Επωνύμως…

Θα μας βάλουν τα γυαλιά…

Θα μας βάλουν τα γυαλιά…

Ένα από τα «next day» θέματα στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι σίγουρα αυτό της Εκτεταμένης Πραγματικότητας (Extended Reality -ER). Περνώντας διαδοχικά, κι όσο βελτιώνονταν τα τεχνολογικά μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, από την Εικονική (Virtual - VR), στην Επαυξημένη (Augmented - AR) και μετά στη Μικτή Πραγματικότητα (Mixed - MR), έχουμε φτάσει πλέον στην εποχή του πιο προηγμένου ER, που εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, με ευρύτατες ήδη εφαρμογές.

Κι όπως όλα δείχνουν, η χρήση του μπορεί να φέρει σημαντικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τα ταξίδια, την επιστημονική έρευνα, στο λιανεμπόριο και πλήθος άλλους τομείς – ‘sky is the limit’, που λένε, όταν πρακτικά δεν υπάρχει περιορισμός σε ό,τι φανταστούμε.

Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, κάποιος περιορισμός στην εξάπλωση αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας (ενοχλητικός για πάρα πολλούς χρήστες) υπάρχει κι αυτός δεν είναι άλλος από την υποχρεωτική (για την ώρα) χρήση ειδικών «γυαλιών», που πρέπει να φοράει ο χρήστης, προκειμένου να βλέπει στην εσωτερική επιφάνεια των φακών τους πληροφορίες, εικόνες και εν γένει δεδομένα, σχετικά με τα αντικείμενα, τα τοπία, τους ανθρώπους που έχει απέναντί του.

Παρότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθεί μια άλλη, περισσότερο φιλική προς τους χρήστες λύση αντί των «γυαλιών», αυτό δεν έχει γίνει, απ’ όσο γνωρίζουμε, ακόμα εφικτό, με ό,τι σημαίνει αυτό για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών, όπως πχ. αυτούς που για ιατρικούς λόγους φορούν ήδη γυαλιά και -προφανώς- δεν μπορούν να βάλουν δεύτερα, από πάνω.

Το μέγεθος των πρόσθετων ποικίλλει, από σχεδόν ολόκληρη κάσκα (headset), στην περίπτωση του καινούριου (και πανάκριβου, με τιμή καταλόγου 3.500$) AppleVision της Apple ως τα πολύ πιο διακριτικά (και φθηνότερα, στα 650$) Quest 3 που παρουσίασε η Meta σε συνεργασία με τη γνωστή και μη εξαιρεταία Rayban. Όμως, το απαγορευτικό για όσους ήδη φορούν γυαλιά στην καθημερινότητά τους, παραμένει σε ισχύ.

Τα σχέδια της Meta, πάντως, δεν σταματούν στις εντυπωσιακές εφαρμογές των «γυαλιών» της, στον χώρο του ER. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έβγαλε ‘ακόμα έναν άσο από το μανίκι του’, αποκαλύπτοντας στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής ότι -εκτός από την υφιστάμενη παρακολούθηση της ίριδας του ματιού του χρήστη, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει επιλογές και λειτουργίες στην εσωτερική οθόνη, ενεργώντας περίπου σαν ‘ποντίκι’- η εταιρία του βρίσκεται πολύ κοντά στον έλεγχο των «γυαλιών» με τη σκέψη του χρήστη (με τα κύματα του εγκεφάλου του) με ένα «έξυπνο» ρολόι να παίζει τον ρόλο του «νευρωνικού interface», σε συνδυασμό με κινήσεις του χεριού του.

Μάλιστα, ο ιδρυτής του Facebook και CEO της Meta δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία να «καρφώσει» τον μεγάλο αντίπαλό του, Έλον Μασκ, λέγοντας ότι προτίμησε αυτή την λύση, γιατί ο ίδιος δεν θα ήθελε ποτέ να ‘φυτέψει’ ένα τσιπάκι στον εγκέφαλό του, όπως απαιτεί η πρόταση της Neuralink, της εταιρίας του Μασκ.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνολογία της Meta, ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως το ρολόι – πομποδέκτης μπορεί να «διαβάσει» τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος του χρήστη στα χέρια του και να πράξει αναλόγως, «πατώντας κουμπιά», πριν καν εκείνα χρειαστεί να κινηθούν – κάτι σαν «σκέψου το κι έγινε», δηλαδή... Παραδέχθηκε, πάντως, πως έως ότου αυτή η τεχνολογία γίνει διαθέσιμη στην αγορά, ώστε να μπορεί ο καθένας να αγοράσει (άγνωστο πόσο θα κοστίζει αυτό το σύστημα, ούτε με ποια «γυαλιά» θα συνδυαστεί) και να χρησιμοποιήσει το έτοιμο προϊόν, θα χρειαστούν κάποια χρόνια εξέλιξης…

Για την ώρα και ενώ οι πρώτες κριτικές για το ‘αντίπαλο δέος’, το AppleVision είναι διθυραμβικές ως προς τις επιδόσεις του, αλλά όχι ως προς την τιμή του, οι ερευνητές (κι όχι μόνο εκείνοι της Meta) εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα ελαχιστοποιήσουν τις αναγκαίες εκ μέρους του χρήστη κινήσεις, ώστε να ανοίξει ένα ‘παράθυρο στον κόσμο’ στα άτομα με αναπηρίες και, γενικά, με προβλήματα κινητικότητας. Αυτό είναι το καλό πρόσωπο της τεχνολογίας, που όλοι θέλουμε να βλέπουμε…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search