Startups

H SafeSize αναδείχτηκε startup της χρονιάς στα Startupper Awards 2023

Η SafeSize,  πρωτοπόρος στον κλάδο της τεχνολογίας λιανικής πώλησης υποδημάτων, αναδείχθηκε νικήτρια στα Startupper Awards 2023, λαμβάνοντας το βραβείο “Startup of the Year”.

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου. Σε μια λαμπερή βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσαν το «παρών» σπουδαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Μείωση 38% στις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups το 2023

Τη χειρότερη χρηματοδοτική κρίση των τελευταίων ετών αντιμετωπίζει φέτος το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές startups, αφενός βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μείωση των αποτιμήσεων τους και αφετέρου αντιμετωπίζουν την απροθυμία των επενδυτών να προβούν σε εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ScaleUp for Positive Impact

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ScaleUp for Positive Impact, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Microsoft με την Endeavor Greece.

Κατά τη διάρκεια του εξάμηνου προγράμματος, το οποίο εστίασε στην ανάπτυξη startups με βάση την ταχύτητα και τη βιωσιμότητα, κάνοντας χρήση μεταξύ άλλων της τεχνητής νοημοσύνης, 15 συμμετέχουσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να εκτεθούν σε καινοτόμα εργαλεία και καλές πρακτικές και να συζητήσουν με ηγετικά στελέχη από τον χώρο της τεχνολογίας ευκαιρίες, προκλήσεις και στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης κάθε επιχείρησης.

Στα 50 καλύτερα οικοσυστήματα του κόσμου για startups η Ελλάδα

Τη θέση της στην παγκόσμια νεοφυή σκηνή συνεχίζει να ισχυροποιεί η Ελλάδα, με το ελληνικό οικοσύστημα να καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2023.

Μάλιστα, η Ελλάδα όχι μόνο κατατάσσεται στην 46η θέση μεταξύ των κορυφαίων οικοσυστημάτων του κόσμου για τις startups, αλλά καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν βρισκόταν στην 48η του Τop50 του κόσμου.

HEBAN: Δύο χρόνια δράσης, 70 business angels, 10+ επενδύσεις

Δύο χρόνια ενεργούς δράσης συμπληρώνει φέτος, τον Ιούνιο, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (Hellenic Business Angels Network – HeBAN), το οποίο πλέον αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη.

Το HeBAN, που έχει συσταθεί ως μη κερδοσκοπικό Σωματείο και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο European Business Angels Network (EBAN) και το Global Business Angels Network (GBAN), αποτελεί τη μετεξέλιξη του αντίστοιχου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που από το 2015, εργαζόταν για την εκπαίδευση των Ελλήνων angels και την ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα.

Στην Αττική έχουν την έδρα τους 2 στις 3 ελληνικές startups

Επικεντρωμένο στην Αττική παραμένει το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα, με το 68% των startups του Elevate Greece να έχει την έδρα του στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Πρακτικά, οι 2 στις 3 ελληνικές startups έχουν ως έδρα την Αττική, με την “αστυφιλία” του οικοσυστήματος να υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των  νεοφυών εταιρειών από την περιφέρεια.

Τελευταίες ημέρες αιτήσεων για το EIT Digital Venture Program 2023

Έως και τα μεσάνυχτα της 16ης Απριλίου 2023 θα είναι ανοικτή για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα του EIT Digital Venture Program, δίνοντας την ευκαιρία σε πρώιμες startups να διεκδικήσουν χρηματοδότηση που φτάνει έως και €25.000.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική δράση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που για έκτη χρονιά ενισχύει startups σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης και καθοδήγησης με χρηματοδότηση.

Μειώθηκαν κατά 25% οι χρηματοδοτήσεις σε ευρωπαϊκές startups

Η οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια στην Ευρώπη έπληξε και το νεοφυές οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο υποδέχτηκε το 2022 με σαφώς μειωμένες χρηματοδοτήσεις σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά κεφάλαια, που προωθήθηκαν προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης, το περασμένο έτος υποχώρησαν κατά 25%.

Συνολικά, το περασμένο έτος, οι ευρωπαϊκές startups προσέλκυσαν κάτι παραπάνω από $90 δισ. όταν έναν χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο ποσό υπερέβη τα $119 δισ.

Startups in Greece 2022/2023 report από το Found.ation και το EIT Digital

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), δημοσίευσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά ένα εκτενές report, με σκοπό την καταγραφή των επενδυτικών ευκαιριών και του προφίλ των startups στην Ελλάδα.

Το 2022 ήταν μία χρονιά η οποία έβαλε φρένο στην αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος, δεδομένων των διεθνών συγκυριών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και δεν επισκιάζει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Η φετινή έκδοση υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων - EATE (HDBI), και τελεί υπό τη χορηγία των Pfizer, Dialectica, Eurobank | egg – enter grow go | Corallia και SeedBlink.

O Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης στην τοποθέτησή του ανέδειξε θετικά στοιχεία όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας: «Η Ελλάδα πέτυχε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σκαρφαλώνοντας συνολικά 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ανακοίνωσε στοιχεία για το έτος 2021: στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών. Τη χρονιά αυτή, η χώρα μας προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις (πάνω από 6,3 δισ. ευρώ) από τότε που ο ΟΟΣΑ άρχισε να εντάσσει την Ελλάδα στον σχετικό δείκτη.»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τοποθέτηση της EATE στο report: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από 80 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τα επόμενα 5-7 χρόνια. Η επιτυχής αξιοποίηση αυτών των πόρων είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μια ιστορική ευκαιρία, καθώς είναι υψίστης σημασίας για την κλιμάκωση και την εγγύηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.»

Στο report καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, αλλά και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί.

Επίσης, ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2022 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits). Επίσης, καταγράφονται οι 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ή πλησιάζουν στο στάδιο unicorn.

Tο Found.ation συνεργάστηκε με την Dialectica και τη SeedBlink, με στόχο να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των startuppers, αλλά και δυνάμεων της startup κοινότητας που δεν είναι εύκολα ορατές, όπως οι angel investors και όσοι επιλέγουν να επενδύσουν μέσω πλατφορμών crowdfunding.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

   Καθώς ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος του EquiFund, ο απολογισμός δείχνει ότι περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχθηκαν συνολικά μέσω του προγράμματος, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση (με συμμετοχή τρίτων επενδυτών). Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα.

   Περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, προσελκύοντας περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται ποσά δανεισμού). Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 που ανερχόταν στα 540 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.

   Αυξημένη είναι η δραστηριότητα το 2022 από angel investors, η οποία φτάνει στο 10% των συνολικών επενδύσεων του 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες. Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.

   Στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί όσον αφορά το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022, με περίπου 40% του συνόλου του venture funding στην περιοχή.

   Το 2022, είδαμε επίσης ρεκόρ στα exits, καθώς εξαγοράστηκαν 19 ελληνικές startups. Τα πιο ηχηρά από αυτά είναι της Accusonus (από τη Meta) και της Pollfish (από την Prodege).

   Ανάμεσα στις 10 ελληνικές startups με την υψηλότερη αποτίμηση, βρίσκονται εταιρείες όπως η Blueground και η Flexcar, οι οποίες θεωρούνται “soonicorns”. Υπολογίζεται ότι η συγκεντρωτική αποτίμηση αυτών των 10 εταιρειών είναι περίπου €5,5 δισ., ενώ του ελληνικού οικοσυστήματος στο σύνολό του ξεπερνάει τα €8 δισ.

«Αν και η αγορά αναμένει νέα κεφάλαια στις αρχές του 2023, η νέα πραγματικότητα χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα φέρει μια μάλλον διαφορετική μελλοντική κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο EquiFund (2018-2021). Τα περιφερειακά ταμεία αρχίζουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη χώρα, μια εξέλιξη ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς πρέπει επιτέλους να διευρύνουμε το συνολικό αποτύπωμα των οικοσυστημάτων μας. Οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε startups κερδίζουν ενδιαφέρον από family offices και εταιρικούς επενδυτές, οι οποίοι παραδοσιακά δεν έχουν εκτεθεί τόσο νωρίς στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων. Αντίθετα, η δραστηριότητα των αngels εξακολουθεί να είναι χαμηλή στη χώρα.» σημειώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το από τη διεύθυνση https://thefoundation.gr/innovation-platform/research-publications/startups-in-greece/.

Οι μισθοί και παροχές στις ελληνικές startups το 2022

Την αύξηση των αμοιβών σε ρόλους όπως DevOps, Machine Learning, Quality Assurnace, το σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, αλλά και την ευρεία υιοθέτηση της παροχής εταιρικών μεριδίων προς το ανθρώπινο δυναμικό τους καταδεικνύει η φετινή μελέτη της Marathon Venture Capital για το επίπεδο των αμοιβών και των υπόλοιπων παροχών των ελληνικών startups.

Η φετινή μελέτη, που προέρχεται από ανώνυμα στοιχεία για τις μισθολογικές απολαβές και το πακέτο παροχών από περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους με έδρα την Ελλάδα από 40 επιχειρήσεις, προσφέρει μια συγκεντρωτική εικόνα για τα μισθολογικά δεδομένα και άλλες πληροφορίες σχετικά με το πακέτο παροχών από ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Startups

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2023 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search