
‘Δύσκολοι καιροί για Big Tech’, γράφαμε μόλις δυο εβδομάδες νωρίτερα, σ’ αυτήν εδώ τη στήλη κι από τότε το ‘μετεωρολογικό δελτίο’ έγινε ακόμα χειρότερο, με σημαντικές ανατροπές στα όσα γνωρίζαμε ως τώρα να βρίσκονται πλέον επί θύραις… Βλέπετε, τα μεγάλα καράβια έχουν να αντιμετωπίσουν και μεγάλες φουρτούνες, όπως λέει και ο τίτλος.
Κι ίσως αυτή η ‘διόρθωση’ στην πορεία τους, που τώρα προετοιμάζεται, να ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη της ως σήμερα διαδρομής και ‘διαγωγής’ τους στην αγορά, τόσο απέναντι στους συν-ανταγωνιστές τους (οι συνέργειες και οι αντιπαλότητες διαδέχονται η μία την άλλη, ανάλογα με την περίσταση, όπως είναι γνωστό), όσο και απέναντι στους καταναλωτές – χρήστες των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ανά τον κόσμο.
Τις τελευταίες ημέρες, δυο εξελίξεις -μία στις ΗΠΑ και μία στην Ευρώπη- ήρθαν να ‘ρίξουν λάδι στη φωτιά’ που από καιρό καίει για τις BigTech, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία και τις ανησυχίες για το μέλλον τουλάχιστον σε δυο από αυτές. Στην πρώτη, άσχημη τροπή δείχνει να παίρνει η δικαστική διαμάχη μεταξύ της FTC -της ισχυρότατης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου & Ανταγωνισμού- και της Meta, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου, με αντικείμενο τις κατηγορίες για μονοπωλιακές πρακτικές της τελευταίας στην αμερικανική (και στη διεθνή, βεβαίως) αγορά.
Ελέγχοντας ταυτόχρονα -εκτός του αρχικού και πάντα κραταιού Facebook- την πλατφόρμα διαμοιρασμού φωτογραφιών (και όχι μόνο) Instagram (από το 2012) και την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp (από το 2014), η Meta μάλλον το έχει παρακάνει, όσον αφορά στην κυριαρχία της στην αγορά, και δεν κάνει -έστω... για τα μάτια- κάποια προσπάθεια για να το κρύψει…
Η FTC την κατηγορεί ότι κινείται από χρόνια βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ως μονοπώλιο, και πλέον εξετάζει τη διάσπαση της συγκεκριμένης εταιρίας εις τα εξ ων συνετέθη, ώστε να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός στα κοινωνικά δίκτυα, ο οποίος έχει διαταραχθεί, τα τελευταία χρόνια υπέρ της.
Βεβαίως, ο CEO της Meta, ο πολύς Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αρνείται πως υπάρχει τέτοια πρόθεση εκ μέρους τους, επιμένοντας πως από τότε που έγιναν οι δυο εξαγορές απλώς τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν από πλευράς επιδόσεων. "Θέλαμε να αυξήσουμε τη εγκατεστημένη βάση μας κατά 10 φορές κι αυτή αυξήθηκε κατά 100…", δήλωσε στο δικαστήριο, για να συμπληρώσει πως ‘ανταγωνιστές μας, άλλωστε, υπάρχουν – δείτε τι γίνεται με το YouTube, το TikTok και το Google Plus…’ Η δίκη (και η αγωνία των ενδιαφερομένων) συνεχίζονται…
Την ίδια ώρα, στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, μια άλλη BigTech και συγκεκριμένα η Microsoft αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, έχοντας απέναντί της τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή τη φορά. Αφορμή, η υποχρεωτική εκ μέρους της ενσωμάτωση της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης Teams στην από δεκαετίες δημοφιλή σουίτα Office, μετά την απόφαση να τελευτήσει τον βίο του στις 5 Μαΐου το (επίσης δικό της, έπειτα από την εξαγορά, το 2011, της αρχικής εσθονικής εταιρίας που το καθιέρωσε) Skype, η ‘πρώτη διδάξασα’ τέτοια εφαρμογή.
Με δεδομένο πως στη Microsoft έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2,2Β €, τα τελευταία χρόνια, για προηγούμενες παραβιάσεις των κανονιστικών πλαισίων της ΕΕ, το μόνο που δεν θα ήθελε σήμερα η ‘μεγάλη κυρία’ του Ρέντμοντ θα ήταν άλλο ένα τσουχτερό πρόστιμο εκ μέρους των Βρυξελλών. Εξ ου και οι προσπάθειες που καταβάλλονται και από τις δυο πλευρές, για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που και τους αντιπάλους της (που σήμερα διαμαρτύρονται) θα ικανοποιήσει και την ίδια δεν θα ‘πονέσει’ πολύ.
Η πρόταση της αμερικανική εταιρίας είναι να μην ενσωματώνει υποχρεωτικά το Teams στο Office, αλλά να πωλεί δυο εκδόσεις του, μια με αυτό ενσωματωμένο και μια χωρίς. Η δεύτερη, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες και μάλλον θα γίνει αποδεκτή ως λύση από τους διαμαρτυρόμενους σήμερα ανταγωνιστές, θα κοστίζει 8 € φτηνότερα.
Όμως, αν από την πλευρά της Microsoft κρίνεται θεμιτή η επιδίωξη να αποφύγει τη διαμάχη, για τις Βρυξέλλες ποιος είναι ο λόγος να κάνουν πίσω σε ένα θέμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ‘γοήτρου’ για αυτές; Προφανώς, υπάρχει λόγος κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, που προειδοποίησε πρόσφατα τις χώρες-μέλη της ΕΕ ότι θα επιβάλει δασμούς σε όσες απευθύνουν κατηγορίες εναντίον αμερικανικών εταιριών! ‘Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη’, που λέει και η παλιά, σοφή παροιμία…