Επωνύμως…

Το 2023 προβλέπεται "νεφελώδες"

Το 2023 προβλέπεται "νεφελώδες"

Το ημερολόγιο το κοίταξες; Μέσα Δεκέμβρη και δεν έχεις γράψει ακόμα κάτι για τα μελλούμενα, τις προβλέψεις των ειδικών (και μη) για τον επόμενο χρόνο; Πάει, χάλασες κι εσύ… είναι σαν να σας ακούω να με ψέγετε, που δεν τηρώ τις παραδόσεις – εκείνες που θέλουν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου να σφύζουν από γνώμες, απόψεις, κρίσεις και συγκρίσεις σχετικά με αυτά που θα μας βρουν το ερχόμενο (τουλάχιστον, γιατί ο χρόνος μπορεί μεν να τρέχει, όμως οι εξελίξεις δεν σταματούν μόλις λήξει το «επίμαχο») δωδεκάμηνο. Δεκτός ο ψόγος, αλλά ομολογώ ότι φέτος τα πράγματα είναι κάπως παράξενα…

Άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, στον διεθνή Τύπο γινόταν ένας κακός χαμός από προβλέψεις – ο ένας το μακρύ του, ο άλλος το κοντό του, συχνά με απόψεις τόσο διαφορετικές, που η μια κοίταγε την ανατολή κι η άλλη τη δύση – πολυμορφία και πολυφωνία. Φέτος, λες κι όλα συρρικνώθηκαν! Λίγες οι προβλέψεις κι ακόμα λιγότερες οι αποστάσεις μεταξύ τους, σε τέτοιο βαθμό που να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει…

Όχι πως δεν υπάρχουν εξηγήσεις, βέβαια: φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τελευταία, στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών υπάρχουν κάποιες σταθερές, το νερό δείχνει να έχει μπει στο αυλάκι – δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τις βασικές, τουλάχιστον, κατευθύνσεις. Είναι πιά ξεκάθαρο πως -ελέω πανδημίας, που επιτάχυνε τις εξελίξεις- πορευόμαστε προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πάντων, προς την ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας, η οποία -με δεδομένο τον απομακρυσμένο και υβριδικό χαρακτήρα της εργασίας, αν και η «μπίλια» δεν έχει κάτσει ακόμα στο πώς και πόσο- σίγουρα περνάει από το cloud, το ‘υπολογιστικό νέφος’, επί το ελληνικότερο.

To μέλλον προβλέπεται «νεφελώδες», λοιπόν, αυτό είναι σίγουρο. Με ποια μορφή; θα δείξει – ουσιαστικά, με ό,τι βολεύει τον καθένα. Καθώς οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν ο καθένας τις δικές του ανάγκες, είναι ευνόητο πως θα υπάρχουν και αντίστοιχα «μείγματα», ως απάντηση. Άλλοι θέλουν τα δεδομένα τους (όλα ή κάποια) κοντά τους, on-premise, άλλοι συμβιβάζονται με ό,τι προσφέρει το public cloud, άλλοι προτιμούν τις υβριδικές λύσεις κι άλλοι ψάχνουν τη σιγουριά στο multicloud. Απ’ όλα έχει ο δικτυακός «μπαξές» και η επιλογή δική σας… Το σίγουρο είναι αυτό που λέει ο τίτλος κι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η μετάβαση στο cloud, τόσο ταχύτερα θα έρθουν τα οφέλη, άρα και η απόσβεση του συχνά σημαντικού κόστους.

Μια καλή και αρκετά ολιστική ιδέα του πού πάμε και τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες, βρήκε ο οικοδεσπότης σας στη φετινή (14η στη σειρά) ετήσια έρευνα της εταιρίας συμβούλων Deloitte, σχετικά με τα Tech Trends, τις βασικές τεχνολογικές τάσεις που θα σημαδέψουν τη ζωή μας. Κι όπως θα περιμένατε, το συμπέρασμά της είναι ότι τα ψηφιακά «εργαλεία» που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας το οποίο, όμως, δεν αποτελεί αρνητικό στοιχείο όσον αφορά στη φιλικότητα προς τους χρήστες -το αντίθετο, μάλιστα, συμβάλλει στη βελτίωση της εμπειρίας τους. Προφανώς, σε όλα παίζει πλέον κρίσιμο ρόλο η ενσωμάτωση του περί την Τεχνητή Νοημοσύνη οικοσυστήματος, ιδιαίτερα ό,τι έχει να κάνει με Μηχανική Μάθηση, χάρη στην οποία οι κάθε λογής μηχανές σχεδόν γνωρίζουν τι ζητάμε και φροντίζουν πριν από εμάς για εμάς.

Στις σημαντικές τάσεις η έρευνα περιλαμβάνει το multicloud, που ήδη αναφέραμε, το οποίο θεωρεί ότι είναι ακόμα αρκετά περίπλοκο στην εφαρμογή του αλλά θα βρει τον δρόμο του, «προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες», το metaverse (που παραμένει ο μεγάλος άγνωστος) αλλά και το οικοσύστημα της εκτεταμένης (XR) πραγματικότητας.

Αυτά, όμως, υπήρχαν ως τάσεις και πέρυσι - στις πιο «φρέσκες» προσθήκες, η Deloitte περιλαμβάνει την ανακατανομή των ρόλων στη δομή των επιχειρήσεων, ώστε να είναι ευκολότερη η προσαρμογή στο διαθέσιμο έμψυχο υλικό, την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του Blockchain (αν και όχι όσον αφορά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπου το τοπίο παραμένει θολό), αλλά και την «αναγέννηση» των mainframe, σε διαφορετικό ρόλο – ως super-computers, που θα αποτελούν την «καρδιά» πίσω από εφαρμογές ΑΙ.

Τέλος, οι αναλυτές της καλής εταιρίας κάνουν ειδική μνεία στο θέμα της εμπιστοσύνης του κοινού, που οι τεχνολόγοι όχι μόνο πρέπει να αποκαταστήσουν (In tech we trust, ένα καλό motto), αλλά και να συντηρούν διαρκώς, καθώς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την επιτυχία όλων όσων δημιουργούν. Με το καλό να τα δεχτούμε, λοιπόν…         

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search