Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας έχει γίνει πολύς λόγος για τα τελευταία χρόνια και είναι γεγονός ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα και τη βελτίωση της εμπειρίας πολιτών και επιχειρήσεων, όσον αφορά στις συναλλαγές τους με τους φορείς του κράτους, αλλά και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όμως, η άποψη της στήλης είναι πως τα πραγματικά στοιχήματα και οι ουσιαστικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας.
Αφορμή, προφανώς, για το σχόλιο αυτό, είναι οι εκλογές και η αλλαγή τής ηγεσίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η στήλη δεν είναι πολιτική και ούτε αυτό εδώ το σημείωμα είναι πολιτικό σχόλιο. Άλλωστε, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί για το πόσο έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Ούτε καν η αντιπολίτευση, η οποία, μάλιστα, υπερψήφισε το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και καλά έκανε, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πράγματα που πρέπει να στηρίζεις και όχι να κάνεις μόνο κριτική.
Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω. Πριν από 4 χρόνια ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε κάνει λόγο για "quick wins". Δηλαδή, για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και υπηρεσιών που μπορούσαν να γίνουν γρήγορα και να έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Αυτό και έκανε και ουσιαστικά άνοιξε την όρεξη για περισσότερα. Κάτι που είναι καλό.
Αλλά οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις θέλουν περισσότερο χρόνο όσον αφορά στην υλοποίησή τους. Τα ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν τη δομή του κράτους και θα το ψηφιοποιήσουν πραγματικά, είναι είτε σε φάση διαγωνισμού είτε σε αρχικά στάδια υλοποίησης. Όπως η μετάβαση των «πάντων» στο cloud, ή το CRM του Δημοσίου, ή το ERP του ελληνικού κράτους. Έργα, τα οφέλη των οποίων θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε μερικά χρόνια.
Όπως είναι κλειδί το μητρώο διαδικασιών (ονόματι ΜΙΤΟΣ) που δεν έχει ως στόχο την καταγραφή των διαδικασιών, αλλά την απλούστευσή τους. Γιατί ο πραγματικός ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, αλλά ο περιορισμός της. Δεν είναι μετασχηματισμός να μπορείς να τα κάνεις όλα ψηφιακά, αλλά να μη χρειάζεται να τα κάνεις! Σαφώς και είναι σημαντική βελτίωση να μη χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να μη χρειάζεται να κάνουμε κάποια πράγματα - ή να γίνονται αυτόματα.
Οπότε, έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα, αλλά η συνέχεια έχει αρκετά εμπόδια και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Ιδίως όσον αφορά στο πότε θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα. Το θετικό είναι πως έχουν ξεκινήσει. Μένει να δούμε πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ως χώρα.