Συχνά, όταν θέλουμε να αποπάρουμε κάποιον για αντιδράσεις που δεν ταιριάζουν στο επίπεδό του (άλλες φορές και στην ηλικία του), του λέμε να μη φέρεται «παιδιάστικα», μ’ άλλα λόγια να φροντίσει να συμπεριφέρεται ως ενήλικας, να μην κάνει πείσματα, να μην φέρεται εκδικητικά, ή να μη ζηλεύει τις επιτυχίες των άλλων, όπως τα μικρά παιδιά.
Φυσικά, άλλο το τι λέμε εμείς κι άλλο το τι γίνεται στην πράξη - τα παραδείγματα είναι πολλά… Κι είναι εξ ίσου συχνό το φαινόμενο ο ίδιος άνθρωπος να κατηγορεί άλλους για πράγματα που κάνει πρώτος και καλύτερος ο ίδιος, επαληθεύοντας τη σοφή λαϊκή ρήση «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό «κεφάλα»…
«Έλα, λέγε τώρα, ποιον έχεις στο μυαλό σου και τα γράφεις όλα αυτά;», είναι σαν να σας ακούω να ρωτάτε… Γιατί, βέβαια, κάποια αφορμή μου δόθηκε για να τα βάλω με όσους φέρονται «παιδιάστικα». Κι ίσως, όσοι διαβάζετε τακτικά αυτή τη στήλη, να έχετε ήδη καταλάβει σε ποιόν αναφέρομαι: Σε κάποιον που μας δίνει τακτικά τέτοιου είδους αφορμές με τα καμώματά του...
Για τον Έλον Μασκ, ο λόγος βέβαια, που ενώ κανείς δεν αμφιβάλλει για τις καινοτομικές ιδέες του και τις επιχειρηματικές του δυνατότητες (μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τουλάχιστον – για τις πρόσφατες επιδόσεις του υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις κι ας παραμένει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη), τα διαρκή καμώματά του κόβουν δυσανάλογα πολλούς «πόντους» από την εκτίμηση που θα έπρεπε να αναλογεί στο πρόσωπό του.
Πιο πρόσφατο κατόρθωμα (Κυριακή, γράφονται αυτές οι γραμμές – δεν ξέρω αν με διαψεύσει με κάτι καινούριο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μ’ αυτόν…) η αγωγή την οποία κατέθεσε εις βάρος του OpenAI και του συνιδρυτή και CEO του, Σαμ Άλτμαν, κατηγορώντας τους ότι ενώ ξεκίνησαν ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σελίδα και πλέον βγάζουν (πολλά) χρήματα.
Για να λέμε ‘του Μασκ το δίκιο’, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει και γνώση και άποψη, καθώς το μακρινό 2015 είχε βοηθήσει οικονομικά με πάνω από 40 εκ. δολάρια να συσταθεί η εταιρία και ήταν μέλος του ΔΣ της, από το οποίο παραιτήθηκε το 2018, έχοντας ήδη πει το φοβερό: «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι, εν δυνάμει, πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά»!
Βεβαίως, ο σημερινός μεγα-τροφοδότης της εταιρίας είναι η Microsoft, η οποία όχι μόνο δεν καταλαβαίνει από τέτοιους κινδύνους (πιο σωστά, δεν θεωρεί την Τεχνητή Νοημοσύνη επικίνδυνη, αρκεί να τηρηθούν κάποιοι όροι και κανόνες), αλλά θεωρείται πλέον - λόγω της σχέσης της με το OpenAI - ένας από τους βασικούς «παίκτες» σ’ αυτόν τον χώρο, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση, στις 30 Νοεμβρίου του 2022, του ChatGPT, από τους ανωτέρω…
Τι ζητάει, λοιπόν, ο Μασκ, στο πλαίσιο της αγωγής του; Μα τι άλλο από το να επιστρέψει η OpenAI στο πλαίσιο βάσει του οποίου ιδρύθηκε, να συνεχίσει να αναπτύσσει Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές «προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι του κέρδους».
Και το ζητάει αυτό, ποιος; Εκείνος που έσπευσε να εκφοβίσει την ανθρωπότητα, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του ChatGPT, συγκεντρώνοντας υπογραφές (κάποιες από αυτές «ηχηρές») και ζητώντας τουλάχιστον εξάμηνη αναστολή της χρήσης του, έως ότου τεθούν κανόνες και πλαίσια. Στόχος του ήταν, όπως αποδείχθηκε, να κερδίσει χρόνο ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή GenAI, με τους ερευνητές της εταιρίας του στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης να δουλεύουν non-stop.
Το X.ai που, φυσικά, είναι κερδοσκοπική εταιρία, παρουσιάστηκε ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου του ’23, κι αξίζει να σημειωθεί η παράδοξη προσέγγιση του Grok, του chatbot της, το οποίο υποστηρίζει την «ελευθεροστομία» (free speech – μ’ άλλα λόγια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει), σε αντίθεση με τα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς (του OpenAI περιλαμβανομένου), τα οποία περιορίζουν την πόλωση και το επιβλαβές περιεχόμενο.
Ο Μασκ υποστηρίζει πως η OpenAI έχει πλέον μετατραπεί σε θυγατρική της Microsoft και πόρρω απέχει από τους αρχικούς σκοπούς της, καθώς τα έσοδά της φτάνουν πλέον τα $1,6 δισ. ετησίως και η αποτίμησή της ξεπερνά τα $80 δισ. «Ζηλεύεις…» ήταν η απάντηση του Σαμ Άλτμαν και της εταιρίας...