Αν μ’ αρέσει μια φορά που είμαι Ευρωπαίος, λόγω του παρελθόντος της «γηραιάς ηπείρου» (όπως συχνά την αποκαλούν, έστω κι αν άλλες ήπειροι μπορεί να είναι ‘γηραιότερες’), μ’ αρέσει δυο φορές για τις επιδόσεις της στον χώρο της Τεχνολογίας. Ναι, δεν το έγραψα λάθος και μη βιαστείτε να με κατηγορήσετε.
Γιατί, μπορεί οι μεγαλύτερες και πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο χώρο να συνεχίζουν να είναι αμερικανικές (έστω κι αν νιώθουν πια «καυτή στο σβέρκο» τους την ανάσα των Κινέζων), όμως Ευρωπαίος είναι αυτός που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση της εποχής μας (τα σέβη και τις ευχαριστίες μας, σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, που γιόρτασες στις 8 Ιουνίου τα 67α γενέθλιά σου) τον Παγκόσμιο Ιστό, και συνεχίζει να παλεύει μέσα από το WWW Consortium για την καθαρότητα της «φωνής» του και την «υγεία» της λειτουργίας του, κόντρα στους πανίσχυρους ανεμόμυλους των μεγάλων συμφερόντων, που όλα τα αλέθουν…
Βεβαίως, δέχομαι πως οδηγός στην τεχνολογική ανάπτυξη δεν είναι σήμερα οι Ευρωπαίοι – πέρα από 2-3 national champions κι αυτούς από τρεις -τέσσερις μεγάλες χώρες (αν και οι Σκανδιναβοί με τις Βαλτικές έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια τη σφραγίδα τους σε κάμποσες καινοτομίες) η Ευρώπη δεν είχε να επιδείξει κάτι πραγματικά μεγάλο στην αγορά. Όμως, δεν παύει να είναι ένα ‘επαρκώς συντεταγμένο’ (κυρίως στον οικονομικό και λιγότερο στον πολιτικό, όπου συχνά ‘σφάζονται’, τομέα) σύνολο κρατών, με κοινή πολιτική σε αρκετά θέματα και, παραδοσιακά, κάποιες θεμελιώδεις αρχές, που επιμένει να τηρεί.
Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που παραμένουν large όσον αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο σε πολλούς τομείς (αφήνοντας τα όποια «ξεκαθαρίσματα» να προέλθουν από την ίδια την καθημερινότητα της αγοράς), οι Ευρωπαίοι -ειδικά τα τελευταία χρόνια- έχουν βαλθεί να «νοικοκυρέψουν» τα του οίκου τους. Έχουμε ξαναγράψει σ’ αυτή τη φιλόξενη στήλη για το «πακέτο» των διαφόρων Acts - Digital Services, Digital Markets, οι δυο σπουδαιότερες και ήδη εγκεκριμένες Πράξεις, με στόχο την ομαλοποίηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των δικτυακών πλατφορμών, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών-χρηστών, όλων ημών. Για να ακολουθήσουν ανάλογα κανονιστικά πλαίσιο για τα Μεγάλα Δεδομένα, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια κλπ.
Κι όπως έδειξε η τετράχρονη ήδη πορεία του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (λέγε με, GDPR), ό,τι ψηφίζει και εφαρμόζει η Ευρώπη, υποχρεώνεται να υιοθετήσει έπειτα από λίγο καιρό ο κόσμος όλος, αφού δεν μπορεί στην πράξη να γίνει κάτι διαφορετικό και να ισχύουν -στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας- δυο μέτρα και δυο σταθμά, άλλα στην Ευρώπη κι άλλα στις υπόλοιπες χώρες…
Κι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται μονάχα στο λογισμικό και στις διαδικασίας, αλλά φτάνουν και στο hardware, όπως απέδειξε η συμφωνία, στις αρχές του μήνα, μεταξύ Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου για την υιοθέτηση -ως το τέλος του 2024, βάσει συγκεκριμένου ‘οδικού χάρτη’- κοινού τροφοδοτικού (ή, έστω, ασύρματου τροφοδοτικού, όπου αυτό είναι εφικτό) συμβατού με όλες τις φορητές ψηφιακές συσκευές, από κινητά, tablet και φορητά ηχεία, έως laptop και παιχνιδομηχανές, με ενιαία είσοδο USB-C.
Στόχος της προσπάθειας εξάλειψης της πολυμορφίας, πρόταση που έχει «κατατεθεί στο τραπέζι» ήδη από το 2009, η μείωση του κόστους (η οποία αγγίζει τα 250 Μ€ ετησίως, στην Ευρώπη), η καθιέρωση της διαλειτουργικότητας (στο μέλλον, ένας-δυο φορτιστές θα μπορούν να εξυπηρετούν όλες τις συσκευές ενός νοικοκυριού) αλλά κυρίως η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ηλεκτρονικών απορριμμάτων (e-waste) αυτής της κατηγορίας, που έχει υπολογιστεί ότι στην Ευρώπη ξεπερνούν τους 11.000 τόνους ετησίως.
Η συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό είναι, προφανώς, υποχρεωτική εντός των συνόρων της ΕΕ προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Apple, της μόνης κατασκευάστριας που ακολουθεί τον δικό της δρόμο (σύνδεση Lightning αντί για Type-C) και ως τώρα αρνείται πεισματικά να εξετάσει μια εναλλακτική λύση για τη φόρτιση των συσκευών της. Μόνο τα iPhone που πωλήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 56 εκατ. μονάδες. Όμως, «ανάγκα και οι Apple πείθονται»…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]