Επωνύμως…

Θα Pai μακριά η βαλίτσα

Θα Pai μακριά η βαλίτσα

Θα Pai μακριά η βαλίτσα

Ένα φλέγον ζήτημα, που απασχολεί έντονα τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο την τελευταία διετία, είναι η περίφημη Ουδετερότητα του Διαδικτύου [Νet Νeutrality]. Σύμφωνα με αυτήν, όλοι έχουν ίδια δικαιώματα στη χρήση του διαθέσιμου bandwidth για να παρέχουν ή να καταναλώνουν διαδικτυακές υπηρεσίες. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, οι μεγάλες εταιρείες προσπάθησαν να περάσουν νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι ISPs θα μπορούσαν να χρεώνουν υψηλότερα κόμιστρα σε εταιρείες για να τους προσφέρουν μεγαλύτερο μέρος από το διαθέσιμό τους bandwidth. Πριν από δύο χρόνια, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ [FCC], έπειτα από πολλές αντιπαραθέσεις, ψήφισε υπέρ της Ουδετερότητας στο Διαδίκτυο και δημοσίευσε ένα σύνολο κανόνων προς εφαρμογή. Τη συγκεκριμένη απόφαση πολεμούν έκτοτε οι ISPs σε κάθε ευκαιρία.

Την 1η Μαΐου το Εφετείο της Περιφέρειας της Columbia απέρριψε αίτημα των ISPs για την επανεξέταση μιας περσινής υπόθεσης που ακολουθούσε τους κανόνες Διαδικτυακής Ουδετερότητας. Μια επιτροπή τριών δικαστών απεφάνθη με ψήφους 2-1 υπέρ της FCC τον Ιούνιο του 2016, αλλά οι ISPs ήθελαν μια αναθεώρηση στην ολομέλεια του Εφετείου, αίτημα που απορρίφθηκε. Η συγκεκριμένη απόφαση ενισχύει τη θέση της FCC στην εφαρμογή των κανόνων, όμως το μεγάλο ερώτημα πλέον, μετά την αλλαγή της Διοίκησης, είναι εάν θέλει να τους εφαρμόσει. Ο Ρεπουμπλικάνος Ajit Pai, που πρόσφατα ενέκρινε και την άρση της προστασίας των δεδομένων των χρηστών από την εμπορική εκμετάλλευση των ISPs τους, ήταν εξαρχής αντίθετος με το Νet Νeutrality – διατελώντας τότε δικηγόρος της Verizon. Πλέον, ως Πρόεδρος της FCC, έχει ήδη προτείνει την κατάργηση των κανόνων της ουδετερότητας, ενώ τα λόμπι της αγοράς [που έχουν μηνύσει την FCC για την άρση των κανόνων] σε παρέμβασή τους στο Δικαστήριο της Columbia προειδοποιούσαν τους δικαστές να λάβουν υπόψη πως η FCC σκοπεύει να τους καταργήσει.

Στις 18 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του πλαισίου δραστηριότητας και χαρακτηρισμού της λειτουργίας των ISPs, ώστε να πάρουν σειρά και οι κανόνες της Ουδετερότητας. Παράλληλα, οι υποστηρικτές εκατέρωθεν κάνουν τις δικές τους κινήσεις. Από το think tank TechFreedom, που αντιμάχεται την Ουδετερότητα, δήλωσαν πως θα κλιμακώσουν την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Από την άλλη, η ομάδα Public Knowledge, που είναι υπέρμαχος των κανόνων, υποστήριξε πως το Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητά τους και στηλίτευσε τη βούληση του Pai να τους καταργήσει.

Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο πλαίσιο των κανόνων που είναι σε ισχύ αφήνει ήδη κάποια “παράθυρα” σε παρόχους που επιθυμούν να “σπάσουν” την ισοκατανομή του bandwidth που διαθέτουν, κάποιες χώρες όμως εφαρμόζουν δικούς τους, πιο αυστηρούς κανόνες. Με τις νέες κινήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ζήτημα αναζωπυρώνεται με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search