Επωνύμως…

Το 5G SA έρχεται για να αλλάξει -επιτέλους- τα δεδομένα

Το 5G SA έρχεται για να αλλάξει -επιτέλους- τα δεδομένα

Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν διαρκώς πολλές προσδοκίες. Ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως είναι η κινητή τηλεφωνία.

Κάθε νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες αναφορικά με το τι μπορεί να φέρει και πως θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και ο ερχομός καμίας γενιάς δεν δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από εκείνον της 5ης ή αλλιώς γνωστής ως 5G!

Όμως, η έλευση των δικτύων 5G δεν έχει ακόμη δικαιολογήσει τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Ιδίως στην Ευρώπη. Και ένας βασικός λόγος για αυτό, είναι η καθυστέρηση που υπάρχει όσον αφορά στη μετάβαση στο 5G SA (Standalone), δηλαδή στην επόμενη εκδοχή των δικτύων 5G, όπου ο «πυρήνας» τους βασίζεται σε μία (νέα) αρχιτεκτονική, που επιτρέπει μία σειρά από χαρακτηριστικά, όπως είναι η χαμηλή απόκριση και το αποκαλούμενο network slicing. Χαρακτηριστικά που με τη σειρά τους προσφέρουν τη δυνατότητα για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές.

Όμως, η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ασία και την Αμερική όσον αφορά στο λανσάρισμα των 5G SA δικτύων, όπως αναφέρεται και σε μία πρόσφατη μελέτη της Ookla, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανεξάρτητων μετρήσεων για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Χαρακτηριστικό δείγμα του πόσο πίσω είναι η Ευρώπη είναι το γεγονός ότι στη Γηραιά Ήπειρο μόλις το 2% των μετρήσεων της Ookla κατά το δ’ τρίμηνο του 2024 έγινε μέσω δικτύων 5G SA, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα είναι 80%, στην Ινδία φθάνει στο 52% και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο 24%. Αντίστοιχα, η μέση ταχύτητα των συνδέσεων μέσω 5G SA στην Ευρώπη κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα τόσο της Ασίας όσο και της Αμερικής.

Το 5G SA κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι αυτό θα επιτρέψει τις καινοτόμες εφαρμογές που έχει ανάγκη να υιοθετήσει η Ευρώπη, προκειμένου να μη μείνει ακόμη πιο πίσω. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, σύμφωνα με την Ookla, είναι ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες ενεργοποίησαν πρώτες δίκτυα 5G κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με εκείνους της νότιας Ευρώπης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση. Στη χώρα μας, η Cosmote έχει ήδη ενεργοποιήσει το δίκτυο 5G SA (αποκαλώντας το 5G+) και έχει μάλιστα επεκτείνει σημαντικά την κάλυψή της, αξιοποιώντας τις συχνότητες που διαθέτει στην περιοχή των 3,5 GHz. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μέσα στις 5 κορυφαίες της Ευρώπης, όσον αφορά στο ποσοστό κάλυψης με δίκτυο 5G SA.

Επιπλέον, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στις ταχύτητες των συνδέσεων με 547,52 Mbps, με την Πορτογαλία (491,08 Mbps) και την Ισπανία να ακολουθούν.

Ένας λόγος που η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στο 5G SA, είναι το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές πηγαίνει αρκετά καλά όσον αφορά στις ενσύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων καθώς το FTTH (fiber to the home) αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι με το 5G SA, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα με την τεχνολογική υστέρηση της ηπείρου μας.

Σημειωτέον, ότι με την εξαίρεση της Γερμανίας, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν αναβαθμίσει τα δίκτυα τους σε 5G SA όλοι οι πάροχοι. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι πληροφορίες θέλουν Vodafone και Nova να ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των 5G δικτύων τους το φθινόπωρο. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε η Ελλάδα θα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που θα έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσον αφορά στην υιοθέτηση του 5G SA.

Image
Image

Follow Us

Image
Image
Image
Image
Εγγραφή στο Newsletter
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

News Portals

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2025 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search