Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η νέα χρονιά γι’ αυτή τη στήλη, παρά με κάλαντα και τεχνο-ευχές… Να σας τα πούμε, λοιπόν, κι εμείς (έστω και ετεροχρονισμένα), για πρώτη φορά φέτος, όπως θα σας τα λέμε -καλά να είμαστε, με υγεία και δυνάμεις- κι όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, λοιπόν… κι αρχή καλός μεν, αλλά και ‘ΑΙ χρόνος’! Γιατί, δεν υπήρξε ούτε μια πρόβλεψη, από τις δεκάδες που διαβάσαμε εδώ κι εκεί στον (ειδικό και μη) ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, τις τελευταίες εβδομάδες, που να αμφισβητεί την πρωτιά της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσον αφορά στο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή της, στη διάρκεια του 2025.
Όπως όλα δείχνουν, το ερώτημα δεν είναι πλέον ‘αν’ θα αξιοποιηθεί η ΤΝ – αυτό θεωρείται βέβαιο- στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ‘πότε’ και ‘πώς’. Η επιθυμία (λόγω και του αναπόφευκτου hype, της ‘φούσκας’ που συνήθως συνοδεύει τέτοιες καταστάσεις) μάλλον δεν αρκεί, για να περάσει εύκολα και γρήγορα η ΤΝ στην αγορά και να αξιοποιηθούν οι εφαρμογές της.
Η γνωστή και μη εξαιρεταία Gartner επιβεβαίωσε, στα τέλη του περασμένου χρόνου, πως οι CEOs πλήθους οργανισμών και επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής δικής της έρευνας θεωρούν ότι η ΤΝ είναι μακράν η υπ’ αριθμόν 1 τεχνολογία που θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία τους, στη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων.
Όμως, την ίδια ώρα, παραδέχονται ότι δεν φτάνει η τεχνολογία (που πλέον υπάρχει, αν και όχι σε προσιτές για όλους τιμές) προκειμένου να γίνουν οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες έσοδα και κέρδη – χρειάζονται επίσης, κατάλληλες στρατηγικές, όπως και νέες συμφωνημένες κι αποδεκτές απ’ όλους λογικές διακυβέρνησης και κλιμάκωσης των εσωτερικών διαδικασιών, στο πλαίσιο μιας νέας φάσης ψηφιακού μετασχηματισμού και, φυσικά, εκπαίδευση – εκπαίδευση – εκπαίδευση όλων ανεξαρτήτως, από το management team ως τον πιο χαμηλόβαθμο εργαζόμενο.
Γι’ αυτό αρχίζει να κερδίζει τον τελευταίο καιρό έδαφος η λύση των AI Councils, που συγκεντρώνουν στους κόλπους τους όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εμπλεκομένους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, σε μια προπάθεια να προτείνουν κατάλληλες στρατηγικές και μετρήσιμους στόχους για μια επιτυχημένη υλοποίηση.
Οι πολύ μεγάλες προσδοκίες, πάντως, έχουν μπει εν μέρει ‘στον πάγο’! Άλλη ‘ολόφρεσκη’ έρευνα -από την ABI Research, αυτή τη φορά- με αντικείμενο τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις πολλές δεκάδες τάσεις που συνδέονται μ’ αυτές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι φέτος δεν πρόκειται να έρθει η αλματώδης ανάπτυξη σε ΑΙ και ML (Μηχανική Μάθηση), που πολλοί προσμένουν – η ανάπτυξη, βεβαίως, θα συνεχιστεί, αλλά δεν θα φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο, γιατί η αγορά δεν είναι ακόμα ώριμη να υιοθετήσει στο σύνολό της τέτοιες λύσεις. Οι ερευνητές της ΑΒΙ δέχονται ότι βρισκόμαστε πλέον σε σημείο καμπής, στη χαραυγή μιας νέας εποχής όπου η ‘αλλαγή παραδείγματος’ την οποία θα φέρει η ΤΝ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως, ‘για να γυρίσει ο ήλιος’ χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά.
Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι οι παραδοσιακές δαπάνες AI θα αυξάνουν, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις με γνώμονα την απόδοση των (ήδη σημαντικών) επενδύσεών τους Όμως, το hype γύρω από τη Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (βλέπε, GenAI) καταλαγιάζει γρήγορα, όσο οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με το κόστος, τους κινδύνους και τις λειτουργικές επιπτώσεις των πρώτων Proofs of Concept (PoC) όπου το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται από 80% έως 90%.
Αυτό τις ‘φρενάρει’ και ενισχύει τον ρεαλισμό στην αγορά, με πολλές επιχειρήσεις να κοιτάζουν και την «παραδοσιακή» ΤΝ ως στρατηγική εναλλακτική λύση, που μπορεί να επιλύσει επιχειρηματικά προβλήματα και να προσφέρει πολύ πιο ξεκάθαρες αποδόσεις. Η Amazon Web Services (AWS) επεσήμανε πρόσφατα ότι πάνω από το 85% των project το 2024 δεν βασίζονταν σε GenAI κι αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2025. Επομένως, οι vendors ίσως χρειαστεί να αλλάξουν την προσέγγισή τους για το Gen AI και να το δουν ως μια λύση που μπορεί να πωληθεί ‘πάνω’ από τα παραδοσιακά μοντέλα ΑΙ και ενδεχομένως συνδυαστικά με αυτά.
Πάντως, με καθυστερήσεις ή όχι, η διαδρομή (εξ ορισμού μονόδρομος) θα έχει ως κατάληξη την πλήρη επικράτηση της ΤΝ – η πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft, δια στόματος του προέδρου της, Μπραντ Σμιθ, ότι μονάχα φέτος πρόκειται να επενδύσει 80 δισ. $ (τα μισά και πλέον στις ΗΠΑ) για την ανάπτυξη data centers, ειδικά για λύσεις και υπηρεσίες ΑΙ, το αποδεικνύει και με το παραπάνω…