Επωνύμως…

Το ChatGPT, η Microsoft και η "ανησυχία" της Google

Το ChatGPT, η Microsoft και η "ανησυχία" της Google

Αν το 2023 ολοκληρωνόταν σήμερα, τότε η πιο δημοφιλής αναζήτηση στη σχετική λίστα της Google θα ήταν το ChatGPT. Και η ερώτηση είναι εάν αυτή η τεχνολογία θα είναι ο λόγος που θα «εγκαταλείψουμε» τη… Google για τις αναζητήσεις μας.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που μία τεχνολογία έχει εξάψει τόσο πολύ τη φαντασία μας. Αλλά το ChatGPT, μία υπηρεσία της OpenAI, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει τη Microsoft και τη Bing -σε περίπτωση που ενσωματωθεί σε αυτό- να απειλήσει την κυριαρχία της Google στο χώρο των μηχανών αναζήτησης!

Πρακτικά, το ChatGPT είναι ένα chatbot που βασίζεται στο GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer - 3), το οποίο έχει υλοποιήσει η OpenAI. Με τη σειρά του, το GPT-3 είναι μία τεχνολογία, η οποία -σε μία αρκετά απλή εξήγηση- επιτρέπει σε μία «μηχανή» να δημιουργεί κείμενο που να μοιάζει ότι έχει γραφτεί από άνθρωπο!

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας μέχρι σήμερα, με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μοντέλο -προκειμένου να «εκπαιδευτεί»- έχει τροφοδοτηθεί με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, είναι προφανές ότι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει κινούνται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Ιδίως εκείνες που είναι στην αγγλική γλώσσα.

To GPT-3 θεωρείται ότι αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στο χώρο της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, όπως εξηγούν άνθρωποι που εξειδικεύονται στο χώρο τη τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη στο θέμα της αναζήτησης. Ο λόγος είναι ότι τα στοιχεία που έχουν τροφοδοτήσει το GPT-3 και ακολούθως χρησιμοποιεί το ChatGPT για να απαντά στις αναζητήσεις των χρηστών, είναι μέχρι το 2021.

Εάν κάποιος οργανισμός «τροφοδοτήσει» το GPT-3 με νεότερα δεδομένα, τότε οι απαντήσεις του ChatGPT θα είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα. Και λόγω της φύσης του εργαλείου, το οποίο είναι ένα chatbot, οι απαντήσεις θα ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτό που αναζητά ο χρήστης.

Πρακτικά, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι αν το GPT-3 τροφοδοτηθεί με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο Internet, τότε θα μπορούσε να φτιάξει μία μηχανή αναζήτησης καλύτερη από αυτή της Google! Και με το κόστος για την ανάπτυξή της να εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Για τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα, είναι προφανές ότι το κόστος μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά χαμηλό.

Η Microsoft φέρεται έτοιμη να συνδέσει το ChatGPT μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023, οπότε θα πάρουμε μία καλή γεύση για το εάν πρόκειται η Google να βρει έναν πραγματικό ανταγωνιστή!

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search