Οι παλιοί -που ήταν σοφοί άνθρωποι, όπως αποδεικνύουν τα πολλά γνωμικά τους τα οποία σώθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και στις μέρες μας, επέμεναν πολύ στην αξία που έχουν οι συνεργασίες και οι κάθε λογής συνέργειες. «Η ισχύς εν τη ενώσει!» τόνιζαν, αν και συνήθως λίγες φορές το εφάρμοζαν στην πράξη, εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλους και κυρίως εξωτερικούς κινδύνους. Στα εσωτερικά, τα «δικά μας», η φαγωμάρα κυριαρχούσε, δημιουργώντας μια παράδοση που καλά κρατεί, ακόμα και σήμερα, σε επίπεδο χωριού, πόλης, χώρας…
Όμως, η εποχή μας μάλλον δεν σηκώνει πιά τέτοιες συμπεριφορές – αντίθετα, επιβάλλει τις συνέργειες, απορρίπτοντας τις μεμονωμένες δράσεις. Κι αν το καλοσκεφτείτε, είναι λογικό – απείρως μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχει μια κοινή δράση στην οποία συμμετέχουν πολλοί (αν είναι και ισχυροί, τόσο το καλύτερο) παρά κάποιες άλλες εξαρχής αδύναμες και περιορισμένες από τις ίδιες τις προδιαγραφές τους. Η σύγκριση θα αποβαίνει πάντα εις βάρος τους, όσο κι αν κάποιες προσπάθειες, ανάμεσά τους, μπορεί να έχουν αξία – η συσπείρωση είναι εκείνη που στο τέλος θα κερδίσει.
«Εκεί, έξω» αυτά τα μετράνε… Κι όπου χρειαστεί, οι ως χθες αντίπαλοι ενώνονται για το κοινό συμφέρον! Να, όπως στην περίπτωση της διεθνούς συμμαχίας Alaian, που ανακοινώθηκε με τις δέουσες τυμπανοκρουσίες στα τέλη Απριλίου . Έξι ισχυρές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, οι Bouygues Telecom, Cellnex, KPN, MTN, Telefónica και Wind Tre, που όλες μαζί έχουν λειτουργική παρουσία σε 50 χώρες, εξυπηρετώντας τις ανάγκες περίπου 700 εκατομμυρίων χρηστών, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο «την από κοινού αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών σε θέματα καινοτομίας, αλλά και τη δημιουργία διαφορετικών εφαρμογών, βασισμένων στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά και στις τεχνολογίες που ήδη υλοποιούν».
Αυτή είναι η πρώτη «ένωση δυνάμεων», για την προώθηση στην πάντα «πεινασμένη» -και πολύ περισσότερο στη μετά-πανδημία εποχή- για νέα προϊόντα και υπηρεσίες αγορά, όμως οι έξι έχουν στο στόχαστρό τους κι άλλη μια: θέλουν να δημιουργήσουν μια «δεξαμενή» με νεοφυείς εταιρίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν την καινοτόμο σκέψη και τις φρέσκες ιδέες τους, με την ελπίδα αυτές να υλοποιηθούν και να εξελιχθούν στην «επόμενη μεγάλη επιτυχία», το next big thing. Κι επειδή, προφανώς, όλα αυτά αφορούν στην αιχμή της τεχνολογίας, εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει τους έξι, είναι ο χώρος του 5G και των εφαρμογών του από το Metaverse και το Web3.0 ως την Ψυχαγωγία, το Gaming και τη Λιανική.
Ποιο είναι το «τυράκι» για να τις προσελκύσουν; Όχι ένα, αλλά πολλά: δηλώνουν ότι θα τους δώσουν πρόσβαση στα εργαστήριά τους, όση έξτρα τεχνογνωσία και μέντορες χρειάζονται για να στήσουν τις εφαρμογές τους, προφανώς τα απαραίτητα χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά και την πολυπόθητη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πιλοτικά, σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικό δίκτυο… Αν όλα πάνε καλά, μάλιστα, οι ίδιοι έχουν τα μέσα (κάποιοι διαθέτουν τα δικά τους VCs, στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας το οποίο υπηρετούν) και το χρήμα, για να ξεκινήσει η παραγωγή και αξιοποίηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας.
Σαν λίγοι δεν είναι οι έξι για τόσο μεγάλο project, ίσως αναρωτιέστε; Ενδεχομένως ναι, αλλά αυτοί το αποφάσισαν πρώτοι και μπράβο τους για την πρωτοβουλία. Μακάρι να τους ακολουθήσουν πολύ περισσότεροι, ώστε και οι προκλήσεις και τα χρήματα να περισσεύουν για τις startup που θα αποφασίσουν να μπουν στο pool το οποίο τώρα διαμορφώνεται.
Μη φανταστείτε, πάντως, πως σ’ αυτό θα τρυπώσει όποιος κι όποιος… Οι έξι εφαρμόζουν κανονικές και διαφανείς διαδικασίες επιλογής: οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σ’ αυτό πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ως τις 31 Μαΐου, για να ακολουθήσει (στις 7 Ιουνίου) η γνωστή και μη εξαιρεταία διαδικασία του pitching προς τους εκπροσώπους των έξι. Οι ιθύνοντες της Alaian δεν έχουν αποκαλύψει πόσες ομάδες θα επιλεγούν, απλώς δηλώνουν πως θα είναι οι καλύτερες και πιο πολλά υποσχόμενες. Για να δούμε τι θα βγει από αυτό – το παρακολουθούμε…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]