Επωνύμως…

Το δικό μου είναι καλύτερο από το δικό σου

Το δικό μου είναι καλύτερο από το δικό σου

Μόλις επτά μήνες μετά την εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, με την εμφάνιση του ChatGPT, κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, σ’ ό,τι αφορά στη σχέση μας με την ψηφιακή τεχνολογία.

Όσο κι αν εντείνονται οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και οι συσκέψεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε αυτή η «εισβολή» να έχει τις λιγότερες δυνατές δυσμενείς επιπτώσεις για την ανθρωπότητα, είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανατροπή που θα παίξει εφεξής καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας.

Όπως, επίσης, αναμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι οι Big Tech και οι «συν αυτοίς» (γιατί, σε τέτοια εγχειρήματα, μια μεγάλη εταιρία μπορεί να βγει μπροστά με κάποια καινοτομική πρόταση, όμως, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το οικοσύστημα που θα στήσει γύρω της) προσπαθούν να πλασάρουν τις προτάσεις τους στην αγορά, ως προς το σύστημα που τελικά θα επικρατήσει – αν είναι ένα κι όχι δυο ή περισσότερα, που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για καιρό…

Κι επειδή αυτά τα συστήματα βρίσκονται ακόμα στη νηπιακή τους ηλικία (όσο ραγδαία κι αν είναι η ανάπτυξή τους, δεν παύουν να μετρούν μονάχα λίγους μήνες στην αγορά, όπως είπαμε), ο ανταγωνισμός μεταξύ τους έχει τέτοια, αντίστοιχα χαρακτηριστικά, με τη κάθε εταιρία να «κοκορεύεται» πως η δική της πρόταση είναι καλύτερη από των άλλων…

Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το διάσημο (κυρίως λόγω του παρελθόντος του, ως ανεξάρτητη εταιρία) Deep Mind Lab της Google ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το Gemini, ένα καινούριο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου όχι μόνο να ανταγωνιστεί, αλλά και να ξεπεράσει το ChatGPT σε επιδόσεις.

Πώς θα το κάνει αυτό; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, οι developers που το στήνουν, «θα ενσωματώσουν στο LLM το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης AlphaGo, το οποίο βασίζεται σε τεχνικές reinforcement learning, όπου αξιοποιείται η παλιά, καλή μέθοδος του trial & error», δηλ. δοκιμάζεις κάτι κι αν πετύχει προχωρείς, αν όχι δοκιμάζεις το επόμενο, φυσικά όλα αυτά σε χρόνο dt...

Ο οικοδεσπότης σας δεν γνωρίζει αν όντως θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, όμως -επειδή είναι χρόνια στην πιάτσα- θυμάται πως το AlphaGo πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2015 - 2016 (από την Deep Mind, φυσικά, που το δημιούργησε) σε έναν υπολογιστή ο οποίος νίκησε πρωταθλητές του (πολύ δύσκολου) κoρεατικού επιτραπέζιου παιχνιδιού Go.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος των δημιουργών του Gemini, μέσα στους επόμενους μήνες, είναι να πετύχει κάτι που -για την ώρα- δεν μπορούν να κάνουν οι ανταγωνιστές του, δηλ. να λύνει σύνθετα προβλήματα. Μάλιστα, ο «εγκέφαλος» της Deep Mind, ο κυπριακής καταγωγής συνιδρυτής και CEO, Demis Hassabis, δήλωσε πως «αν τα καταφέρουμε, το Gemini θα αποδειχθεί η πιο ευεργετική για την ανθρωπότητα τεχνολογία, που φτιάχτηκε ποτέ».

Για την ώρα, είναι άγνωστο πόσο θα κοστίσει αυτή η προσπάθεια στην Alphabet-Google, αλλά σίγουρα δεν θα της έρθει φτηνά – μιλάμε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι επενδύσεις για το ChatGPT έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια. Όμως, το κέρδος από ένα καλό πλασάρισμα στη δημιουργούμενη αγορά, μάλλον υπερκαλύπτει αυτά τα έξοδα…

Η Google δεν είναι ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής, απ’ ό,τι φαίνεται: στην αντίπερα πλευρά του κόσμου, οι Κινέζοι της Baidu ισχυρίζονται από το Πεκίνο ότι το δικό τους chatbot, το Ernie 3.5, παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από το ChatGPT-4 σε πολλά σημεία, ενώ είναι ταχύτερο και φτηνότερο. Οι Κινέζοι -που φέτος σκοπεύουν να επενδύσουν ως χώρα περισσότερα από 15 δισ. δολάρια ειδικά στην προώθηση τεχνολογιών και λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης- ελέγχουν σχολαστικό το τελευταίο τρίμηνο το Ernie, με την Baidu να ελπίζει πως θα γίνει ένα ακόμα απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας για εκατοντάδες εκατομμύρια τοπικούς χρήστες.

Μάλιστα, σκοπεύει -υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, που στην Κίνα δεν αστειεύονται- να το ενσωματώσει σε πάμπολλες από τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό και, γι’ αυτόν τον λόγο, έχει ήδη «βάλει στην άκρη» ποσό της τάξεως των 140 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει νεοφυείς εταιρίες, για να αναπτύξουν τις κατάλληλες εφαρμογές οι οποίες θα αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες.

Έχουμε να δούμε πολλά, ακόμα!

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search