Επωνύμως…

TikTok - TikTok - Μήπως τελειώνει ο χρόνος του;

TikTok - TikTok - Μήπως τελειώνει ο χρόνος του;

Ο σοφός λαός λέει… «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα»! Στην περίπτωση του TikTok, της δημοφιλέστατης εφαρμογής προβολής και ανταλλαγής βίντεο μέσω κινητών τηλεφώνων, το όνομα έχει σίγουρα βγει (ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες) κι όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του βγει και το «μάτι».

Γιατί, ουσιαστικά, αυτό θα συμβεί αν αποκλειστεί στην πράξη από την «χρυσοτόκο» και «πολύφερνη» (από πλευράς εσόδων και κερδών), αμερικανική αγορά, όπως ζητούν ήδη μετ’ επιτάσεως μέλη του Κογκρέσου. Και το αμάρτημα αυτού; Ότι είναι κινεζικών συμφερόντων -που ισχύει- και ότι (το «όνομα», που λέγαμε) ελέγχεται -αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αλλά μήπως αποδεικνύονται εύκολα τέτοια πράγματα, που επισήμως όλοι τα αρνούνται;- από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Πάντως, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ ζήτησε -επικαλούμενος λόγους ασφαλείας- από τους επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, και της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, την αφαίρεση του TikTok από τα αντίστοιχα markets, ώστε να μην μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν πλέον την εφαρμογή, με προφανή στόχο τον αποκλεισμό και την εξαφάνισή της από την αμερικανική αγορά.

Κι αυτή η έκκληση μάλλον δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο επεισόδιο σ’ ένα σήριαλ που ξεκίνησε μεν παλιότερα, πριν από τρία χρόνια επί προεδρίας Τραμπ, αλλά ειδικά τον τελευταίο μήνα καταγράφει ολοένα υψηλότερες εντάσεις, μετά την επίκληση θεμάτων εθνικού συμφέροντος (μέχρι και «Δούρειο Ίππο» της Κίνας, το χαρακτήρισαν) από τον Μπένετ και όχι μόνο.

Ο γερουσιαστής από το Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών του Σώματος κατηγορεί το TikTok -πιο σωστά, την εταιρία ByteDance, στην οποία ανήκει- ότι αφενός συγκεντρώνει καθημερινά τεράστιους όγκους δεδομένων για τα εκατομμύρια των Αμερικανών χρηστών του, αφετέρου κανείς δεν γνωρίζει (αλλά μπορεί να φανταστεί τα χειρότερα – αυτό δεν το λέει καθαρά ο Μπένετ, αλλά το αφήνει να εννοηθεί) ποιες υποχρεώσεις έχει η εταιρία απέναντι στους κινεζικούς νόμους, στους οποίους πρέπει να υπακούει. Φοβάται, δηλαδή, μήπως πρέπει να δίνει πρόσβαση και να μοιράζεται αυτά τα δεδομένα με τις αρχές του Πεκίνου.

Κι αυτός ο φόβος μόνο αβάσιμος δεν είναι: τον περασμένο Δεκέμβριο, το Forbes δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο εργαζόμενοι της ByteDance είχαν πρόσβαση, ως μη όφειλον, σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών. Η εταιρία παραδέχτηκε ότι αυτό συνέβη, ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εργαζόμενοί της απολύθηκαν, αλλά το κακό είχε γίνει, επιδεινώνοντας το βαρύ κλίμα που ήδη επικρατεί, καθώς οι αρχές της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να απαγορεύουν στην ByteDance να μεταφέρει αμερικανικά δεδομένα, που σήμερα βρίσκονται στη Σιγκαπούρη και τη Βιρτζίνια, σε νέους servers της Oracle, στο αμερικανικό έδαφος, οι οποίοι θα ελέγχονται από τοπική θυγατρική, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Μικρή ανάσα στο TikTok ίσως δώσει η πρόσκληση στον CEΟ, Shou ZiChew, να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Ενέργειας & Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και να μιλήσει, στις 23 Μαρτίου, για θέματα φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας. Το κλίμα, πάντως, είναι εκ προοιμίου δυσμενές γενικότερα για τις Big Tech, με πολλά μέλη του Κογκρέσου να επιμένουν πως η (αναμφισβήτητη) δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών και ιδιαίτερα των GAFAM (Google – Amazon – Facebook – Apple – Microsoft) πρέπει να περιοριστεί και να μπουν όρια στις ολοένα επεκτεινόμενες και διευρυνόμενες δραστηριότητές τους.

Ειδικά για το TikTok (που μάλλον αναδεικνύεται σε #1 στόχο στο «κυνήγι μαγισσών» στις ΗΠΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του, ότι η Κίνα δεν έχει πρόσβαση στα αμερικανικά δεδομένα), οι αρνητικές πιέσεις είναι ήδη σημαντικές και κοστοβόρες: καθώς συνεχίζεται το αδιέξοδο στο αίτημα εγκατάστασης των servers, πολλές Πολιτείες απαγόρευσαν το κατέβασμα και τη λειτουργία της εφαρμογής σε συσκευές του Δημοσίου, αρκετά ιδρύματα δεν το επιτρέπουν στα δίκτυα WiFi των πανεπιστημιουπόλεων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο που ζητούν την πλήρη απαγόρευσή του σ’ όλη τη χώρα.

Και, βέβαια, η πρόσφατη όξυνση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις (με αφορμή τα επιστημονικά/κατασκοπευτικά μπαλόνια και όχι μόνο) μάλλον δεν βοηθάει στην αίσια λύση του προβλήματος…

Λέτε να μετράει αντίστροφα το ρολόι της πασίγνωστης εφαρμογής; Κι αυτό το όνομά της, βρε παιδί μου, δεν βοηθάει… TikTok - TikTok - TiTok…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search