Επωνύμως…

Εγώ Chat, εσύ Chat, εμείς Chat

Εγώ Chat, εσύ Chat, εμείς Chat

Πέστε με «ιερόσυλο» για τη σύγκριση που κάνω, αλλά από τον κωρονοϊό μπορεί να γλυτώσαμε (ως τώρα, τουλάχιστον), όμως από την Chat-ίτιδα δύσκολα θα ξεφύγουμε!

Από τον περασμένο Νοέμβριο που έκανε την εμφάνισή του στα ΜΜΕ το ChatGPT της OpenAI και της Microsoft, για να ακολουθήσουν πολύ σύντομα «απαντήσεις» με αντίστοιχες τεχνολογίες από τις άλλες Big Tech οι οποίες -προφανώς- δεν θέλουν να μείνουν «εκτός του νυμφώνος» (και των εσόδων, βεβαίως, όταν περάσουμε από τους πιλότους και τις δοκιμές στις πραγματικές εφαρμογές και την κανονική κυκλοφορία στην αγορά), η ταχύτητα εξάπλωσης των διαφόρων μορφών LLMs (Large Language Models), σαν τα παραπάνω, είναι μεγαλύτερη κι από τον «λίβα που καίει τα σπαρτά», που λέει το γνωστό εμβατήριο...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδιαφέρει πλέον ενεργά όλο και περισσότερους, «ακουμπάει» το ευρύ κοινό κι όχι μόνο τους ειδικούς, όπως γινόταν ως τώρα. Βέβαια, όλοι μας χρησιμοποιούσαμε και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε «ψήγματα» από το οικοσύστημα του ΑΙ, με τη μια ή την άλλη μορφή του -συνήθως αποτελέσματα Μηχανικής Μάθησης, Machine Learning- αλλά δεν το συνειδητοποιούσαμε, ούτε ενδιαφερόμασταν ιδιαίτερα γι’ αυτό. Αυτό άλλαξε πια.

Οι πάντες, γνωρίζοντες και μη, ασχολούνται με το ChatGPT, δοκιμάζουν (ΟΚ, είναι και λίγο μόδα – αφού το κάνουν οι γνωστοί και οι φίλοι τους, αυτοί θα μείνουν πίσω;), οι πιο προχωρημένοι αναρωτιούνται αν και πώς θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους, κάποιοι επαΐοντες ήδη στήνουν σενάρια και σχέδια για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων. Όλοι «οσμίζονται» πως οι καιροί είναι ώριμοι και τα LLMs ήρθαν για να μείνουν.

Καλό είναι αυτό; Ναι! Ή, μάλλον, ναι και όχι… Βεβαίως, η πρόοδος που σημειώνεται και η είσοδος πολλών και σημαντικών νέων δυνατοτήτων στην καθημερινότητά μας, χάρη στην ραγδαία πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, είναι κάτι πολύ θετικό, όμως, από την άλλη, όλα γίνονται τόσο γρήγορα (ούτε πέντε μήνες δεν έχουν περάσει από τον Νοέμβριο της μεγάλης «έκρηξης»…) που δεν υπήρξε χρόνος για να στηθούν τα κατάλληλα νομικά και θεσμικά πλαίσια, ώστε να πάρουμε τα καλά αποτελέσματα της νέας πραγματικότητας και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Έτσι, πληθαίνουν οι φωνές και τα «καμπανάκια» για προσωρινή απαγόρευση χρήσης, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη – μάλιστα, στην Ιταλία οι φωνές είχαν αποτέλεσμα και όντως υπήρξε απαγόρευση. Στην πιο εντυπωσιακή ως τώρα έκκληση, περισσότερες από 1000 γνωστές προσωπικότητες (ανάμεσά τους, ο συν-εφευρέτης της Apple, Steve Wozniak, ο φιλόσοφος Yuval Noah Harari και ο Elon Musk) συνυπέγραψαν ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν 6μηνη αναστολή στη χρήση αυτών των εργαλείων, έως ότου στηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ελέγχου τους, που θα την ρυθμίζει αποτελεσματικά – μεγάλο και δύσκολο το άλμα…

Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε πως ο Musk απλώς «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», ώστε να προλάβει να φτιάξει κι αυτός κάτι ανάλογο, που σήμερα δεν έχει, καθώς είχε αποσυρθεί πρόωρα από την OpenAI…

«Καμπάνα» και μάλιστα μεγάλη, όμως, κτύπησε την προηγούμενη εβδομάδα και η Europol, προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες (που τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν το κακό) και τα κράτη-μέλη για την έντονη πιθανότητα παράνομης χρήσης αυτών των προηγμένων εργαλείων στο πλαίσιο δράσεων phishing, παραπληροφόρησης και κοινού κυβερνο-εγκλήματος, καθώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις οι κακόβουλοι μπορούν να δημιουργήσουν ψευδή, πλην αληθοφανέστατα προφίλ, κείμενα, ήχους και εικόνες.   

«Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τόσο σημαντική και θεμελιώδης, όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Internet και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, εξασφαλίζουν υπηρεσίες υγείας και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα επανα-προσδιοριστούν», έγραψε στην προσωπική ιστοσελίδα του, πριν από λίγες ημέρες, ο Μπιλ Γκέιτς.

Κι αν έχει έστω και λίγο δίκιο (που μάλλον έχει – έρευνες δείχνουν ότι πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από τις ανατροπές που θα φέρει η χρήση των ΑΙ εργαλείων τα επόμενα χρόνια) αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με τον πιο σωστό και δίκαιο για όλους τρόπο.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search