
Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη είναι τελικά η αλλαγή συμπεριφοράς των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Γιατί δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από την εποχή που η εικόνα που είχαν οι περισσότεροι Έλληνες ήταν πως το Internet το χρησιμοποιούν για να αγοράζουν κάτι nerds τύποι gadgets και άλλα τέτοια προϊόντα!
Φυσικά, αυτή η εικόνα δεν ίσχυε, αλλά αυτή ήταν που είχε δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό, εκεί κάπου στα τέλη της δεκαετίας των ‘00s. Για να φτάσουμε σήμερα στην εποχή όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 77% των Ελλήνων κάνει αγορές μέσω του Διαδικτύου και η πρώτη κατηγορία σε δημοτικότητα είναι η ένδυση και τα αξεσουάρ (συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών και της αθλητικής ένδυσης), με το 45% των καταναλωτών να αγοράζουν τέτοια προϊόντα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στη δεύτερη θέση, με 21%, βρίσκονται οι παραγγελίες φαγητού από εστιατόρια, fast food αλυσίδες και catering, ενώ τρίτη δημοφιλέστερη κατηγορία, ήταν τα αρώματα και προϊόντα ευεξίας (20%).
Η αλλαγή είναι τεράστια και αυτό ισχύει και για το κομμάτι τής δημόσιας εικόνας αναφορικά με τις online αγορές. Πλέον, το Διαδίκτυο είναι «μόδα», αφού ακόμη και οι μεγαλύτερες ηλικίες αρέσκονται να αγοράζουν online και να ψάχνουν να βρουν τις καλύτερες τιμές. Η ανησυχία για τη χρήση των καρτών έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπεις καταναλωτές να προτιμούν να αγοράζουν online, ακόμη και αν είναι έξω ακριβώς από το κατάστημα από όπου θα κάνουν την αγορά - και γενικότερα τα όρια μεταξύ online και φυσικού καταστήματος έχουν εξαλειφθεί.
Ουσιαστικά, το φυσικό κατάστημα γίνεται όλο και πιο digital και σταδιακά θα δούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες να κάνουν ακόμη πιο δυναμική εμφάνιση μέσα σε αυτό. Το αποκαλούμενο retail tech είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως η διαφορετική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει να είναι και ένας βασικός λόγος, προκειμένου το φυσικό κατάστημα να συνεχίσει να υπάρχει.