Επωνύμως…

Όταν ξαναρχίζουν οι φήμες για την Amazon στην Ελλάδα

Όταν ξαναρχίζουν οι φήμες για την Amazon στην Ελλάδα

Ένας λόγος που μου αρέσουν οι εκθέσεις και τα συνέδρια, όπως της ECDM Expo, είναι ότι βρίσκεις ευκαιρία να μιλήσεις με κόσμο και να ακούσεις φήμες. Η χαρά του δημοσιογράφου και όχι μόνο, μπορούμε να πούμε.

Τι άκουσα λοιπόν στη φετινή ECDM Expo; Πολλά και διάφορα θα έλεγα, αλλά η πιο... ιντριγκαδόρικη φήμη, είναι αυτή που έχει να κάνει με την Amazon! Είναι εντυπωσιακό ότι κάθε λίγο και λιγάκι ασχολούμαστε με την Amazon και τα πλάνα της για την Ελλάδα. Τόσο πολύ, που αρχίζεις να αναρωτιέσαι όχι αν υπάρχει φωτιά, αλλά αν όντως υπάρχει καπνός...

Η λογική λέει ότι αφού όλοι οι «μεγάλοι» έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί να μην κάνει και η Amazon; Βέβαια, η αμερικανική εταιρεία έχει επενδύσει μέσω της Amazon Web Services (AWS), όμως, έχει άλλη χάρη η ίδια η Amazon.

Και οι φήμες αυτή τη φορά έρχονται και από κυβερνητικές πηγές που λένε ότι «κάτι ετοιμάζεται» αλλά δεν μπορούν να πουν περισσότερα, λόγω της μεγάλης μυστικοπάθειας που έχει η Amazon.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα, πάντως. Το πρώτο είναι να φτιάξει η Amazon ένα μεγάλο logistics center (πιθανότατα στην Αττική) δεδομένου ότι ο όγκος των παραγγελιών από Ελλάδα είναι μεγάλος - συν ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και άλλες γειτονικές χώρες. Αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 20% των online αγορών των Ελλήνων καταναλωτών γίνεται στις πλατφόρμες της Amazon (κυρίως) και του eBay, καταλαβαίνει κανείς ότι έχει βάση αυτό το σενάριο.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η ελληνική έκδοση του Amazon, δηλαδή να δούμε το Amazon.gr. Να αποφασίσει να επενδύσει η Amazon σε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς είναι επένδυση που δε συνηθίζει για αγορές με το μέγεθος της Ελλάδας.

Η προσωπική άποψη μου είναι ότι αν η Amazon ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί αρχικά σε μία επένδυση στο χώρο των logistics. Επένδυση που αφήνει σημαντικό αποτύπωμα και θα έχει και θετική επίπτωση στην οικονομία. Ιδίως αν το logistics center δε γίνει Αττική αλλά κάπου πιο βόρεια.

Η δημιουργία του Amazon.gr δεν ξέρω αν θα είχε και τόσο πολύ ενδιαφέρον από πλευράς οικονομικών οφελών για την εταιρεία. Και αυτό γιατί, όπως έγραψα πιο πάνω, οι Έλληνες αγοράζουν ούτως ή άλλως από την πλατφόρμα της. Και κυρίως αγοράζουν από ξένα καταστήματα. Επίσης, όσες ελληνικές εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιούν το marketplace της Amazon για πωλήσεις μπορούν να το κάνουν και τώρα. Ούτως ή άλλως, στα αγγλικά θα πρέπει να φτιάξουν τις σχετικές σελίδες τους. Οπότε, προτιμώ η Amazon να επενδύσει σε logistics center παρά στο Amazon.gr. Αν και το δεύτερο θα δημιουργούσε πολύ μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search