Επωνύμως…

Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον

Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον

Σε λίγες ημέρες, στις 1 και 2 Νοεμβρίου, μια συμβολική εκδήλωση στη Βρετανία, για την οποία δεν έχουν ως τώρα ακουστεί πολλά, θα έλθει να συνταιριάξει το παρελθόν με το μέλλον. Στους πανέμορφους, ιστορικούς χώρους του Bletchley Park θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο συνέδριο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

So what? θα ρωτούσε ένας αδαής, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι σ’ αυτή την τεράστια έπαυλη, στο κέντρο ενός απέραντου εξοχικού κτήματος στο Μπάκιγχαμσάιρ της Αγγλίας, βρισκόταν τη δεκαετία του ’40 το αρχηγείο της ομάδας των codebreakers. Μιας πολυάνθρωπης (κάποια στιγμή περιλάμβανε ως και 10.000 άτομα) ομάδας επιστημόνων από πολλούς κλάδους και ειδικότητες που είχαν ως κύρια αποστολή να «σπάσουν» (κάτι που, τελικά, κατάφεραν) τον κώδικα των γερμανικών κρυπτογραφημένων με τη βοήθεια της θρυλικής συσκευής ENIGMA, μηνυμάτων, ώστε να ετοιμάζουν την ανάλογη απάντηση στις συνεχείς εχθρικές επιθέσεις.

Αυτή η φοβερή ηλεκτρομηχανική συσκευή μπορούσε να δώσει 159 πεντάκις εκατομμύρια διαφορετικούς συνδυασμούς, όμως το «σπάσιμο» του κώδικα από μια ιδιαίτερα δυναμική ομάδα του Bletchley Park υπό τον ιδιοφυή μαθηματικό Alan Turing. Ο Turing, μαζί με τους συνεργάτες του εφηύραν νέες, όπως η Colossus, και αξιοποίησαν παλιότερες υπολογιστικές μηχανές, επιτρέποντας στους συμμάχους όχι μόνο να γνωρίζουν τις κινήσεις των Γερμανών, αλλά και να τους ξεγελάσουν με ψεύτικα μηνύματα, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι η αναμενόμενη απόβαση θα γινόταν στο Καλέ κι όχι στη Νορμανδία. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, θεωρείται το «λίκνο της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών».

Κάπου εδώ, η ιστορική αναδρομή τελειώνει κι επιστρέφουμε στην εποχή μας και στις απαρχές μιας νέας επανάστασης, αυτής της Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει διχάσει την κοινή γνώμη, με πολλούς να προβάλουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι άλλους τόσους να επισημαίνουν τις αδυναμίες και τους κινδύνους.

Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ -που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην υπεύθυνη και ασφαλή ανάπτυξη του ΑΙ στη νέα εποχή- επέλεξε το Bletchley Park για να ξεκινήσει από εκεί τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες της, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς.

Ως προς το πρώτο σκέλος, η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, σ’ ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ΑΙ, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ ως προς το δεύτερο, επιδιώκει να εξελιχθεί -καθώς, λόγω Brexit, δεν συμμετέχει στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, έστω κι αν συμφωνεί με τις περισσότερες από αυτές- σε παγκόσμιο ηγέτη, όχι τόσο στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο στο κανονιστικό πλαίσιο που (θα) την διέπει.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής, την οποία «ενορχηστρώνουν» ο tech expert και ιδρυτής startup, Matt Clifford, και ο τέως αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Jonathan Black, θα πάρουν μέρος ανώτερα στελέχη από τον χώρο των ΤΠΕ, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, αλλά και πολιτικοί, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται ένας από τους πιο «καυτούς» κλάδους, τόσο από πλευράς εξελίξεων, όσο και σημασίας για το μέλλον, εξ ου και οι ανησυχίες παγκοσμίως για τις καθυστερήσεις στο κανονιστικό πλαίσιο και τα εργαλεία που θα το συνοδεύουν.

Όμως, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί πως οι σύνεδροι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 200, αριθμός δυσανάλογα μικρός σε σύγκριση με το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πολλοί (όπως πχ. κάποιες νεοφυείς εταιρίες) θα βρεθούν εκτός του συνεδριακού «νυμφώνος»…

Από την άλλη, έχει ήδη ανακοινωθεί η παρουσία στη σύνοδο αντιπροσωπείας από την Κίνα, παρά τις γενικά αρνητικές διαθέσεις της Δύσης προς αυτήν (αλλά και αντίστροφα, όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις του Πεκίνου). Γίνεται, όμως, να μην καλέσεις μια από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις σ’ αυτόν τον χώρο και να χαράξεις κάποιους δρόμους ερήμην της σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως ο περιορισμός της παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα σχετικά με εκλογές, αλλά και η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στις πολεμικές συγκρούσεις;

Κι επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο του σ’ αυτόν τον κόσμο, ό,τι προκύψει από το διήμερο στο Bletchley Park θα πρέπει να συνυπολογιστεί ως προς το δέον γενέσθαι, τόσο με τα προβλεπόμενα στο ΑΙ Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αντίστοιχο στις ΗΠΑ, όσο και με τις αποφάσεις των ηγετών του G7 που, στη συνάντησή τους τον περασμένο Μάιο, αποφάσισαν ότι χρειάζεται να μπει κάποιο «φρένο» και μάλιστα γρήγορα.

Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό!

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search