Αποστολή στο Βίλνιους - Γιάννης Ριζόπουλος
Στην αρχή ήρθε το mail, από φίλη που εργάζεται σε φορέα στήριξης της καινοτομίας – στη Λιθουανία στήνουν ένα διεθνές hub σχετικά με blockchain κι έχουν εγκαίνια το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου.
Θέλετε να το καλύψετε; Μετά ήρθε το τηλεφώνημα με τον πρέσβη – Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας, εκείνη την ημέρα στο Βίλνιους. Θα έλθετε; Ενδιαφέρουσα η πρόσκληση και μεγάλη η πρόκληση. Βαθιά ανάσα - Θα έλθουμε!
Μέγα και «καυτό» θέμα το blockchain, αν και παρεξηγημένο (περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια) – οι εξελίξεις καταιγιστικές και τα πεδία εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας πάμπολλα.
Κατανοητή και δικαιολογημένη, λοιπόν, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού hub.
Αλλά… στη Λιθουανία; Φαίνεται πως την ίδια απορία είχαν κι άλλοι, γιατί την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι οι Λιθουανοί στα -συνοδευτικά της εκδήλωσης- κείμενα, που έλαβα την ίδια ημέρα: «η επιλογή της χώρας έγινε (Σ.Σ. από τα αντίστοιχα Blockchain Centers της Μελβούρνης και της Σαγκάης, των οποίων αποτελεί πλέον τον Ευρωπαίο εταίρο) με γνώμονα την πολιτική και οικονομική της σταθερότητα, την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευροζώνης, αλλά και το ευνοϊκό επιχειρηματικό και ρυθμιστικό περιβάλλον»…
Έτσι, με την πρώτη απορία μου κιόλας λυμένη, βρέθηκα το Σάββατο το μεσημέρι στο -1ο και τα χιόνια του Βίλνιους για να συμμετάσχω στα πανηγυρικά εγκαίνια του Blockchain Centre Vilnius, που είχαν κόσμο, ενθουσιασμό, εκπροσώπους από το διεθνές οικοσύστημα του fintech, (ντόπιους) επισήμους και -όπως όλα δείχνουν- ισχυρή πολιτική βούληση από πίσω, προκειμένου να μπει η Λιθουανία στον χάρτη της καινοτομίας και της πρωτοπορίας σ’ αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα.
Εγκαίνια του Blockchain Centre Vilnius απο τον υπουργό Οικονομικών κο Virginijus Sinkevicius
Βούληση που εξέφρασε και ο (27χρονος!!!) υπουργός Οικονομικών Virginijus Sinkevicius, τονίζοντας ότι το Κέντρο «θα βοηθήσει τη Λιθουανία να ενισχύσει τη νέα, παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της και να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα που θα γίνουν όχι μόνο επιτυχημένες εξαγωγές, αλλά θα αντιπροσωπεύσουν επάξια και τη χώρα, καθώς η Ευρώπη αναγνωρίζει όλο και περισσότερο πως η Λιθουανία αποκτά προβάδισμα στην καινοτομία στους χώρους της οικονομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας».
Όμως, το «χαλί» γι’ αυτή την εξέλιξη στρώθηκε κυρίως από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, που αγκάλιασε το οικοσύστημα του fintech, δημιούργησε εξαρχής ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφάλισε την αναγκαία τεχνολογική υποδομή, στο πλαίσιο της νέας πλατφόρμας LBChain, η οποία επιτρέπει στις εγχώριες και ξένες εταιρίες να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν στην πράξη (τουλάχιστον για ένα χρόνο και μετά βλέπουμε…) λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία blockchain.\
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εισήγαγε τη «start-up visa», με στόχο την προσέλκυση (και τη συγκράτηση – όχι από το gain στο drain…) ταλαντούχων νέων μηχανικών και επιχειρηματιών από χώρες εκτός ΕΕ.
Υπερηφανεύεται δε, για την ευρύτατη διάδοση της ηλεκτρονικής υπογραφής σ’ όλον το δημόσιο τομέα (εμείς με το σταγονόμετρο), τις διευκολύνσεις για τηλε-εργασία (χα!), την πρώτη θέση στην ΕΕ σ’ ό,τι αφορά στη διείσδυση των οπτικών ινών (που σημαίνει ότι από ταχύτητες και χωρητικότητα σκίζουν), αλλά και το γεγονός ότι μπορεί κανείς να στήσει (τρέμε, γειτονική Εσθονία!) μια νέα επιχείρηση μέσα σε μονάχα τρεις μέρες!
Μ’ αυτά τα «καλούδια» διαθέσιμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στα εγκαίνια (που μεταδίδονταν παγκοσμίως με livestreaming) έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της Κομισιόν (έχουμε αποκλειστική συνέντευξη με τον εκπρόσωπό της, που ετοιμάζεται – μείνετε συντονισμένοι!), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςκαι του NASDAQ, αλλά και δεκάδες μέλη του οικοσυστήματος του Blockchain από την Αυστραλία, την Κίνα, τον Καναδά, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και τη Λετονία, με στόχο να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον αυτής της τεχνολογίας, να συσφίξουν σχέσεις και να αναζητήσουν συνέργειες.
Κι όπως σωστά επεσήμανε ο ιδρυτής του Κέντρου, ψηφιακός επιχειρηματίας (και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…) Antanas Guoga (γνωστός στο κύκλωμα ως Tony G), «η ψηφιακή τεχνολογία είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις μικρές χώρες, καθώς η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να αναδείξουν τα ταλέντα που υπάρχουν σ’ αυτές».
Λίγες ώρες νωρίτερα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, είχαν «πέσει οι υπογραφές» μεταξύ της διοίκησης και των εταίρων του Κέντρου, στους οποίους περιλαμβάνονται ο ΣΕΒ της Λιθουανίας, το Πολυτεχνείο του Κάουνας (δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας), η PriceWaterhouseCooperκαι πολλές εταιρίες και ινστιτούτα.
Το Κέντρο και η λειτουργία του
Όσον αφορά στο ίδιο το BlockchainCentre (www.bcgateway.eu),ο βασικός του ρόλος είναι να αποτελέσει το σημείο επαφής(βλέπε, one-stop shop) όλων των εμπλεκομένων μ’ αυτή την τεχνολογία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, φιλοξενεί (στα 800 τμ και τις 55 θέσεις εργασίας που διαθέτει) ως θερμοκοιτίδα, αλλά και ως επιταχυντής αρκετές start-up που εστιάζουν στο χώρο του blockchain, παρέχοντάς τους καθοδήγηση και κάθε λογής υποστήριξη, ενώ παράλληλα μοιράζεται και διακινεί πληροφορίες σχετικά με εφαρμογές, δράσεις και επενδυτικές / χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Paulius Kuncinas (που είναι κι ο ίδιος διεθνής επενδυτής) το Κέντρο «θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία σε επενδυτές, start-ups και ρυθμιστές να ανταλλάξουν ιδέες, τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα ανάλογα κέντρα στη Μελβούρνη και τη Σαγκάη».
Μάλιστα, υπάρχει ειδική Επιτροπή Επενδύσεων, που θα βοηθήσει να βρεθούν κεφάλαια για τις start-up–μέλη του Κέντρου, με γνωστά ονόματα της διεθνούς σκηνής στη σύνθεσή της.
Στο ίδιο πλαίσιο αναζήτησης συνεργειών θα πρέπει να ενταχθεί και η υπογραφή, πριν από μερικές εβδομάδες, σημαντικής συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του κρατικού φορέα Invest Lithuania και του FinTech Association της Σιγκαπούρης, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων και προγραμμάτων…
• Για αποκλειστικές δηλώσεις και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Κέντρο, από την CEO του, Egle Nemeikstyte (δύσκολα τα ονόματά τους, δύσκολα!), επίσης μείνετε συντονισμένοι – ετοιμάζονται…
Οι προοπτικές του Blockchain…
…είναι απλά, τεράστιες! Πέρα απ’ όσα συζητήθηκαν στο Βίλνιους, σε πάνελ και διαδοχικές ομιλίες, η τεχνολογία αυτή (που δεν είναι καινούρια, αφού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991, όμως γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα ως βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε, το 2008, η δημιουργία του κρυπτονομίσματοςbitcoin, με όχι πάντα καλά λόγια να ακούγονται γι’ αυτή τη σχέση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές, αποκεντρωμένο, διαφανές και τυπικά «αναλλοίωτο» ψηφιακό «τεφτέρι», για την καταγραφή κάθε λογής ψηφιακών και όχι μόνο αξιών.
Οι μελετητές της διαβεβαιώνουν πως έχεις όλες τις δυνατότητες για να αλλάξει δραστικά και να μεταμορφώσει εκ θεμελίων (εξ ου και ο χαρακτηρισμός της ως foundation al technology) τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, εν ολίγοις του παγκόσμιου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος.
Εξ ου και οι συνεχιζόμενες μελέτες, δοκιμές, πιλοτικά έργα και έρευνες από τους πάντες – κυβερνήσεις, παγκόσμιους οργανισμούς, τράπεζες με όλους τους συναφείς φορείς, γιγάντιες αλλά και μικρές επιχειρήσεις, διεθνείς και τοπικές ΜΚΟ κλπ.
Για παράδειγμα, στο Βίλνιους συζητήθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- οι προκλήσεις για τη χρήση Blockchain στη δημόσια διοίκηση, η έλλειψη (ή, έστω, η αναπροσαρμογή) του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε πλήθος διαφορετικούς τομείς και χώρους με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επίλυση με τη βοήθειά της θεμάτων εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου το Blockchain να γίνει προσιτό στους χρήστες και -σταδιακά- αποδεκτό ως mainstream τεχνολογία.
Έπεται συνέχεια, λοιπόν, μαζί με δυο συνεντεύξεις…