Επωνύμως…

Το 5G θέλει "κάτι" ακόμη για να αναδείξει τις προοπτικές του

Το 5G θέλει "κάτι" ακόμη για να αναδείξει τις προοπτικές του

Το MWC Barcelona είναι η σημαντικότερη εκδήλωση για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και από τις μεγαλύτερες στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Είναι, επίσης, η εκδήλωση όπου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι μεγάλοι κατασκευαστές παρουσιάζουν τις επόμενες τάσεις αλλά και αναφέρονται στους προβληματισμούς τους. Και φέτος ο προβληματισμός ήταν έντονος όσον αφορά ένα θέμα: την αξιοποίηση των δικτύων 5G για την ανάπτυξη των οποίων έχουν επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια.

Η πραγματικότητα είναι πως το 5G δεν έχει ακόμη δείξει τις δυνατότητές του. Για τους απλούς καταναλωτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία τεχνολογία που τους επιτρέπει να «σερφάρουν» πιο γρήγορα. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα τουλάχιστον, οι σχετικές εφαρμογές είναι περιορισμένες.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Κατά τη διάρκεια μίας «βόλτας» στους εκθεσιακούς χώρους του MWC Barcelona μπορούσε να δει κανείς ουκ ολίγες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου το 5G αξιοποιείται με εφαρμογές τόσο για απλούς καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις. Από εφαρμογές για να δεις τον αγώνα της F1 στη Σιγκαπούρη με έναν διαφορετικό -και ιδιαίτερα καινοτόμο- τρόπο, μέχρι τη δυνατότητα να στήσεις ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων που υποστηρίζει ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο. Επίσης, εφαρμογές που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια και πολλά ακόμη.

Μία κοινή συνισταμένη όλων αυτών των περιπτώσεων, είναι ότι οι πάροχοι μέσω των οποίων προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες έχουν κάνει το επόμενο βήμα και έχουν αναβαθμίσει τον «πυρήνα» των δικτύων τους στη νέα αρχιτεκτονική, το αποκαλούμενο 5G SA (stand alone). Αυτή η αναβάθμιση είναι που επιτρέπει μία σειρά από δυνατότητες, όπως είναι το αποκαλούμενο network slicing ή το εξαιρετικό χαμηλό latency.

Η Ευρώπη, πρακτικά, έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην αξιοποίηση του 5G, γιατί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού οι πάροχοι που έχουν κάνει αυτή την αναβάθμιση. Αυτό θα αρχίσει να αλλάζει από φέτος ακόμη και στην Ελλάδα καθώς αναμένουμε στο δεύτερο μισό της χρονιάς η Cosmote να κάνει το σχετικό βήμα, ενώ προς το τέλος του 2023 αναμένεται να ακολουθήσει και η Vodafone. Αυτή η κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα είναι ιδιαίτερα καινοτόμες. Με την αρχή να γίνεται, πάντως, από το Β2Β κομμάτι.

Βέβαια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι δημιουργοί εφαρμογών και υπηρεσιών. Το γεγονός ότι το GSMA (σ.σ. η παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας) ανακοίνωσε την πρωτοβουλία GSMA Open Gateway, με την οποία θα είναι πιο εύκολο οι δημιουργοί εφαρμογών να προσαρμόζουν το λογισμικό τους σε ένα δίκτυο και αυτό να «τρέχει» και σε άλλα δίκτυα χωρίς επιπλέον ρυθμίσεις μέσω των αποκαλούμενων networking APIs, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση. Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα ακολουθήσουν οι δημιουργοί λογισμικού και πόσο γρήγορα και θα το κάνουν.

Η πραγματικότητα είναι πως είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά στην αξιοποίηση των 5G δικτύων. Και γι’ αυτό θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το επόμενο 5G Conference SE Europe που διοργανώνει η Verticom στις 19 Ιουνίου. Δίνουμε ραντεβού τότε, για να συζητήσουμε το πώς το 5G θα μπορέσει να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αλλάξει πραγματικά η καθημερινότητα καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search