Επωνύμως…

Πώς θα είναι, άραγε, τα κινητά του μέλλοντός μας;

Πώς θα είναι, άραγε, τα κινητά του μέλλοντός μας;

Μέρες που είναι, με τον καινούριο χρόνο να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής, ο οικοδεσπότης σας είπε να τηρήσει για άλλη μια φορά το έθιμο και να φορέσει το ψηλό, μυτερό καπέλο του μάντη, που προλέγει τα μελλούμενα – ή, μάλλον, να δανειστεί το καπέλο και τη μαγική γυάλινη σφαίρα από το Gizmodo, που πρόλαβε πρώτο να ασχοληθεί με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: πώς θα είναι τα κινητά μας (όποια μορφή κι αν έχουν τότε…) σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Σιγά τώρα, που θα ξέρουμε πώς θα είναι σε δέκα χρόνια τα κινητά – εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, σας ακούω να μονολογείτε… Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι της αγοράς που, όχι μόνο ασχολούνται σήμερα με αυτό, αλλά έχουν τη γνώση και την άποψη για το πώς (έστω κατά προσέγγιση  – κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια) μπορεί να είναι τότε οι σημερινές προεκτάσεις του χεριού μας και η «γέφυρά» μας (από πλευράς επικοινωνίας) με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα, για να δείξει πόσο απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις, το πολύ διαφωτιστικό άρθρο θυμίζει πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Nokia 8250 που το ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό, εκεί πίσω στο μακρινό 2001, ήταν ότι είχε έγχρωμη οθόνη – o γράφων είχε προς τα τέλη των ‘90ς το S10 της Siemens, επίσης με έγχρωμη οθόνη, χωρίς να το χρησιμοποιεί ιδιαίτερα. Μόλις έξι χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone κι ανέτρεψε όλα όσα ξέραμε ως τότε…

Εικασίες, λοιπόν, έχουμε για την ώρα, οι οποίες όμως «πατάνε» σε ρεαλιστικό από πλευράς τεχνολογίας υπόβαθρο και σε ενδείξεις οι οποίες προκύπτουν από τάσεις και έρευνες στο πεδίο, σχετικά με τις επιθυμίες και τα αιτήματα των καταναλωτών. Με βάση αυτά, το Gizmodo ζήτησε τη γνώμη μιας καθηγήτριας βιομηχανικού σχεδιασμού (Audrey Lankfort Barnes – James Madison University), ενός σχεδιαστή κινητών (Cliff Kuang – UX designer) κι ενός βιομηχανικού σχεδιαστή (Anthony Reale – College of Creative Studies). Και, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, η ομοφωνία τους ότι οι αλλαγές θα είναι πολλές και σημαντικές…

Η πρώτη δήλωσε, λοιπόν, πως αυτό που ζητούν οι χρήστες δεν είναι, προφανώς, η ίδια η συσκευή αλλά αυτά που μας φέρνει: πρόσβαση, σύνδεση και επικοινωνία. Σε λίγα χρόνια, με την πρόοδο των τεχνολογιών VR και AR, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουμε στο XR (Extended Reality), όπου μέσα από την ίδια συσκευή θα παίρνουμε πολύ περισσότερες και εντονότερες εμπειρίες, χάρη στην αλληλοεπίδραση του πραγματικού κόσμου με τα κοινωνικά δίκτυα. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και ο «νέος, γενναίος κόσμος» τον οποίο ευαγγελίζεται το metaverse του ‘Ζουκερβέργιου’, στο οικοσύστημα του οποίου έχουν ρόλο τα εύκαμπτα υλικά, οι επεκτεινόμενες οθόνες, οι ολογραφικές προβολές, τα έξυπνα ρολόγια και γυαλιά, αλλά και τα βιονικά εμφυτεύματα. Όλα αυτά ήδη υπάρχουν, απλώς θα βρουν νέες χρήσεις, γιατί όχι και στα νέα κινητά, ενδεχομένως και χωρίς αυτά, αν αντικατασταθούν από «κάτι άλλο», ακόμα άγνωστο.

Βέβαια, η Audrey Lankfort Barnes επισημαίνει τον κίνδυνο της ακόμα μεγαλύτερης εξάρτησης από τις συσκευές μας, καθώς ανυπομονούμε ολοένα περισσότερο για τη «δόση» μας σε ενημέρωση, ψυχαγωγία, κοινωνική δικτύωση, επικοινωνία με φίλους και γνωστούς – είμαστε always on (ειδικά τώρα, που και η δουλειά μπαίνει σ’ αυτή τη φάση), με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ψυχική μας ισορροπία.

Ο Cliff Kouang, από την πλευρά του, θυμίζει πως το desktop και το κινητό μας σήμερα αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ είναι συχνές και οι επικαλύψεις, προβλέποντας πως μπαίνουμε σε έναν κόσμο thin clients συσκευών, ουσιαστικά διεπαφές που βασίζονται στο cloud για να μας δώσουν τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε. Το κινητό παίζει σήμερα τον ρόλο ενός κόμβου (hub) που δίνει λύσεις στις ανάγκες μας. Για πόσο καιρό, θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα των σημερινών εμπλεκομένων…

Ως interface βλέπει το κινητό και ο Anthony Reale, προβλέποντας ότι η συρρίκνωση των μπαταριών και η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το «Δικαίωμα στην Επισκευή» (Right To Repair), με απώτερο στόχο τη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, πιθανότατα θα αλλάξουν πάρα πολλά στον τρόπο κατασκευής των μελλοντικών κινητών που, πάντως, θα παραμείνουν η κύρια πύλη εισόδου μας στην εκπαίδευση, την επικοινωνία και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μας.

Γεροί να είμαστε, να δούμε ποιος θα πέσει πιο κοντά στις προβλέψεις του… Μια καλύτερη χρονιά να έχουμε όλοι μας!   

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search