Όταν οι οικοδεσπότης αυτής της στήλης ήταν μικρό παιδί, πάντα πίστευε τους μεγαλύτερους όταν του έλεγαν πως μάθαιναν και ήξεραν τα πάντα, γιατί τους τα έλεγε «ένα γαλάζιο πουλάκι». Κάμποσες δεκαετίες αργότερα, ομολογώ πως ξαφνιάστηκα όταν ένα «γαλάζιο πουλάκι», που έλεγε αν όχι τα πάντα τουλάχιστον πολλά, μπήκε στη ζωή μας.
Το Twitter -περί αυτού ο λόγος- ζει τους τελευταίους μήνες τη δική του «τρικυμία», με τον κροίσο που πήγε κι έμπλεξε θέλοντας και μη, αφού εκείνος πήγε γυρεύοντας.
Κι όπως ο οικοδεσπότης σας είχε εξαρχής προβλέψει, έτσι και έγινε: ο πλουσιότερος άνθρωπος σ’ αυτόν τον πλανήτη, που όμως τυχαίνει να έχει την πιο αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά την οποία μπορεί να φανταστεί κανείς, υπαναχώρησε από την πρότασή του να αγοράσει το μικρότερο (σε σχέση με τα άλλα) πλην δεόντως προβεβλημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας μια όχι και τόσο ισχυρή νομικά δικαιολογία. Συγκεκριμένα, ότι η ηγεσία του Twitter δεν του παρέδωσε ακριβή στοιχεία για τους ψεύτικους λογαριασμούς στο σύνολο των χρηστών – η μεν επιμένει ότι δεν ξεπερνάνε το 5%, ο δε πιστεύει ότι μπορεί να φτάνουν και το 20%...
Μα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα (η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, που λένε, η -πιο σωστά- του ενός δισεκατομμυρίου, αφού αυτή είναι η ρήτρα αθέτησης της συμφωνίας, είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη, η οποία διακυβεύεται πλέον) σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αυτό ακριβώς, δηλαδή, η αδυναμία να ξεχωρίσουν τους κανονικούς χρήστες από τα bots!
Κι εκεί δείχνει να χωλαίνει η υπεράσπιση του Μασκ: από τη μια, είναι αδύνατο να μη γνωρίζει αυτός, ένας «ψημένος» άνθρωπος της πιάτσας, ή έστω το επιτελείο του, το μέγα πρόβλημα που ταλανίζει τους πάντες, κι από την άλλη, αν υποθέσουμε ότι έχει δίκιο, πώς μπορεί να αποδείξει με κάποια αναγνωρισμένη μεθοδολογία και χειροπιαστά νούμερα ότι δεν λέει την αλήθεια η ηγεσία του Twitter, που «σβήνει» καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες bots, επιμένοντας σ’ αυτό το όριο; Κι αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους των δικηγόρων του Μασκ, ότι αποσύρονται από τη συμφωνία των 44 δισ. $, του διεμήνυσε ότι «θα τα πούμε στα δικαστήρια», δηλαδή, θα κινηθεί νομικά εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τη συμφωνία τους!
Τώρα, μεταξύ μας, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ περίμεναν αργά ή γρήγορα μια τέτοια αρνητική εξέλιξη και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν, βέβαια, με τα πολλά ή λίγα bot ανάμεσα στους χρήστες του Twitter. Απλώς, στους λίγους μήνες από την υποβολή της πρότασης ως τώρα, οι συνθήκες στην αγορά άλλαξαν, τα (οικονομικά και μη) περιθώρια στένεψαν και το πιθανότερο πλέον είναι να μη βγαίνει η πολυσυζητημένη εξαγορά για τον Μασκ.
Ο οποίος είναι αλήθεια ότι προσπάθησε να διαμορφώσει κλίμα υπέρ αυτού στην κοινή γνώμη (προβάλλοντας την επιθυμία του να «ανοίξει» το Twitter σε περισσότερο κόσμο) και αποπειράθηκε να αξιοποιήσει οικονομικά την πρόταση εξαγοράς (αλλά χωρίς αποτέλεσμα, το αντίθετο μάλιστα – έχασε χρήματα, λόγω πτώσης των τιμών στις μετοχές των δικών του εταιριών, με πρώτη την Tesla). Όμως, στο τέλος ομολόγησε ότι ήθελε να βγάλει το «γαλάζιο πουλάκι» από το Χρηματιστήριο, παραμένοντας ο κύριος και αφέντης του (κι εκεί έγινε «πάρτι» αντιδράσεων, γιατί κάτι τέτοιο θεωρήθηκε πλήγμα στην με κόπο κερδισμένη έστω και μικρή ανεξαρτησία του).
Βλέπετε, η ως τώρα εμπειρία του Μασκ ήταν με εταιρίες παροχής προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν πελάτες / χρήστες, εν πολλοίς παθητικούς. Στην περίπτωση του Twitter αυτό δεν ισχύει, καθώς εκεί οι χρήστες είναι παράλληλα και δημιουργοί / πάροχοι περιεχομένου που, προφανώς, θέλουν να έχουν λόγο σ’ ό,τι αφορά στη διαχείρισή του. Με τον ίδιο να δηλώνει ότι θέλει να κάνει το Twitter «καταφύγιο για την ελευθερία της έκφρασης» κι επίσης να επιτρέψει στον «κομένο» πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιστρέψει στην πλατφόρμα, δεν χρειάζονταν περισσότερα για να ξεσηκωθούν οι χρήστες, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι θα επικρατήσουν πλέον ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση.
Αν δεν υπάρξει κάποιος οικονομικός συμβιβασμός (δύσκολο, με τις θέσεις που έχουν ήδη πάρει οι δυο πλευρές), προβλέπεται μακρύς, επίπονος και δαπανηρός δικαστικός αγώνας. Κι αν ο Μασκ μπορεί, με τα χρήματα που έχει, να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, το Twitter σίγουρα θα δυσκολευτεί. Ήδη, η μετοχή του σημείωσε πτώση κι έγιναν κάποιες απολύσεις. Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος χαμένος (ηθικά, κατ’ αρχήν) θα είναι αυτός. Δύσκολοι καιροί για κροίσους – πολύ περισσότερο, όταν είναι παρορμητικοί και αψυχολόγητοι…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]