Επωνύμως…

Ιστορίες για ανυπόμονα παιδιά

Ιστορίες για ανυπόμονα παιδιά

Ο οικοδεσπότης σας σ’ αυτή τη στήλη είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι εσείς, καλοί μου αναγνώστες, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες (για την Ελλάδα μιλάμε – παγκοσμίως, το νούμερο ανεβαίνει σε δεκάδες εκατομμύρια) φίλοι της τεχνολογίας και των εφαρμογών της, όχι μόνο έχετε ακούσει και γνωρίζετε για τους κβαντικούς υπολογιστές, αλλά αδημονείτε να δείτε τι μπορούν να κάνουν πρακτικά, στην καθημερινότητά μας, κι όχι μόνο στα εργαστήρια και τα πιλοτικά, όπως συμβαίνει ως τώρα.

Όμως, «Άργειε να 'λθη εκείνη η μέρα», για να θυμηθούμε και τον εθνικό ποιητή… Πολλά διαβάζουμε κι ακόμα περισσότερα ακούμε για τα φοβερά και τρομερά που θα μπορούν να κάνουν, για τις λύσεις που θα δίνουν σε χρόνο dt στα ως τώρα άλυτα προβλήματα, για την «άλωση» των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που θα είναι γι’ αυτούς, πλέον, παιχνιδάκι και τόσα άλλα κατορθώματα.

Όμως, όλα αυτά είναι ακόμα στη φάση του «θα»! Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το θέμα είναι από τα πιο «καυτά» την εποχή μας, ότι οι έρευνες από οργανισμούς και επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση καθώς «λεφτά υπάρχουν», ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος από πλευράς επιδόσεων, με τους κβαντικούς να είναι εκατομμύρια φορές ταχύτεροι από τους σημερινούς συμβατικούς, αλλά -όσον αφορά στα πρακτικά αποτελέσματα- παραμένουμε στο «θα», που μάλιστα καλύπτεται από ένα πυκνό πέπλο αβεβαιότητας ως προς το πότε θα δούμε τέτοιους υπολογιστές στην αγορά…

Κι αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον δεν αρέσει στους αναμένοντες και αδημονούντες, εξ ου και οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ κι εκεί, για να περάσουμε σε μια ενδιάμεση κατάσταση, η οποία θα προσφέρει αναβαθμισμένη απόδοση, αξιοποιώντας το υπάρχον, συμβατικό hardware. Φυσικά, αυτό θα γίνεται με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού, με αρκετές startup να δουλεύουν ήδη πάνω σε τέτοιες λύσεις. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, τέτοιες νεοφυείς έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, που βλέπουν σ’ αυτές μια πραγματική ευκαιρία για «να βάλουν πόδι» σ’ ένα χώρο, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται -από κάποια στιγμή και μετά, βεβαίως- να είναι ραγδαία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το καινοτόμο λογισμικό που αυτές αναπτύσσουν βασίζεται σε αλγορίθμους από τον χώρο της Κβαντικής Φυσικής, οι οποίοι ως τώρα δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν στους υπάρχοντες υπολογιστές. Όμως, τα άλματα που έχουν γίνει τα δυο τελευταία χρόνια, όσον αφορά στους νέους επεξεργαστές που σχεδιάστηκαν ειδικά για να αναδείξουν τις τεράστιες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, πλέον το επιτρέπουν κι αυτό.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα της αμερικανικής νεοφυούς QC Ware, η οποία αρχικά «σήκωσε» πάνω από 33 εκατ. $ προκειμένου να αναπτύξει λογισμικό για κβαντικές εφαρμογές. Όμως, με δεδομένες τις καθυστερήσεις εκ μέρους των κατασκευαστών κβαντικών υπολογιστών, επέλεξε να κινηθεί (αρχικά;) προς την ενδιάμεση λύση. Έτσι, σε συνεργασία με την Nvidia, προσάρμοσε τους ιδιαίτερα ισχυρούς επεξεργαστές γραφικών της στις νέες απαιτήσεις «γεφυρώνοντας» το κενό με μια νέα πλατφόρμα λογισμικού, που ονόμασε Promethium. Πρώτο σοβαρό τεστ, κατά το Reuters, η προσπάθεια προσομοίωσης της διάδρασης χημικών μορίων με πρωτεΐνες – παλιότερα, με το παραδοσιακό λογισμικό, αυτή η προσομοίωση απαιτούσε αρκετές ώρες, με τη νέα μέθοδο θα αρκούν λίγα λεπτά.

Πιθανότατα, ο δεύτερος χώρος στον οποίο θα γίνουν πιλοτικές δοκιμές, θα είναι εκείνος της κυβερνοασφάλειας, καθώς από τη μια οι ανάγκες της αγοράς είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τις κυβερνοαπειλές να αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, κι από την άλλη οι δυνατότητες που θα δώσουν στους «αμυνόμενους» οι νέοι αλγόριθμοι -έστω και στη «μεταβατική» μορφή τους- είναι βέβαιο ότι θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή.

Κι όπως θα περίμενε κανείς, με τέτοιες προοπτικές στον ορίζοντα το χρήμα ρέει άφθονο, με πολλά δις $ να έχουν ήδη επενδυθεί στην QC Ware και άλλες, ανάλογες καινοτόμες εταιρίες. Άλλωστε, οι επενδυτές δεν διακινδυνεύουν και πολλά: η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη, καθώς επιχειρήσεις και οργανισμοί που «καλοβλέπουν» ως λύση στις ανάγκες τους μια κβαντική εφαρμογή, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν την ενδιάμεση λύση, που βασίζεται στις ίδιες αρχές, για να κάνουν με τη χρήση της την «εκπαίδευση» του προσωπικού τους και εξάγουν τα συμπεράσματά τους για τη νέα πραγματικότητα.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search