Επωνύμως…

Green & Digital, ο κοινός μας στόχος

Green & Digital, ο κοινός μας στόχος

Είναι παγκοίνως γνωστό, πλέον, πως η δεκαετία που διανύουμε είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεταβατικό στάδιο προκειμένου να περάσουμε στην ψηφιακή και πράσινη (digital & green) εποχή, όπου η κοινωνία μας θα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα τα οποία εισάγει στη ζωή μας η ψηφιακή τεχνολογία, με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της έγνοιας και της φροντίδας μας για μια ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη και δεν θα κοστίζει στο περιβάλλον, όπως τουλάχιστον γινόταν ως σήμερα.

Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί (και συνεχίζουν να γράφονται) κατεβατά επί κατεβατών, πολύ περισσότερο καθώς η φιλοδοξία της Ευρώπης συχνά συνδυάζεται με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν την ίδια καταληκτική ημερομηνία. Όμως, αραιά και που, κάνει την εμφάνισή του κάποιο κείμενο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, είτε λόγω του δημιουργού του, είτε λόγω των καινοτόμων ιδεών που εκφράζει, είτε λόγω μιας ξεχωριστής προσέγγισης στο ίδιο -κοινό για όλους- πρόβλημα. Ακόμα πιο σπάνιο είναι να συνδυάζονται όλα τα παραπάνω, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της εντελώς πρόσφατης (3 Ιανουαρίου) δημοσιοποίησης ενός δελτίου από το Κέντρο Τύπου της Telenor.

Για τους μη–γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, πρόκειται (όπως μας τη συστήνει η Wikipedia) για τη «νορβηγική κατά πλειοψηφία κρατική, εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που εδρεύει στο Fornebu, κοντά στο Όσλο. Με έτος ίδρυσης το 1855, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο - δραστηριοποιείται παγκοσμίως, αλλά επικεντρώνεται κυρίως σε οκτώ χώρες, στη Σκανδιναβία και την Ασία».

Προφανώς, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της εταιρίας δικαιολογεί τη διαφορετική νοοτροπία της, αλλά το δελτίο δεν παύει να είναι αξιοπερίεργο, καθώς συνδέει -όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του, Five tech trends that will fuel the green transition of society in 2022- την τεχνολογική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Γιατί, όπως δηλώνει ο Bjørn Taale Sandberg, επικεφαλής της Telenor Research, «παντού στον κόσμο, οι άνθρωποι πλέον ενεργοποιούνται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Για εμάς, στην Telenor, έχει κομβική σημασία να καταλάβουμε πώς η τεχνολογία μπορεί αφενός να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος, αφετέρου να συμβάλει σ’ αυτή τη μετάβαση». Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια, αλλά η έβδομη κατά σειρά της εταιρίας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει και δημοσιεύει προτάσεις και λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτη και βασική πρόταση, η επιλογή μιας κατά το δυνατόν πιο «πράσινης» μετάβασης στο cloud – μ’ άλλα λόγια, η επιλογή της πιο ενεργειακά αποδοτικής διακίνησης δεδομένων από το edge στους κεντρικούς servers και αντίστροφα. Σήμερα, τα data centers ευθύνονται για το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και εικάζεται πως αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά, τα επόμενα χρόνια, καθώς η ζωή μας ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο. Κατά τον Sandberg, πιθανά «αντίμετρα» είναι η κατάλληλη αξιοποίηση του 5G στην επικοινωνία και της θερμότητας από τη λειτουργία των κέντρων, η οποία σήμερα χάνεται, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη χρήση ΑΠΕ.

Φυσικά, η αποτελεσματική λειτουργία των αντιμέτρων προϋποθέτει και διαφορετική κουλτούρα από την πλευρά των εργαζομένων. Κατά την Telenor (που, μάλλον, κρίνει εξ ιδίων), αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να μάθουν πώς θα εργαστούν με τρόπο φιλικότερο προς το περιβάλλον, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση τους εργοδότες τους, αλλά και όσους δημιουργούν προγράμματα επιμόρφωσης και επανεκπαίδευσης των οποίων η επιτυχία βασίζεται, έτσι κι αλλιώς, στην κάλυψη όσων ζητάει η αγορά.

Στην ίδια λογική, είναι βέβαιο ότι η επόμενη γενιά ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών θα είναι πολύ λιγότερο ενεργοβόρα από τη σημερινή, με πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα το M1 chipset της Apple. Έχει αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές -ιδιαίτερα, οι μικροί σε ηλικία και πιο ιδεαλιστές (ή μήπως ρεαλιστές;)- έχουν τον τρόπο τους να επιβάλουν στους κατασκευαστές τη θέλησή τους για προϊόντα και υπηρεσίες φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Τέλος, στη νορβηγική τηλεπικοινωνιακή εταιρία εικάζουν ότι σημαντικός θα είναι, τα επόμενα χρόνια, και ο ρόλος των greenfluencers (!), δηλαδή των ενεργών ακτιβιστών και απλών υποστηρικτών ενός καλύτερου και πιο φυσικού τρόπου ζωής, οι οποίοι περνούν τα μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζοντας μ’ αυτό τον αποτελεσματικό τρόπο τις ιδέες ευρύτατων στρωμάτων της νεολαίας. Ευτυχώς, για το καλό όλων μας…     

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search