
Στις αρχές του μήνα, την «Καθαρή» Τρίτη και Τετάρτη, ο οικοδεσπότης σας πραγματοποίησε ένα ταξίδι-αστραπή στη Βαρκελώνη, ως προσκεκλημένος του ΣΕΚΕΕ, για να παραβρεθεί στα εγκαίνια και στις δυο από τις τέσσερις, συνολικά, ημέρες λειτουργίας του ελληνικού περιπτέρου στο Mobile World Congress, την μακράν μεγαλύτερη ετήσια έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ευρώπη.
‘Βιτρίνα’ και ‘γιορτή’, ταυτόχρονα, η έκθεση -που συγκέντρωσε φέτος περισσότερους από 100.000 επισκέπτες φτάνοντας και ξεπερνώντας τα προ-πανδημίας επίπεδα προσέλευσης- έχει εδραιωθεί από χρόνια ως ‘must’, στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, αφού ξεκίνησε μεν ως ‘εκθεσο-συνέδριο’ για τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, αλλά πλέον περιλαμβάνει ουσιαστικά τα πάντα: από υπολογιστές και κεραίες έως ρομπότ, αυτόνομα οχήματα και αεροταξί – sky is the limit, σ’ ό,τι αφορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσιάζονται εκεί, πολλά για πρώτη φορά στην αγορά.
Βεβαίως, μεγάλο μέρος των εκθεμάτων έχει να κάνει με την κινητή τηλεφωνία και γενικότερα τις ασύρματες επικοινωνίες, για να δικαιωθεί και ο τίτλος της δημοφιλέστατης εκδήλωσης, αλλά φέτος ακόμα κι αυτές έσπευσαν να μπουν ‘υπό τη σκέπη’ της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία -εν είδει ‘ομπρέλας’- έκανε παντού φανερή την παρουσία της.
Απόδειξη, για άλλη μια φορά, πως το ΑΙ έχει πλέον τόσο την αναγνώριση, όσο και τις δυνατότητες για να θεμελιώσει μια νέα εποχή και να ανοίξει δρόμους ακόμα πιο σημαντικούς απ’ όσους άνοιξε, πριν από περίπου 30 χρόνια, για την ανθρωπότητα το Internet.
Μάλιστα, για να στηρίξουμε αυτή την πρόβλεψη και με κάποιους αριθμούς, σύμφωνα με την έρευνα Global Artificial Intelligence της PwC, ως το 2030 (σε μόλις πέντε χρόνια από σήμερα, δηλαδή), η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχει προσθέσει στην παγκόσμια οικονομία 15,7 τρις δολάρια.
Φυσικά, όπως και στην έκθεση, έτσι και στη ζωή μας, το ΑΙ πολύ γρήγορα θα καλύπτει κάθε τομέα και κλάδο, των ασύρματων επικοινωνιών περιλαμβανομένων, όπου ήδη χρησιμοποιείται για να προγραμματισθούν, αυτοματοποιηθούν και διευκολυνθούν πλήθος εργασίες, από τη σχεδίαση των δικτύων και τη συντήρησή τους έως την επικοινωνία με τους χρήστες/πελάτες και τη διατήρηση της εμπειρίας τους (άρα και της εμπιστοσύνης τους στο brand που έχουν επιλέξει για την επικοινωνία τους) σε υψηλά επίπεδα.
Πάντως, οι πρώτοι ‘σπόροι’ για τη σημερινή εξέλιξη είχαν μπει ήδη το 2017 από τον GSMA, τον σύνδεσμο των παρόχων, που μαζί με τους κάθε λογής εταίρους τους στο σχετικό οικοσύστημα είχαν συμφωνήσει και δεσμευτεί από τότε στη χρήση των μεγάλων δεδομένων για το καλό του κοινωνικού συνόλου και στην υπεύθυνη αξιοποίηση του ΑΙ.
Όμως, τα δυο τελευταία χρόνια, ουσιαστικά μετά την εμφάνιση του ChatGPT, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο και τον συγκεκριμένο κλάδο, που σήμερα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αν το καλοσκεφτούμε, από τα iPhones ως τα AI-Phones (που φέτος στη Βαρκελώνη μονοπωλούσαν τα stand κάθε κατασκευαστή mobiles) δεν είναι ούτε 20 χρόνια δρόμος (18, για την ακρίβεια - το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε από τον Στιβ Τζομπς το 2007) – καιρός ήταν για μια μεγάλη αλλαγή!
Πρόσφατη έρευνα του (συνδεδεμένου με τον GSMA) Mobile World Live, το οποίο συνεργάστηκε για την διεξαγωγή της με τις εταιρίες Dell Technologies / HiYa / Mediatek / Netscout / Subtonomy, αφού αρχικά παραλληλίζει την επίδραση του ΑΙ στη σημερινή εποχή με τις καθοριστικές εξελίξεις -ατμός / ηλεκτρισμός / διαδίκτυο– κατά τις διαδοχικές προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, αποκαλύπτει πως, σε δείγμα 300 κορυφαίων στελεχών της διεθνούς αγοράς των τηλεπικοινωνιών και ερώτημα ‘ποια νέα επιχειρηματική ευκαιρία τους φαίνεται πιο ελκυστική’, το 30% ψήφισε ‘Advanced AI’, δίνοντάς του υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη δεύτερη προτίμηση.
Από τα πολλά συμπεράσματα της έρευνας, κρατάμε ότι με την πρόοδο στο 5G SA και το Multi-Access Edge Computing, οι αποκαλούμενες manual operations δεν στέκουν πλέον – έχει φτάσει η ώρα του ΑΙ, που μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, η πρόγνωση προβλημάτων στο δίκτυο ή η αποδοτικότερη χρήση διαθέσιμων πόρων.
Όχι πως έτσι δεν θα υπάρχουν εμπόδια, όπως η έλλειψη ‘χεριών’ και η έξτρα προσοχή στην κυβερνοασφάλεια. Όμως, είναι απολύτως σαφές πλέον πως το AI δεν είναι μια ‘nice to have’ κατάσταση, αλλά μια λειτουργική αναγκαιότητα.