Επωνύμως…

Την εποχή μας τη λένε διαδικτυακή…

Την εποχή μας τη λένε διαδικτυακή…

«Την εποχή μας τη λένε ηλεκτρονική» τραγουδούσε εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Μπέσι Αργυράκη, ξαφνιάζοντας πολλούς με τον προχωρημένο στίχο και αποσπώντας ένα βραβείο στο θρυλικό, τότε, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Ελπίζω να με συγχωρέσει ο δημιουργός του, καλός φίλος και συνάδελφος, Δημήτρης Κωνσταντάρας, για την «παραποίηση» του τίτλου, όμως, σχεδόν 50 χρόνια μετά, το δικό του τραγούδι μου ήλθε στο νου (με αλλαγμένο το επίθετο, βέβαια), μόλις διάβασα -πριν από λίγες ημέρες- τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ITU, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (φορέα του ΟΗΕ, με προφανές αντικείμενο) τα οποία δείχνουν πως το 63% των κατοίκων του πλανήτη μας, σχεδόν δυο στους τρεις, χρησιμοποιούν πλέον το Διαδίκτυο.

Πόσοι είναι αυτοί; Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Doreen Bogdan – Martin, διευθύντρια του ITU Telecommunication Development Bureau, η οποία υπογράφει τη φετινή ετήσια έρευνα με τίτλο «Measuring digital development - Facts and figures 2021». Κι αυτό το 63%, είναι κατά 17% αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του 2019: περίπου 800 εκατομμύρια νέοι χρήστες προστέθηκαν στη διετία (μιλάμε, ουσιαστικά, για τη διετία της πανδημίας), η οποία επιτάχυνε δραστικά τις τεχνολογικές εξελίξεις, δρώντας ως καταλύτης.

Μάλιστα, οι αναλύσεις δείχνουν πως σε συγκεκριμένες περιοχές (Αφρική, Ασία/Ειρηνικός και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες), η αύξηση ξεπερνάει τοπικά ακόμα και το 20%. Δείχνοντας, με αδιάσειστα στοιχεία πλέον, πως το Διαδίκτυο έπαιξε (και συνεχίζει να παίζει, φυσικά) ζωτικό και πολύτιμο ρόλο στη διασφάλιση της όποιας κανονικότητας στις ζωές των ανθρώπων, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, όπου την οικονομική κρίση διαδέχθηκε σχεδόν αμέσως η υγειονομική, με το διπλό σοκ των θανάτων και του εγκλεισμού.

Όχι πως είναι -λόγω αυτής της ευπρόσδεκτης δυνατότητας- όλα ρόδινα, βέβαια… Η πανδημία με τους περιορισμούς που επέβαλε έχει «εκτροχιάσει» σε σημαντικό βαθμό τους 17 στόχους του ΟΗΕ, που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία το 2030. Σ’ αυτούς, βεβαίως, περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της συνδεσιμότητας. Γιατί, αν τα δυο τρίτα του πλανήτη είναι συνδεδεμένα, υπάρχει πάντα και το υπόλοιπο ένα τρίτο, που δεν είναι.

Το ψηφιακό χάσμα είναι υπαρκτό και, όπως τονίζει η Doreen Bogdan-Martin, ένας από τους στόχους της ITU είναι να μετρηθούν οι μη-έχοντες (κυρίως κάτοικοι απομακρυσμένων και αναπτυσσόμενων περιοχών) ώστε, στη συνέχεια, να γίνουν προσπάθειες για τη γεφύρωσή του. Όμως, και στους αστικούς πληθυσμούς, όπου η συνδεσιμότητα αγγίζει ακόμα και το 96%, για διάφορους λόγους υπάρχουν ακόμα «μαύρες τρύπες», που πρέπει να μηδενιστούν, ώστε να χαρούν όλοι αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο (και στη χώρα μας, βεβαίως) αγαθό.

Από τη μελέτη της ITU προκύπτει, επίσης, ότι δεν αρκεί να υπάρχουν μονάχα οι τεχνολογικές δυνατότητες για τη διεύρυνση της συνδεσιμότητας, χρειάζονται και οι ανάλογες οικονομικές, αφού σ’ αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν είναι δωρεάν. Το ανώτερο στέλεχος του οργανισμού τονίζει πως η Επιτροπή για θέματα Ευρυζωνικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης έχει θέσει ως στόχο της, η βασική έστω ευρυζωνική σύνδεση να κοστίζει ως το 2025 λιγότερο από το 2% του μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε κάθε χώρα – κι αν νομίζετε πως αυτό είναι εύκολο, τα στοιχεία δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί σε πάνω από τις μισές χώρες για τις οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία…

Η ίδια μελέτη περιλαμβάνει, επίσης, στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν την έλλειψη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, γεγονός που εμποδίζει την εξάπλωση του δικτυωμένου κόσμου, αφού οι υποψήφιοι χρήστες έχουν πλήρη άγνοια του «σπορ». Και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι χρήστες με χαμηλό επίπεδο γνώσεων είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους της «σκοτεινής» πλευράς του διαδικτύου, στις κυβερνοεπιθέσεις, τις απάτες, την παραπληροφόρηση και το επιβλαβές (ή και επικίνδυνο, μερικές φορές) περιεχόμενο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια…

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον καίριο ρόλο του διαδικτύου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, σε σημείο που να μην ξέρουμε (κι αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στον πάροχο ή κόβεται το ρεύμα και μένουμε χωρίς σύνδεση) τι να κάναμε χωρίς αυτό… Ε, δεν υπάρχει αμφιβολία - θα το είχαμε εφεύρει!

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


 

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search