Επωνύμως…

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Στο χώρο της τεχνολογίας μας αρέσει να ασχολούμαστε με τις επόμενες τάσεις. Και το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να εμφανίζονται όροι με τους οποίους ασχολούνται άπαντες σε σημείο που να νομίζεις ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να ασχοληθείς.

Στο παρελθόν, το έχουμε δει αυτό με το web -πριν από 20 χρόνια με τη «φούσκα» των .com εταιρειών- με τα big data, το cloud και δεκάδες άλλους όρους. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence ή απλά ΑΙ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τεχνολογία για την οποία γίνεται λόγος δεν είναι καν καινούρια. Υπάρχει ήδη, αλλά χρησιμοποιούμε έναν διαφορετικό όρο προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστική είτε στο ευρύ κοινό είτε στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το cloud ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του application service provisioning (ASP) που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και της άποψης που είχε διατυπωθεί στα μέσα της ίδιας δεκαετίας από την Oracle και τη Sun Microsystems, ότι στο προσεχές μέλλον «υπολογιστής θα είναι το δίκτυο» (network is the computer). Απλά, όταν πρωτοδιατυπώθηκε, η αγορά και οι χρήστες δεν ήταν και τόσο έτοιμοι.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την τεχνητή νοημοσύνη. Το ΑΙ δεν είναι κάτι καινούριο. Εφαρμογές που κινούνται στη λογική του ΑΙ υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Απλά, τώρα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει προκειμένου να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες πρακτικές εφαρμογές. Για να λειτουργήσει σωστά μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται να την τροφοδοτήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερο δεδομένα. Και είναι μάλλον περιττό να αναφερθώ στην ταχύτητα με την οποία αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων που παράγονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία βασική διαφορά, βέβαια, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει πολύ περισσότερο την καθημερινότητα μας από ότι ίσως νομίζουμε. Γενικότερα, η τεχνολογία έχει μία τάση να μας εκπλήσσει συνέχεια και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις. Θυμάμαι σε ένα διεθνές συνέδριο της Cisco να ακούω έναν ομιλητή να υποστηρίζει ότι μέχρι το 2030 θα έχουν εξαφανιστεί τα smartphones. Είναι προφανές ότι αυτό… ακούστηκε κάπως, αλλά από την άλλη να υπενθυμίσω ότι αν το 2005 έλεγε κάποιος ότι τα κινητά τηλέφωνα με πλήκτρα θα είχαν εξαφανιστεί ουσιαστικά μετά από 10 χρόνια, μάλλον θα τον περνούσαν για υπερβολικό. Οπότε ποτέ δεν ξέρεις…

Πίσω στην τεχνητή νοημοσύνη, όμως. Οι αλλαγές που φέρνει σε επίπεδο αυτοματοποίησης διαδικασιών είναι τρομακτικές. Κάποιους μάλιστα τους τρομάζουν κυριολεκτικά, αλλά να σημειώσω ότι τα περισσότερα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Οπότε, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν αλλαγές αντίστοιχες με εκείνες που έχουμε δει στο παρελθόν με διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις. Απλά, θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση να είναι ότι οι αλλαγές πλέον γίνονται αισθητές πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 
Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search