Επωνύμως…

Μύλος είναι και γυρίζει!

Μύλος είναι και γυρίζει!

Ένα από τα πιο συζητημένα -αλλά, ταυτόχρονα, και πιο αμφιλεγόμενα- θέματα την σήμερον ημέρα, είναι χωρίς αμφιβολία ο νέος τρόπος εργασίας που επιβλήθηκε μεν εξ ανάγκης στους εργαζομένους πάμπολλων κλάδων, την περίοδο της πανδημίας, αλλά τώρα, που δείχνει να εκλείπει αυτή η ανάγκη, προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων, σχετικά με τι πρόκειται να γίνει στο εξής.

Γιατί, η ψηφιακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο, στον καιρό της υγειονομικής κρίσης, μπορεί πλέον να μας διευκολύνει να δουλεύουμε κυριολεκτικά απ’ όπου θέλουμε, στο πλαίσιο μιας λύσης εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά είναι άραγε αυτή η καλύτερη λύση;

Τώρα, που έχει πιά «καθίσει η σκόνη» και μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, η απάντηση που δείχνει να συγκεντρώνει τους περισσότερους «πόντους» είναι… εξαρτάται! Ανάλογα με το είδος και τη μορφή της εργασίας, τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνδέονται αναπόσπαστα μαζί της, επιλέγεται και ο τρόπος που μπορεί και πρέπει κάποιος «να κάνει τη δουλειά του».

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την «έκρηξη» της πανδημίας και τις ανατροπές που αυτή προκάλεσε, έδειξαν ότι περισσότερες από τις μισές σημερινές εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν απομακρυσμένα ή έστω με υβριδικό τρόπο (δηλ. κάποιες ημέρες στον τόπο εργασίας και κάποιες εξ αποστάσεως).

Τα επαγγέλματα όπου αυτό είναι αδύνατο, είναι σχετικά λίγα, αλλά κομβικά. Μπορεί, στους δύσκολους καιρούς, το σχολείο να μεταφέρθηκε στο σπίτι, και ο εκπαιδευτικός να δίδασκε από την τραπεζαρία του, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε πάγια βάση, καθώς το σχολικό περιβάλλον προσφέρει και πάρα πολλά άλλα και σημαντικά. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η εξ αποστάσεως εργασία στους χώρους της υγείας, της ασφάλειας, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, των μεταφορών κλπ. όπου η αυτοπρόσωπη παρουσία του εργαζομένου είναι απαραίτητη καθημερινά και δεν είναι εφικτή ούτε καν μια υβριδική μορφή εργασίας.

Όμως, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συνηγορούν για την αυτοπρόσωπη παρουσία κι αυτούς ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του BBC. Ίσως στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός παρουσιάζει εσωτερικό σημείωμα του CEO της Disney, Bob Iger, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία επιστρέφει από τον υβριδικό τρόπο εργασίας στην αυτοπρόσωπη (πλην τετραήμερη) παρουσία από τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι «στις δημιουργικές εταιρίες, όπως η δική μας, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δυνατότητα να συνδεθείς, να παρατηρήσεις και να δημιουργήσεις μαζί με τους συνεργάτες σου, όπως γίνεται όταν βρίσκεστε από κοντά, ούτε μπορείς να αναπτυχθείς επαγγελματικά, μαθαίνοντας δίπλα στους προϊσταμένους και τους μέντορές σου».

Ανάλογη τακτική φαίνεται να ακολουθούν κι άλλα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, αυξάνοντας τις ημέρες αυτοπρόσωπης παρουσίας στο γραφείο, όπως η Starbucks, η KPMG, φυσικά το Twitter (o Elon Musk όχι μόνο τους θέλει όλους εκεί, αλλά παράγγειλε και κρεβάτια εκστρατείας, για να κοιμούνται οι εργαζόμενοι ελάχιστες ώρες στο γραφείο, όταν δεν αντέχουν άλλο…), η JPMorgan, η Goldman-Sachs κ. ά., παρά τις αντιδράσεις και το σαφώς αρνητικό κλίμα εκ μέρους τους.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τα στοιχεία φετινής έρευνας, οι μισοί εργοδότες υποστηρίζουν τα ευέλικτα ωράρια, δηλώνοντας ότι η νέα μέθοδος δεν έφερε προβλήματα, ποσοστό περίπου 30% άλλαξαν γνώμη και πλέον ζητούν περισσότερες ημέρες στο γραφείο, από τους υπαλλήλους τους. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι προτιμούν ευέλικτα ωράρια, τονίζοντας ότι χάρη σ’ αυτά απομακρύνεται ο κίνδυνος του burnout, βελτιώνεται η ισορροπία στην προσωπική τους ζωή, ενώ γενικότερα αυξάνουν οι επιδόσεις τους. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει και μελέτη της McKinsey, του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία το κίνητρο που μετράει περισσότερο κι από το ύψος του μισθού, για όσους ψάχνουν εργασία, δεν είναι άλλο από τη ευελιξία στα ωράρια.

Βέβαια, η εξίσωση έχει πολλούς ακόμα «αγνώστους», ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς η κάμψη των πωλήσεων, τους τελευταίους μήνες, έχει προκαλέσει κύμα απολύσεων, που δεν δημιουργεί το καλύτερο δυνατό κλίμα, για να συζητάς αλλαγές στα ωράρια… Άσε που -ειδικά στην Αμερική- κάποιες εταιρίες έχουν ήδη μετακομίσει σε μικρότερα κτήρια, από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και ‘άδεια’, οπότε τίθεται πλέον και θέμα χώρου, αν επικρατήσει η τακτική της επιστροφής…

Καθώς φαίνεται, έχει ο καιρός (και ο μύλος) πολλά γυρίσματα ακόμα…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search