Μα, πάλι για ΑΙ θα γράψεις; Πάλι! Ο οικοδεσπότης αυτής της στήλης κατανοεί μεν την κόπωση από τις επαναλήψεις, αλλά επιμένει στο ‘πάλι’. Κι αυτό, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί πολλά που το δικαιολογούν.
Όχι απλώς τα «τρέχοντα», δηλαδή εξελίξεις που ‘συντηρούν’ την καθημερινότητα στον χώρο, αλλά σημαντικότερα και σημαδιακά για το παρόν και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης γεγονότα, που -όπως όλα δείχνουν- θα μας φέρουν κοντύτερα στη διαμόρφωση ενός αρχικού τουλάχιστον modus vivendi με «τη μεγαλύτερη επανάσταση στη ζωή του ανθρώπου μετά την ανακάλυψη της φωτιάς», όπως έχει χαρακτηριστεί η είσοδος του ΑΙ στη ζωή μας…
Είτε αποδειχθεί, είτε όχι, πάντως, ουδείς αμφισβητεί ότι έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή, όπου -με καταλύτη την Τεχνητή Νοημοσύνη- τα πάντα γύρω μας αλλάζουν κι ας είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της ‘αντίδρασης’. Μόνο που αυτές οι αλλαγές, που συχνά παίρνουν διαστάσεις ολικής ανατροπής όσων γνωρίζαμε ως τώρα, γίνονται άναρχα, χωρίς να υπακούουν σε κάποιους νόμους ή έστω να καλύπτονται από κάποιο σχετικό πλαίσιο, καθώς συνεχίζουμε να πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Σκεφτείτε κάτι σαν την «Κατάκτηση της Δύσεως», την εποχή του Far West, τόσο από πλευράς καταπάτησης ‘αγροτεμαχίων’, όσο και από πλευράς συμπεριφοράς του καθενός προς όλους τους άλλους. Σε γενικές γραμμές, ό,τι θέλει ο καθένας κάνει και λογαριασμό δεν δίνει, με το δίκιο του ισχυροτέρου (στην περίπτωσή μας, των Big Tech) να επικρατεί, σε αναλογία με το «δίκαιο του εξάσφαιρου», τότε.
Βεβαίως, οι φωνές για άμεση ρύθμιση και έλεγχο των εξελίξεων (αν και η ισορροπία μεταξύ ελέγχου και παρεμπόδισης παραμένει ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο θέμα) ήταν και παραμένουν πάντα πολλές και δυνατές. Αυτό που έλειπε ήταν η μετάβαση από τα λόγια στην πράξη κι εκεί ακριβώς είχαμε, τις τελευταίες ημέρες, κινητικότητα.
Ξεκινώντας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος έδωσε την προηγούμενη Δευτέρα στη δημοσιότητα το σχετικό με το ΑΙ προεδρικό διάταγμα, που θα αποτελεί εφεξής το λειτουργικό πλαίσιο γι’ αυτόν τον χώρο στις ΗΠΑ. Κύρια χαρακτηριστικά του, η διαφάνεια ως προς τα μοντέλα LLMs που δημιουργούν και αξιοποιούν οι εταιρίες, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, αλλά και η καθιέρωση νέων προδιαγραφών με την επιβολή ειδικής σήμανσης σε κάθε παραγόμενο με τη βοήθεια ΑΙ περιεχόμενο, για με στόχο τον έλεγχο των deepfakes.
Στην αποδώ όχθη, αλλά εκτός Continent -όπως αποκαλούν την υπόλοιπη Ευρώπη οι Βρετανοί-, η μικρή σε αριθμό συμμετεχόντων (επισήμως, έφταιγε το μέγεθος των αιθουσών – χωρούσαν μόλις 200 άτομα), όμως μεγάλης σημασίας διήμερη σύνοδος για την ασφάλεια στο ΑΙ, που έστησε η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ στο ιστορικό Bletchley Park, με τη συμμετοχή των τριών βασικών «παικτών», ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή διακήρυξης, από εκπροσώπους των 28 χωρών / ενώσεων.
Ανάμεσά τους, πολιτικοί όπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ο Κινέζος υφυπουργός Επιστήμης & Τεχνολογίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς, από τη Microsoft, την Google/Deep Mind και την Meta μαζί με τον Ιλον Μασκ και τον CEO του OpenAI, Σαμ Όλτμαν.
Όλοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η ρύθμιση, με ελέγχους πριν και μετά την υλοποίηση των διάφορων μοντέλων ΑΙ, ενώ επεσήμαναν πως το (προφανώς ανεξέλεγκτο) open source AI κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι έλεγχοι θα γίνονται στο νεόκοπο βρετανικό AI Safety Institute, που θα λειτουργεί ως «αμμοδόχος» για την Ευρώπη, καθώς οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα την ίδρυση ανάλογου, δικού τους ινστιτούτου.
Επίσης, αποφάσισαν να γίνουν δυο ακόμα ανάλογες σύνοδοι μέσα στο 2024, στη Γαλλία και τη Νότια Κορέα, αποδεχόμενοι στην πράξη ότι ο δρόμος προς μια «τελική» συμφωνία είναι ακόμα μακρύς.
Να θυμίσουμε πως τον «χορό» είχαν ανοίξει στα τέλη Οκτωβρίου οι G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) που ασχολήθηκαν με το ίδιο θέμα, συμφωνώντας στην εθελοντική αποδοχή ενός κώδικα συμπεριφοράς 11 σημείων για «την προαγωγή ασφαλών και αξιόπιστων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως, αλλά και την καθοδήγηση των δημιουργών νέων μοντέλων και συστημάτων Generative AI».
Κάτι μοιάζει να κινείται, αλλά…