Μπορεί να μην την αντιληφθήκατε αυτή την είδηση, γιατί μάλλον πέρασε «στα ψιλά» (αν δεν την εκτόπισαν εντελώς άλλες, «σοβαρότερες») στη χώρα μας, όμως στην Αμερική έκανε θόρυβο και εμφανίστηκε σε αρκετά πρωτοσέλιδα – θέλετε για την πρωτοτυπία της, θέλετε για τη σοβαρότητα του θέματος, θέλετε γιατί πρώτη φορά γίνεται τέτοια κίνηση και ίσως να είναι προάγγελος πολλών; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αν θα έχουμε εξελίξεις, αντιδράσεις, ενδεχομένως και κάποιο ευρύτερο κίνημα εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, με την καλή έννοια του όρου.
Η κίνηση αυτή, δεν είναι άλλη από την αγωγή την οποία κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η τοπική εκπαιδευτική περιφέρεια στις αρμόδιες αρχές του Σιάτλ, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, κατηγορώντας μια σειρά από μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες ως υπεύθυνες για την επιδείνωση της πνευματικής υγείας των μαθητών, η οποία -εμμέσως πλην σαφώς- «επιδρά αρνητικά και δεν επιτρέπει στα σχολεία να φέρουν εις πέρας την εκπαιδευτική αποστολή τους».
Οι εκπαιδευτικοί του Σιάτλ (και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη πόλη δραστηριοποιούνται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Microsoft, Amazon, Twitter, Snapchat, DropBox, Nintendo, κ.ά. έχει το συμβολισμό του) υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και συγκεκριμένα οι Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook – Instagram), Snap (Snapchat) και TikTok, «σχεδιάζουν σκόπιμα και με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους, ώστε τα νεαρής ηλικίας άτομα να παραμένουν προσκολλημένα στις πλατφόρμες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κρίσιμων προβλημάτων, όσον αφορά στην πνευματική υγεία τους».
Και εκείνοι τί απήντησαν; «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», για να θυμηθούμε τη σοφή ελληνική ρήση: η Meta, όπως μετέδωσε το Reuters που τους προσέγγισε στο πλαίσιο του σχετικού ρεπορτάζ, έστειλε μέσω mail μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει αναπτύξει πάνω από 30 εργαλεία «για να υποστηρίξει τους εφήβους και τις οικογένειές τους, ενώ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ειδικούς, γονείς και όσους χαράσσουν πολιτική».
Η Google υποστήριξε ότι έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία «ασφαλών εμπειριών για τα παιδιά» στις πλατφόρμες της, ενώ έχει επίσης λάβει «ισχυρά προστατευτικά μέτρα και εφαρμόσει ειδικά χαρακτηριστικά, δίνοντας προτεραιότητα στην ευεξία τους». Η Snap υπογράμμισε ότι συνεργάζεται στενά με οργανισμούς που εστιάζουν σε θέματα ψυχικής υγείας, προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία ειδικών εργαλείων, δίνοντας (και αυτή) «προτεραιότητα στην ευεξία της κοινότητας». Το TikTok δεν απήντησε, αλλά σε παλαιότερες ανακοινώσεις είχε τονίσει την αποφασιστικότητά του να εξαιρέσει το βλαπτικό περιεχόμενο και να επενδύσει σε ελεγκτές και συστήματα ελέγχου περιεχομένου.
Όμως, οι εκπαιδευτικοί «δεν μασάνε τα λόγια τους», υποστηρίζοντας στην αγωγή που κατέθεσαν ότι «οι κατηγορούμενοι έχουν εκμεταλλευτεί επιτυχώς τους ευάλωτους εγκεφάλους της νεολαίας, προσελκύοντας δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σ’ όλη τη χώρα σε «λούπες» θετικών σχολίων για την υπερβολική χρήση και κατάχρηση μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».
Επίσης, πρόσθεσαν, ότι «οι μαθητές με προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζουν χειρότερες επιδόσεις, αναγκάζοντας τα σχολεία να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τέτοια συμπτώματα, της πρόσληψης εκπαιδευμένου προσωπικού και της δημιουργίας πρόσθετων πόρων προκειμένου να προειδοποιήσουν τους μαθητές για τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρουν στην καταγγελία. Φυσικά, ζητούν να επιβληθούν στις τέσσερις εταιρίες ποινές για αυτή τη δραστηριότητα τους, αλλά και να αποζημιωθούν για τη βλάβη που έχουν υποστεί.
Η υπόθεση προφανώς θα πάρει το δρόμο της, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται τέτοιος προβληματισμός: το 2021, Αμερικανοί βουλευτές είχαν κατηγορήσει τον CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ότι πλουτίζει «στην πλάτη της ψυχικής υγείας των παιδιών», κάτι που ο ίδιος είχε απορρίψει, δηλώνοντας κυνικά πως «βγάζει λεφτά από τους διαφημιζόμενους κι αυτοί δεν θέλουν οι διαφημίσεις τους να είναι δίπλα σε προβληματικό περιεχόμενο, άρα κάθε τέτοια σκέψη είναι παράλογη».
Πάντως, κάτι μας λέει πως το «πανηγύρι» μόλις τώρα ξεκινάει, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάλογες αγωγές ετοιμάζονται και σε άλλες Πολιτείες…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]