο Σώματα (ΣΣ. Αναφέρονται τα ονόματά τους).

Η ECPA πρέπει,επίσης, να επικαιροποιηθεί ώστε οι χώρες που σέβονται τις αρχές της ιδιωτικότητας, των ορθών διαδικασιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουν το δικαίωμα απευθείας υποβολής τέτοιων αιτημάτων στους παρόχους των ΗΠΑ.

Η διευκόλυνση των χωρών αυτώννα αποκτούν ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία απευθείας από τους παρόχους, θα εξαλείψει τα κίνητρα για μονομερή διεκδίκηση βάσει νομοθεσίας ξένων χωρών, για προτάσεις εντοπισμού δεδομένων, για επιθετικές κινήσεις εκ μέρους κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και για επικίνδυνες ερευνητικές τεχνικές εκ μέρους τους.

Τα μέτρα αυτά, τελικά, πλήττουν την ιδιωτική ζωή, τις ορθές διαδικασίες και τοεπίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Google, προσβλέπουμε στη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου γι’ αυτά τα θέματα.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Tech & Business

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search