Επωνύμως…

Αγώνας δρόμου για τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη

Αγώνας δρόμου για τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη

Παρότι το ChatGPT, η πρώτη και γνωστότερη μορφή Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις έκλεισε δυο χρόνια ζωής (το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου είχε ‘γενέθλια’) και οι εφαρμογές του στην καθημερινότητά μας αυξάνουν και πληθαίνουν με εκθετικό ρυθμό, κάποιοι (κι αυτοί δεν είναι οι επιστήμονες ούτε οι μηχανικοί, όπως θα ανέμενε κανείς…) ήδη ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα -πιο σωστά, για την επόμενη επανάσταση- και τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της χώρας τους σ’ αυτήν.

Ίσως ήδη μαντέψατε τα περισσότερα στοιχεία αυτού του εκ πρώτης όψεως γρίφου – δεν είναι και δύσκολο, άλλωστε! Οι ‘βιαστικοί’ στους οποίους αναφερόμαστε δεν είναι άλλοι από μια ομάδα Αμερικανών πολιτικών –όλοι τους μέλη του υφιστάμενου Κογκρέσου- που πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν πρόσφατα την αναβίωση (με την ανάλογη προσαρμογή στην εποχή μαςm βεβαίως), του ιστορικού Manhattan Project’. Τι είναι, πάλι, ετούτο; σαν να ακούω την ερώτησή σας, ειδικά των νεότερων…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, λοιπόν, όπως τα διαβάσαμε στο Information Week, που με τη σειρά του είχε ‘αλιεύσει’ τις σχετικές πληροφορίες στα επίσημα πρακτικά της διακομματικής επιτροπής, η οποία κάθε χρόνο βγάζει μια έκθεση με αντικείμενο την Οικονομία και την Ασφάλεια ΗΠΑ και Κίνας.

Προφανώς, η Τεχνητή Νοημοσύνη -στην οποία ‘ρίχνουν όλα τα λεφτά’ και οι δύο χώρες, τον τελευταίο καιρό- επηρεάζει με μύριους τρόπους αυτούς τους δυο τομείς και όχι μόνο, καθώς απώτερος στόχος των δυο ‘μονομάχων’ είναι η παγκόσμια κυριαρχία – μ’ άλλα λόγια, ποιος θα είναι αύριο ο πραγματικός πλανητάρχης, ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Σι Τζινπίνγκ;

Όσο για το ‘Manhattan Project’, αυτή ήταν η κωδική ονομασία της ιστορικής συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την από κοινού ανάπτυξη της ατομικής βόμβας, του όπλου που τελικά ανέδειξε τον νικητή.

Το νέο ‘Manhattan Project, που ζητούν οι Αμερικανοί Congressmen, φυσικά δεν πρόκειται να έχει τις ίδιες τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες, όπως είχε τότε και τις επόμενες δεκαετίες στη διάρκεια του ‘ψυχρού πολέμου’, αλλά η σημασία του (αν τελικά δρομολογηθεί) θα είναι τεράστια και καταλυτική για τις εξελίξεις στον πλανήτη μας σε οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και βεβαίως κοινωνικό επίπεδο.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν μασάνε τα λόγια τους, στην έκθεσή τους, τονίζοντας ότι η χώρα τους «έχει εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ραγδαία εξελισσόμενου παγκόσμιου τεχνολογικού τοπίου. Η άνοδος αναδυομένων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα μπορούσε να μεταβάλει τον χαρακτήρα των ‘πολεμικών συγκρούσεων’ – η χώρα που θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα θα γείρει την πλάστιγγα ισχύος προς όφελός της και θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για πολλές δεκαετίες».

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί πολιτικοί, με δεδομένο ότι στη χώρα τους υπάρχουν σήμερα 9.500 σημαντικές εταιρίες που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έναντι μόνο 2.000 στην Κίνα; Κι ακόμα, οι ιδιωτικές επενδύσεις από αμερικανικές εταιρίες ξεπερνούν τα 600 δισ. $, έναντι μόνο 86 δισ. $ από τις κινεζικές;

Αρχικά, το καθεστώς του Πεκίνου ήδη από το 2017 ξεκίνησε την υλοποίηση του «New Artificial Intelligence Development Plan», ρίχνοντας άφθονο χρήμα σε κρατικές επιδοτήσεις και κάθε λογής διευκολύνσεις, με στόχο «να γίνει η Κίνα ο παγκόσμιος ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη ως το 2030». Κι από την άλλη, είναι παγκοίνως γνωστό ότι η συγκεκριμένη χώρα σπανίως αποκαλύπτει πραγματικούς αριθμούς και στοιχεία για τα μεγέθη της, εκτός κι αν πραγματικά θέλει να εντυπωσιάσει… Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα κινεζικής ‘καταγωγής’ LLMs και πολλαπλασιάζονται και ανεβαίνουν ολοένα ψηλότερα σε δημοφιλία.

Η πρόταση της επιτροπής του Κογκρέσου στην ολομέλεια (με άγνωστο ‘x’ τις αποφάσεις του πάντα απρόβλεπτου εκλεγμένου προέδρου Τραμπ) είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις χρήσεις ΤΝ για Άμυνα & Ασφάλεια και να υλοποιηθεί πρόγραμμα που θα οδηγήσει πριν από τους Κινέζους τις ΗΠΑ στην πρωτοπορία της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (General AI). Δηλαδή, στην επόμενη ‘πίστα’, όπου οι μηχανές διαθέτουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και συμπεριφέρονται ακόμα πιο ‘ανθρώπινα’. Τώρα, τι προβλήματα μπορεί να φέρει αυτό μαζί του (ιδιαίτερα, αν γίνει υπό την πίεση του χρόνου), μονάχα ένας Θεός ξέρει…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search