Καλέ μου αναγνώστη, στο τέλος του τίτλου φαντάζομαι θα πρόσεξες τις τρεις τελίτσες, που σημαίνουν ότι έπεται συνέχεια. Ποια είναι αυτή η συνέχεια που -προφανώς- δεν χωράει στον τίτλο; Να τη: …όπου δεν υπάρχει (ακόμα) Τεχνητή Νοημοσύνη και οι άνθρωποι διαβάζουν στα ΜΜΕ κείμενα που τα γράφουν δημοσιογράφοι – σαν τον οικοδεσπότη σας, δηλαδή, που το κάνει αυτό τα τελευταία 50 χρόνια. Και ανησυχεί σφόδρα, όταν διαβάζει για τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο (όχι εδώ, βέβαια, στην Αμερική – όμως, καλομελέτα κι έρχεται), με την Τεχνητή Νοημοσύνη να «βάζει πόδι» και στα καθ’ ημάς.
Θα μου πείτε -και με το δίκιο σας- πως αργά ή γρήγορα αυτό θα γινόταν. Σε τόσους και τόσους τομείς αυτό ήδη συμβαίνει, τα media γιατί να αποτελούσαν εξαίρεση; Γιατί δεν είναι το ίδιο με τους άλλους τομείς, είναι η (χωρίς ίχνος έπαρσης και θα καταλάβετε το γιατί) απάντηση.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι καλή, χρυσή και άγια στην αποθησαύριση δεδομένων από άπειρες βάσεις στις οποίες ανατρέχει σε απειροελάχιστο χρόνο και, χάρη σ΄ αυτή τη δυνατότητά της, μπορεί να χρησιμεύσει ως άριστος βοηθός και συν-εργάτης. Όμως, δύσκολα θα μπορούσε να γράψει άρθρα, χρονογραφήματα, κείμενα γνώμης ανάλογα με εκείνα ενός «καλού» -το τονίζω αυτό- και έμπειρου δημοσιογράφου.
Μπορεί να έχει τις ερευνητικές δεξιότητες και να πατάει σε κάποιες «συνταγές», όσον αφορά στον τρόπο γραφής, αλλά η πρωτοτυπία δεν είναι το φόρτε της, ούτε και η αντικειμενικότητα, αφού κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα δεδομένα που αξιοποιεί είναι ουδέτερα και bias-free, χωρίς ίχνος πόλωσης δηλαδή, η οποία επηρεάζει λίγο ως πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Άσε που, αρκετές φορές, ανάλογα με τον τρόπο που δίνεις το ερώτημα, το σύστημα μπορεί να παρουσιάσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, σε όλη την γκάμα από το καλό ως το ψευδές και το επινοημένο…
Παρόλα αυτά, μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ του πασίγνωστου πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και του OpenAI, της εταιρίας που δημιούργησε και εξελίσσει το ChatGPT, με αντικείμενο τη συνεργασία τους τα επόμενα δυο χρόνια, σε θέματα δημιουργίας περιεχομένου και της συναφούς με αυτό τεχνολογίας. Κι αν δεν κάνουμε λάθος, πρόκειται για την πρώτη (ή, έστω μια από τις πρώτες) συμφωνίες μεταξύ μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου και εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Για το ξεκίνημα, το AP θα διαθέσει στην OpenAI -όπως διαβάζουμε στην έγκυρη Axios- το αρχείο του από το 1985 ως στις μέρες μας, για να εκπαιδεύσει τους αλγορίθμους της και, σε αντάλλαγμα, θα έχει πρόσβαση στις αντίστοιχες τεχνολογίες.
Επ’ αμοιβαίω συμφέροντι, λοιπόν, η συνεργασία και καλό είναι να θυμίσουμε πως το AP ήδη χρησιμοποιεί από αρκετά χρόνια αυτοματοποιημένα συστήματα για να περιγράψει πχ. αθλητικούς αγώνες, με κάποιο τυποποιημένο τρόπο, αφήνοντας τον δυσκολότερο σχολιασμό στους συντάκτες του – για την ώρα. Άλλωστε, το πρακτορείο δηλώνει ότι ήδη εξερευνά στο πλαίσιο συνεργασιών με πολλές Big Tech την επόμενη ημέρα και τις «νέες ευκαιρίες προς όφελος της δημοσιογραφίας». Μένει να δούμε πώς αυτές θα επηρεάσουν τη «ζώσα δημοσιογραφία» και την ποιότητα της ενημέρωσης, που δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για τον τεράστιο κοινωνικό ρόλο της.
Το «ανήσυχο» OpenAI γενικώς ψάχνεται σ’ αυτόν τον τομέα, όπως μαρτυρεί και η πρόσφατη συμφωνία του (επίσης διετής) με το American Journalism Project, για από κοινού πειραματισμό στη σχέση δημοσιογραφίας - Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι ανάλογες συζητήσεις γίνονται και με άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μάλιστα, θα διαθέσει ποσό $5Μ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το AJP, που με τη σειρά του θα τα μοιράσει σε 10 εταίρους του, για να ενισχύσει τις ερευνητικές δραστηριότητές τους, πάντα «με υπεύθυνο τρόπο», ώστε να προκύψουν βέλτιστες πρακτικές, ενώ άλλα 5 Μ$ θα διατεθούν σε είδος (προϊόντα και άδειες χρήσης λογισμικού). Κατά την Axios, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για πειραματισμό στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, από την πλευρά των Αμερικανών εκδοτών. Μένει να δούμε πώς…
Τα μαντάτα, πάντως, στην αποδώ πλευρά του Ατλαντικού, όσον αφορά στο μέλλον αρκετών επαγγελμάτων, δεν είναι τόσο ευχάριστα: Ο Ian Hogarth, επικεφαλής της κυβερνητικής taskforce που ερευνά τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του ΑΙ, τόνισε στο BBC ότι η αυτοματοποίηση είναι αναπόφευκτη, όμως, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα είναι «αυτόματη»…
Γι’ αυτό ο οικοδεσπότης σας επιμένει πως «θα πάει σε άλλη γη, σε άλλα μέρη»… Έστω και για λίγο, στην αρχή – ένα μήνα μόνο… Καλές διακοπές!