Επωνύμως…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… ως θεσμός!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… ως θεσμός!

Ο μακαρίτης ο Μαρξ είχε πει ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απ’ ό,τι φαίνεται έχει βαλθεί να τον διαψεύσει, περίπου ενάμιση αιώνα μετά, καθώς μια συγκεκριμένη (παλιότερη και αποδεδειγμένη) επιτυχία της έχει όλα τα φόντα να επαναληφθεί, αλλά και να λειτουργήσει πλέον ως… θεσμός! Κι αν νομίζετε ότι μιλάω με γρίφους, ελάτε να πάρουμε από την αρχή, για να καταλάβετε τι εννοώ.

Η επιτυχία δεν είναι άλλη από το GDPR, τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε στις χώρες-μέλη της ΕΕ τον Μάιο του 2018. Σήμερα, τρία κι κάτι χρόνια αργότερα, αναγνωρίζεται πλέον από όλους ως η μεγαλύτερη αλλαγή στη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων την τελευταία 20ετία.

Η αλλαγή ήταν μεγάλη και οι επιπτώσεις σημαντικές, ιδιαίτερα καθώς μετά την ολιγόμηνη περίοδο χάριτος έπεσαν κάμποσα «τσεκουράτα» πρόστιμα (ποιος είδε την Κομισιόν και δεν τη φοβήθηκε…) στους -συνηθισμένους στο πρότερο ημι-άναρχο καθεστώς- παραβάτες διαχειριστές προσωπικών δεδομένων από διάφορους χώρους, τα οποία τρομοκράτησαν τους πάντες και επιτάχυναν την εφαρμογή του κανονισμού. Όλοι αποδέχονται σήμερα ότι έχει μπει μια σχετική τάξη στη χρήση των δεδομένων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μαθαίνουμε πότε-πότε για εξαιρέσεις – χρήσιμες κι αυτές, ως ένα βαθμό, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

Θετικό το πρόσημο για την Ευρώπη, λοιπόν, όμως ακόμα θετικότερο το γεγονός πως ο ίδιος κανονισμός τείνει να εφαρμοστεί ατύπως σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάμπολλες πολυεθνικές και όχι μόνο απανταχού της Γης να τον υιοθετούν για το σύνολο των διαδικασιών τους. Ο πρακτικός λόγος είναι πως δεν μπορούν να εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά - για κάποιες χώρες οι διαδικασίες τους να είναι έτσι και για κάποιες άλλες (τις ευρωπαϊκές, στην περίπτωσή μας) αλλιώς. Τις ενοποιούν, λοιπόν, συμμορφούμενες συνολικά με τον κανονισμό, και είναι καλυμμένες. Η υιοθέτηση των αυστηρών δεσμεύσεών του GDPR σχετικά με την απόκτηση, επεξεργασία και διακράτηση αρχείων δεδομένων μπορεί να τις επιβαρύνει ως ένα βαθμό, αλλά… «ο φόβος φυλάει τα έρ’μα» που λέει και η σοφή παροιμία.

Φυσικά, αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο τόσο στην επιχειρηματική κοινότητα, όσο και στους μελετητές και φιλοσοφούντες περί το Διαδίκτυο. Η πρωτοβουλία και η σθεναρή στάση της Ευρώπης υπέρ των δικαιωμάτων των χρηστών έχει εκτιμηθεί δεόντως – το ηθικό πλεονέκτημα είναι δικό μας! (το εμπορικό, είναι των Αμερικανών και των Ασιατών, βεβαίως) Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι υπέρμαχοι του εκδημοκρατισμού του Δικτύου και οι «δικαιωματιστές» (με την καλή έννοια της λέξης) που ζητούν από τις Βρυξέλλες να προχωρήσει και σε άλλες, ανάλογες πρωτοβουλίες.

Κι απ’ ό,τι φαίνεται, η φωνή τους εισακούστηκε, καθώς πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της εξάμηνης διαβούλευσης (ξεκίνησε τον Μάιο) σ’ όλες τις χώρες – μέλη, πάνω στην καινούρια πρόταση για «ψηφιακά δικαιώματα και αρχές» των πολιτών τους. Οι Ευρωπαίοι εγκρίνουν με ευρύτατη πλειοψηφία την πρόταση της Επιτροπής, στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ηπείρου μας, στην οποία διακηρύσσεται πως στην -ψηφιακή πλέον κοινωνία μας- θα προστατεύονται ο πλουραλισμός, η συμπερίληψη χωρίς διακρίσεις, η ανοικτότητα, η ιδιωτικότητα, η δημοκρατία και η αειφορία, ενώ επίσης διασφαλίζονται η καθολική σύνδεση των πολιτών στο Διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, η πλήρης πρόσβαση και εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, η προστασία παιδιών και νέων στον online κόσμο και η διαμόρφωση ενός ανοικτού, ασφαλούς και αξιόπιστου δικτυακού περιβάλλοντος. Η επίσημη αναγγελία από την πρόεδρο της Επιτροπής αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Υπάρχει και «κερασάκι στην τούρτα», όμως, που ήρθε μόλις αυτή την εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου με σχέδιο έκθεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, συνεισηγήτρια της οποίας είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βριονίδη, η επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων απαιτεί νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας στο κυβερνοχώρο με βάση το φύλο και τη θέσπιση αποτελεσματικών μηχανισμών προστασίας και υποστήριξης για τα θύματα. Με το επιχείρημα ότι οι διακρίσεις στο Διαδίκτυο γίνονται ολοένα και περισσότερες, με ακραίες συνέπειες για ευάλωτα άτομα όπως μετανάστες, μειονότητες, LGBTQ+ και έφηβοι, ζητείται η λήψη άμεσων σχετικών μέτρων. Και εκεί, η έκθεση θα κατατεθεί προς έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος, ως το τέλος του χρόνου.

Είπαμε, το ηθικό πλεονέκτημα το έχουμε!

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search