Επωνύμως…

Η σύγκλιση – της συγκλίσεως – ω σύγκλιση…

Η σύγκλιση – της συγκλίσεως – ω σύγκλιση…

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, εδώ είμαστε και πάλι – παντός καιρού και παντός χρόνου! (ελπίζουμε, τουλάχιστον) «Σαν να μην πέρασε μια μέρα», που λέει κι ο ποιητής – κι όμως, πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί, όπως πέρυσι, λέγαμε και ξαναλέγαμε για τη σύγκλιση των τεχνολογιών, τα ίδια επαναλαμβάνουμε φέτος, «εν έτει σωτηρίω 2022», πλέον.

Μα, τίποτα δεν άλλαξε; Βεβαίως, και άλλαξε – φέτος είμαστε ακόμα πιο σίγουροι πως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η γνωστή και μη εξαιρεταία εταιρεία ερευνών Forrester Research, που όχι στο «παρά δυο», αλλά πριν από κάμποσες εβδομάδες «ανακοίνωσε και ελάλησε»: το ’22 θα είναι η χρονιά της σύγκλισης!

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της κάνει και πέντε προβλέψεις, σχετικά με τους χώρους του ΙοΤ (πεδίο που ολοένα διευρύνεται, ώστε να χωρέσει κι άλλους τομείς και κατηγορίες κάτω από την «ομπρέλα» του), του edge computing και των δικτύων, «βασισμένες σε συγκεκριμένες και ορατές πλέον αλλαγές». Κι επειδή, αυτοί οι συγκεκριμένοι χώροι «ακουμπάνε» μύριους όσους άλλους, μπορείτε να είστε βέβαιοι (δική μας η πρόβλεψη, να μην κάνουμε κι εμείς μία;) πως πάρα πολλά θα αλλάξουν φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Κλασικά παραδείγματα, που δίνει η εταιρία, είναι ότι το edge computing και το ΙοΤ θα μπορέσουν στο πλαίσιο της αγαστής μεταξύ τους συνεργασίας να λύσουν πολλά από τα σημερινά προβλήματα των αλυσίδων τροφοδοσίας (οι οποίες χωλαίνουν, επηρεάζοντας αρνητικά πλήθος άλλους τομείς – δείτε τι γίνεται με τις ελλείψεις σε τσιπ, που μάλλον θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τις βιομηχανίες για αρκετούς μήνες ακόμα), ότι το δορυφορικό Internet είναι πλέον αρκετά ώριμο για «να τα βάλει» με το 5G (που, επίσης, θα εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας), ότι οι έξυπνες υποδομές θα ακμάσουν ακόμα περισσότερο κι ότι -αφού δίπλα στις καλές, είναι λογικό να υπάρχουν και αρνητικές προβλέψεις- νέο ρεκόρ θα σημειώσουν οι δικτυακές επιθέσεις με IoT botnet…

Περνώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι αναλυτές της Forrester τονίζουν αρχικά πως η σύγκλιση edge και IoT μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά σε θέματα μείωσης των εκπομπών CO2 στον ευρύτερο χώρο των αλυσίδων τροφοδοσίας, που έχει άμεση σχέση με εθνικές, συχνά και υπερεθνικές μεταφορές, όσο και με τη συντήρηση ευπαθών φορτίων (πχ. τρόφιμα, φάρμακα κλπ.) Κι όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σ’ αυτό μεγάλη σημασία από τους καταναλωτές και τις ίδιες τις εταιρίες, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον ένας από τους πιο προβεβλημένους στόχους της ESG στρατηγικής κλάδων, χωρών και ηπείρων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Forrester, από φέτος κιόλας θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά πλατφόρμες, προϊόντα και υπηρεσίες που θα συμβάλουν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο δορυφορικό Internet, μάλλον πρέπει να αλλάξουμε γνώμη και σκοπό γι’ αυτό που ως τώρα βλέπαμε σαν (ακριβή, πλην αναγκαία) λύση εκεί όπου δεν υπήρχε κάτι άλλο να καλύψει τις (πολύ περισσότερες πλέον, λόγω της πανδημίας, αλλά και της εισβολής της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή) ανάγκες για αξιόπιστη δικτυακή πρόσβαση.

Κι ο λόγος είναι αφενός ότι με την αυξημένη ζήτηση οι τιμές του Satellite Internet αρχίζουν να πέφτουν (Elon, άρχοντα του Starlink, ακούς;) αφετέρου ότι η κάλυψη του 5G εξακολουθεί να είναι προβληματική σε αγροτικές ή δυσπρόσιτες περιοχές, όσο κι αν οι πάροχοι υπόσχονται πλήρη κάλυψη τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι αναλυτές της Forrester βλέπουν να επικρατούν τελικά υβριδικά συστήματα λήψης, που θα συνδυάζουν the best of everything (μ’ άλλα λόγια, ενσύρματο, ασύρματο και δορυφορικό δίκτυο) με στόχο μια ικανοποιητική εμπειρία για τον πολίτη / πελάτη / καταναλωτή.

Στο ίδιο πλαίσιο, η καλή εταιρία βλέπει εκρηκτική αύξηση (ακόμα και κατά 40%) των επενδύσεων στις έξυπνες υποδομές, μέσα στο ’22, καθώς τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μια «διελκυστίνδα» για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με καταλύτη την πανδημία, όπου κανείς δεν θέλει να υστερήσει των αντιπάλων του, όχι μόνο σήμερα (που έχουν εκτιναχθεί οι ανάγκες) αλλά και σε βάθος χρόνου, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην εποχή της νέας κανονικότητας. Σ’ αυτή την καινούρια εποχή, η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, η αποτελεσματικότητα των δράσεων στον χώρο της δημόσιας υγείας, μαζί με τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των κρίσιμων (ανθρώπινων και μη) πόρων, πιθανότατα θα κρίνουν το μέλλον μας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search