Επωνύμως…

Προστατέψτε το e-shop σας από κυβερνοεπιθέσεις

Προστατέψτε το e-shop σας από κυβερνοεπιθέσεις

Από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι αυτό της κυβερνοασφάλειας. Με τις κυβερνοεπιθέσεις να έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο θέμα έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της επιχειρηματικής κοινότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση που έχω είναι πως στην ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, το εν λόγω ζήτημα δεν έχει λάβει τη σημασία που θα έπρεπε.

Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν γίνει ιδιαίτερα έξυπνοι. Και πολλές φορές δεν «χτυπάνε» sites για αριθμούς καρτών, αλλά κυρίως προσπαθούν να πάρουν «λύτρα». Το ransomware είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή ακόμη και για τα e-shops. Σε πολλές περιπτώσεις μικρών ηλεκτρονικών καταστημάτων οι ιθύνοντες μπορεί να σκέφτονται ότι είναι πολύ «μικροί» για να τους χτυπήσει κάποιος, αλλά οι κυβερνοεγκληματίες δεν το βλέπουν έτσι.

Αν μπορούν να πλήξουν ένα site και να πάρουν μισό bitcoin ως «λύτρα» γιατί να μην το κάνουν. Και προφανώς κανένα site δεν έχει το περιθώριο να μην είναι προσβάσιμο για 1-2 ημέρες. Ιδίως με τον ανταγωνισμό να είναι πλέον πιο έντονος από ποτέ.

Επιπλέον, ένα ασφαλές e-shop δημιουργεί καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Αν ένα site «χακευτεί» και αρχίζουν να φεύγουν phishing μηνύματα προς τους πελάτες που είναι στη βάση δεδομένων του, πως θα φανεί αυτό στους τελευταίους; Σίγουρα, η εντύπωση δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή και είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα -ανεξαρτήτου μεγέθους- θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική ασφαλείας τους. Ακόμη και όσα είναι σε κάποιον cloud provider, θα πρέπει να ελέγξουν τι έχουν από πλευράς προστασίας, γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Είναι απαραίτητο να δουν τι είδους προστασίας έχουν και πως θα μπορέσουν να την ενισχύσουν. Ιδίως αναφορικά με απειλές όπως είναι το ransomware και το phishing. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκέφτονται ότι «εμείς είμαστε μικροί και δεν θα μας χτυπήσουν». Γιατί πολύ απλά αν σε χτυπήσουν, μετά η επιστροφή δεν είναι εύκολη.

Σημειωτέον, πως δεν είναι μόνο η διατάραξη των σχέσεων με τους πελάτες. Αλλά και το γεγονός ότι σε περίπτωση «επίθεσης» δεν ξέρεις τι θα σου πάρουν από το site σου. Το θέμα θέλει προσοχή και χρήζει -θα λέγαμε- και άμεσης αντιμετώπισης. Για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, θα έλεγα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search