Επωνύμως…

Oh-la-la, quelle tech! Το ΑΙ 'εισέβαλε' και στην Ολυμπιάδα

Oh-la-la, quelle tech! Το ΑΙ 'εισέβαλε' και στην Ολυμπιάδα

Καλώς σας ξαναβρίσκω και καλό αποκαλόκαιρο, για να ξεκινήσουμε με ευχές! Δεν λέμε ακόμα ‘καλό φθινόπωρο’ – έχουμε λίγες ‘υβριδικές’ εβδομάδες ακόμα, να χαρούμε στο ενδιάμεσο... Να ξαναπιάσουμε το ‘νήμα’, λοιπόν, αλλά… μουδιασμένα ακόμα τα πράγματα! Τα ‘μπάνια του λαού’ συνεχίζονται σε μεγάλο βαθμό και η απουσία ειδήσεων είναι κάτι παραπάνω από φανερή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Από την άλλη, όποιος ψάχνει και σκαλίζει, όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βγάλει όσον αφορά στις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης – ένα πρόσφατο, κλασικό παράδειγμα οι πάμπολλες εφαρμογές τους (έστω κι αν δεν διατυμπανίστηκαν όλες – αν κάτι δουλεύει το θεωρείς φυσιολογικό, στα προβλήματα αρχίζουν οι γκρίνιες) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι, δίνοντας πλέον τη «σκυτάλη» στους Παραολυμπιακούς.

Όσοι παρακολούθησαν ειδικά την τελετή έναρξης -ασχέτως αν συμφωνούν ή όχι με το περιεχόμενο και τη σκηνοθεσία- δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι οι ψηφιακές δυνατότητες ανέβασαν σε νέα πίστα το τελικό αποτέλεσμα και επέτρεψαν να ‘συντεθεί’ ένα πραγματικά εντυπωσιακό ‘μωσαϊκό’ από ‘ζωντανές’ και μαγνητοσκοπημένες ενότητες, πολύ διαφορετικό από όσα είχαμε δει στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Άλλος κρίσιμος τομέας, σίγουρα αυτός των επικοινωνιών, όπου -σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς εξειδικευμένου Τύπου- οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να χαρακτηριστούν ‘σημείο καμπής’, χάρη στην ολοκληρωτική αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G SA. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα επισημαίνουν τον επιτυχημένο συνδυασμό που επιτεύχθηκε στη διάρκεια των αγώνων από πλευράς επιδόσεων, αφενός στην τεχνολογία, αφετέρου στη φροντίδα σε θέματα βιωσιμότητας.

Το κύριο βάρος σήκωσε η (εγχώρια, προφανώς, επιλογή – “kokoriko!”, που λένε και οι Γάλλοι, αποτυπώνοντας την εθνική υπερηφάνεια τους με το έμβλημα του πετεινού) Orange, η οποία έστησε ένα τεράστιο private 5G δίκτυο, συνδέοντας τις 120 αθλητικές εγκαταστάσεις κι όλες τις αναγκαίες συμπληρωματικές υποδομές.

Κι όχι μόνο το έκανε καλά, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, αλλά το έστησε και με πολύ μεγάλο σεβασμό στο περιβάλλον: οι εκπομπές CO2 όλων αυτών των συστημάτων υπολογίστηκαν για τη διάρκεια των αγώνων σε μονάχα 10.000 μετρικούς τόνους, όταν το αντίστοιχο νούμερο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς του Ρίο ήταν 3,6 εκατ. μετρικοί τόνοι! Αβυσσαλέα η διαφορά… Η οποία, επί πλέον, αποδεικνύει στην πράξη τις «πράσινες» προδιαγραφές του 5G SA, το οποίο έχει μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις, άρα και μικρότερες ανάγκες ψύξης, σε σχέση με τις παλιότερες γενιές κινητής τηλεφωνίας.

Και, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τους Αγώνες (λείπει το ΑΙ από τη ζωή μας, πιά;) οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, που (έστω, υπογείως) υπήρχαν παντού. Ξεχωριστό δείγμα, όμως, αυτό της Omega Swiss Timing, της επίσημης (από πολλές δεκαετίες) εταιρίας χρονομέτρησης των Αγώνων με 400 και πλέον εξειδικευμένα στελέχη, που έχει επενδύσει τα μάλα σε ΙοΤ και ΑΙ, για να «θωρακίσει» τις μετρήσεις της στον ανώτερο δυνατό βαθμό αξιοπιστίας και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη διαφάνεια στην κατάταξη και απονομή των μεταλλίων. Για παράδειγμα, ο Έλληνας κολυμβητής Απόστολος Χρήστου, μια ημέρα πριν κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο, τερμάτισε 4ος στα 100 μ. χάνοντας το χάλκινο για μόλις δυο εκατοστά του δευτερολέπτου

Το σύστημα κατέγραψε αυτήν την απειροελάχιστη διαφορά κι αυτό όσο εύκολο είναι να το λες, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις. Εδώ επιστρατεύεται, λοιπόν, η τεχνολογία (με  αιχμή του δόρατος συσκευές όπως το Omega Scan-O-Vision, κάμερα που καταγράφει ως και 40.000 ψηφιακές εικόνες το δευτερόλεπτο) και το ΑΙ – το δεύτερο, για να αναλύσει τα μεγάλα δεδομένα που στέλνουν οι πανταχού παρόντες (ακόμα και στο σώμα των αθλητών) αισθητήρες.

Οι οποίοι αισθητήρες είναι εγκατεστημένοι σε βατήρες (πχ. στην κολύμβηση και τις καταδύσεις), βαλβίδες (πχ. στις ρίψεις), σκάμματα (πχ. στα άλματα), εμπόδια (πχ. στους δρόμους, αλλά και στην ιππασία), πήχεις (πχ. στο ύψος και το επί κοντώ), σκάφη (πχ. στα αθλήματα της θάλασσας) κι όπου αλλού χρειαστεί.

Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της μηχανικής όρασης (computer vision), που με τη βοήθεια των δικών της στοιχείων μοντελοποιούνται τα πάντα και με ειδικούς αλγορίθμους συγκρίνονται οι επιδόσεις των αθλητών με την ιδανική εκτέλεση, που συμβάλλει στη δικαιότερη βαθμολογία.

Κάτι μας λέει πως στους (χειμερινούς) Ολυμπιακούς στο Μιλάνο το ’26 και στους (θερινούς) στο Λος Άντζελες, το ’28, η τεχνολογία δεν θα είναι απλώς παρούσα, αλλά ολοένα και περισσότερο ο πρωταγωνιστής.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search