Επωνύμως…

Προσοχή! Και οι κακόβουλοι αξιοποιούν το ΑΙ…

Προσοχή! Και οι κακόβουλοι αξιοποιούν το ΑΙ…

Εμείς τα λέγαμε από καιρό… Να τώρα που έρχονται να τα πουν κι άλλα, ακόμα πιο αρμόδια χείλη, εκείνα των εκπροσώπων της Europol, του συντονιστικού οργάνου των αστυνομιών απανταχού της Ευρώπης, τα οποία υπερθεματίζουν όσον αφορά στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κακόβουλους.

Βλέπετε, η επανάσταση που έφερε η ‘εισβολή’ της στην καθημερινότητά μας, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έχει -εκτός από την καλή- και την κακή πλευρά της. Δίπλα στους νέους ορίζοντες που διανοίγονται στην υγεία, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό, την άμυνα και τόσους άλλους τομείς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, νέοι ορίζοντες (αυτή τη φορά, με κακό σκοπό) διανοίγονται επίσης για τις απάτες, την κλοπή δεδομένων και το ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος’, τομείς που φαίνεται να ξεχωρίζει η Europol ως δημοφιλέστερους μεταξύ των κυβερνο-εγκληματιών, άρα και πιο επικίνδυνους για όλους μας.

Μάλιστα, τονίζει σε σχετική έκθεσή της ότι οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες που κι αυτοί αξιοποιούν, ‘έχουν αλλάξει εκ θεμελίων το οργανωμένο έγκλημα», καθώς με τη βοήθειά τους αυτοματοποιούν και διευρύνουν τις δράσεις τους, κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και η ανακάλυψή τους γίνεται δυσκολότερη.

Όπως προκύπτει από το EU Serious & Organised Crime Threat Assessment της Europol για το 2025, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δίπλα στις ‘παλιότερες’ και αναμενόμενες απειλές, όπως τα deepfakes, οι επιθέσεις για λυτρισμικό (βλέπε, ransomware) και γενικά το κακόβουλο λογισμικό που δημιουργείται με τη βοήθεια εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, η γκάμα των επιθέσεων συνεχώς διευρύνεται, χάρη στο ΑΙ.

Έδαφος κερδίζουν, για παράδειγμα, οι επεμβάσεις που διευκολύνουν το ‘ξέπλυμα’, αλλά και γενικότερα τις κακόβουλες κινήσεις στον χρηματοπιστωτικό χώρο. Επίσης, η Europol αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της χρήσης GenAI για τη δημιουργία και επεξεργασία πλαστού (πχ. σε ανάλογες φωτογραφίες ενηλίκων μπορούν να ‘κόψουν χρόνια’ με εφαρμογές, ώστε να δείχνουν παιδιά) περιεχομένου με αντικείμενο τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί πολύ σε όγκο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, συνελήφθησαν 25 άτομα, σε διάφορες χώρες, στο πλαίσιο συντονισμένης ενέργειας εξάρθρωσης μιας συμμορίας, η οποία εκμεταλλευόταν συγκεκριμένη τεχνολογική πλατφόρμα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Κατά την Europol, η τεχνολογία παίζει πλέον σημαντικότατο ρόλο και ουσιαστικά δεν υπάρχει κλάδος του οργανωμένου εγκλήματος που να μην διαθέτει το δικό του ψηφιακό αποτύπωμα, σε συνδυασμό βεβαίως με κάποια φυσική παρουσία – ‘αλλάζει το ίδιο το DNA του εγκλήματος’, τονίστηκε χαρακτηριστικά – καθώς «προσαρμόζονται ταχύτατα και είναι περισσότερο επικίνδυνοι από ποτέ άλλοτε». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, ως παράδειγμα, η περίπτωση διακινητών ναρκωτικών, οι οποίοι αξιοποιούσαν ψηφιακή τεχνολογία και ειδικές εφαρμογές, τόσο για την (κρυπτογραφημένη, παρακαλώ) επικοινωνία μεταξύ τους, όσο και για την οργάνωση και εκτέλεση των αποστολών ναρκωτικών σ’ όλο τον κόσμο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λοιπόν, δεν αποτελούν έκπληξη (το αντίθετο, μάλιστα) οι συνεχείς προσπάθειες από την πλευρά των BigTech να «μπαλώσουν» κάθε τρύπα στα συστήματα ή τα λογισμικά τους και να προλάβουν τα χειρότερα για τις ίδιες και τους πελάτες τους. Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, η Microsoft ανέβασε ακόμα υψηλότερα τον πήχη της ασφάλειας-by-design στα προϊόντα της. Έτσι, ανακοίνωσε τη διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει μέσω του Security Copilot, με τη βοήθεια έξι ‘πρακτόρων’ (μπήκαμε πια στην εποχή του ‘Agentic AI’, το έχουμε ήδη γράψει σ’ αυτή τη στήλη), που καθένας τους έχει αποστολή την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κυβερνοαπειλής.

Υπάρχουν, λοιπόν, ΑΙ πράκτορες με αντίμετρα για επιθέσεις phishing (με ειδικά εξειδικευμένα φίλτρα, που μειώνουν τα false alarms), για καλύτερη προτεραιοποίηση των συναγερμών, για επισήμανση κενών ασφαλείας όσον αφορά στην ταυτοποίηση των χρηστών, για μείωση της τρωτότητας και την ταχεία εφαρμογή των patches στα συστήματα, αλλά και για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, με προβλέψεις για τους συνήθεις και μη κινδύνους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας, οι νέοι πράκτορες θα είναι διαθέσιμοι τις αμέσως επόμενες ημέρες και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην κυβερνο-άμυνα απέναντι σε επιθέσεις phishing (η Microsoft κατέγραψε πάνω από 30 δισεκατομμύρια τέτοιες επιθέσεις πέρυσι), απώλειες δεδομένων και απόπειρες κλοπής ταυτότητας (ξεπερνούν τις 7000 ανά δευτερόλεπτο, όσες έχουν στόχο τα passwords).

Προφυλαχθείτε, γιατί χανόμαστε!

Image
Image

Follow Us

Image
Image
Image
Εγγραφή στο Newsletter
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

News Portals

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2025 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search