Καθώς το 5G μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας -ημών, των καταναλωτών, εννοώ- με την κάλυψη να επεκτείνεται πανελλαδικά και τη μια κατασκευάστρια μετά την άλλη να παρουσιάζουν και στη χώρα μας τα εντυπωσιακά «καλούδια» τους, αρχίζουν πλέον να αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας, με πρώτο και καλύτερο βεβαίως, τις πολύ χαμηλές τιμές latency, δηλ. του χρόνου που χρειάζεται για να «ταξιδέψει» ένα σήμα από ένα σημείο του δικτύου σε άλλο.
Προφανώς, όσο πιο μικρός είναι αυτός ο χρόνος (και μιλάμε πλέον, για χιλιοστά του δευτερολέπτου), τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα, άρα και η δυνατότητα του δικτύου να ανταποκριθεί στις ανάγκες συγκεκριμένων εφαρμογών, όπως π.χ. ο έλεγχος αυτοκινούμενων οχημάτων, η ρομποτική ιατρική, αλλά και ο ευρύτερος χώρος της βιομηχανίας, καθώς εισερχόμαστε πλέον πλησίστιοι στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Σ’ αυτόν ειδικά τον χώρο, οι εταιρείες ερευνών και οι αναλυτές των τάσεων της αγοράς, βλέπουν πεδίο δόξης λαμπρό, καθώς -παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους- οι κάθε λογής κατασκευαστές σε πλήθος τομείς προωθούν την εσωτερική ασύρματη δικτύωση των εγκαταστάσεών τους, αξιοποιώντας τις τόσο σημαντικές δυνατότητες του 5G. Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη έρευνα της IDC, η οποία «βλέπει» τις επενδύσεις σε private LTE/5G υποδομές κυρίως σε βιομηχανικούς και αποθηκευτικούς χώρους (η αξιοποίησή τους για λύσεις marketing, εκπαίδευσης κ.ά. είναι υπαρκτή, αλλά συγκριτικά πολύ μικρότερη) να ξεπερνούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλ. ως το 2026, και σε παγκόσμια κλίμακα τα 8 δισ. $, ξεκινώντας τη δυναμική ανοδική πορεία τους από μόλις 1,7 δισ. $ πέρυσι. Αναλύοντας την πενταετία 2021 – 2026, η καλή εταιρία ερευνών υπολογίζει σε πάνω από 30% τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
Η ανακοίνωση της εταιρίας αναγνωρίζει, βεβαίως, πως βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα (και συχνά δοκιμαστικά) βήματα ενός μεγάλου ταξιδιού, αλλά υπογραμμίζει πως το ενδιαφέρον της αγοράς για τις βιομηχανικές εφαρμογές του 5G είναι πραγματικά μεγάλο και θα βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα χρόνια, όσο θα εξελίσσονται οι εφαρμογές και οι δυνατότητες των ασύρματων επικοινωνιών 5ης γενιάς.
Ως «πόλο έλξης» των επενδυτών η IDC θεωρεί τις σημαντικές βελτιώσεις που μπορούν να επιτύχουν με εφαρμογές «νέας γενιάς» σε θέματα ασφάλειας, αξιοπιστίας και γενικότερης βελτίωσης των επιδόσεων, όπου η ενσωμάτωση (σε κάποιο βαθμό) Τεχνητής Νοημοσύνης στο άκρο (edge), όπου θα υπάρχουν πλέον κάθε λογής αισθητήρες (βλέπε, Industrial IoT) αλλά και ρομποτικές διατάξεις που θα συν-εργάζονται με τους ανθρώπους, επιβάλλει την ύπαρξη προηγμένου δικτύου επικοινωνίας, με σχεδόν μηδενικό latency.
Η δημιουργία αυτοματοποιημένων εργοστασίων με private 5G network παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη στο εξωτερικό, ενώ έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας η υλοποίηση ανάλογων project, αν και -για την ώρα- είναι μετρημένα στα δάκτυλα. Όμως, όλα δείχνουν πως αυτό πολύ σύντομα θα αλλάξει, καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα στους χώρους της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών ανακοινώνουν συχνότατα νεόκοπες συνέργειες και προσφέρουν πλέον τέτοιες σύνθετες λύσεις σε συνδυασμό με τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό και απώτερο στόχο τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Πάντως, οι ειδήμονες σχολιαστές υπογραμμίζουν πως, παρά τις όποιες συνέργειες που έχουν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας με λύσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, δεν έχουν μπει ακόμα στον «χορό» οι λεγόμενοι hyperscalers, όπως η Amazon, η Google και η Microsoft. Προφανώς, δεν θα μείνουν απέξω, όταν «χοντρύνει το παιχνίδι» τα αμέσως επόμενα χρόνια και αφού, προηγουμένως, η αγορά περάσει τις αναμενόμενες, συχνά ενοχλητικές και απρόβλεπτες «παιδικές ασθένειες».
Γιατί, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή δεν είναι τόσο οι τεχνολογίες -που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τελικά θα δουλέψουν- αλλά το βέλτιστο «δέσιμό» τους με την εκσυγχρονισμένη δομή και νέα οργάνωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που θα κληθούν να υπηρετήσουν και να στηρίξουν στην πράξη. Κι αυτό μάλλον δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητα ακόμα νερά…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]