Επωνύμως…

Ο καιρός διεθνώς αναμένεται λίαν "νεφελώδης"

Ο καιρός διεθνώς αναμένεται λίαν "νεφελώδης"

Όσο κοντεύουμε πλέον να μπούμε στην «τελική ευθεία» για τα Χριστούγεννα, τόσο πυκνώνουν οι προβλέψεις για τα μελλούμενα -το γράψαμε και παλιότερα, αυτές ίσως να είναι το πιο σταθερό χαρακτηριστικό της εποχής, μαζί με τους ετήσιους απολογισμούς, βεβαίως - σημάδι ότι ήγγικεν η ώρα!

Άλλες φορές αυτές οι προβλέψεις -που σχεδόν πάντα στηρίζονται σε παλιότερα δεδομένα, τάσεις και εκτιμήσεις αναλυτών και ερευνητών- ακούγονται λογικές κι άλλες φαίνονται απίθανες ή παρατραβηγμένες – θα πούμε και γι’ αυτές, τις επόμενες εβδομάδες.

Η έρευνα της Gartner, που διαβάσαμε πρόσφατα, μάλλον ανήκει στην πρώτη κατηγορία, της φυσικής και αναμενόμενης εξέλιξης. Σχεδόν «παραβιάζει ανοικτές θύρες», όμως έχει το ενδιαφέρον της, καθώς -εκτός από κάποια χρονικά στοιχεία- δίνει και αρκετά ποιοτικά, σχετικά με ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

Ο λόγος για τη μετάβαση στο «υπολογιστικό νέφος», το cloud, που απασχολεί όλους όσοι θέλουν (και πρέπει) να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. «Κεντρικό άξονα κάθε νέας ψηφιακής εμπειρίας» το χαρακτηρίζει η Gartner και μάλλον η αγορά συμφωνεί μαζί της, καθώς -αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της- το 85% των οργανισμών θα είναι “cloud-first” ως το 2025, δηλαδή θα σχεδιάζουν την επιχειρηματική στρατηγική τους με προδιαγραφές που θα έχουν ως βασικό κριτήριο τη λειτουργία στο cloud και μάλιστα στην υβριδική (hybrid cloud) εκδοχή του, αντί των κυρίως «ιδιωτικών» (on-premise) κέντρων επεξεργασίας δεδομένων των παλιότερων εποχών. Επίσης, το 95% των καινούριων ψηφιακών έργων θα αναπτύσσονται κατευθείαν σε πλατφόρμες cloud, έναντι ποσοστού μόλις 30% σήμερα.

Οι αναλυτές της πασίγνωστης εταιρίες ερευνών θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος: η στρατηγική των επιχειρήσεων τόσο για την ανάπτυξή τους, όσο και για την αξιοποίηση του cloud θα είναι ένα και το αυτό. Οι αρχικές αντιρρήσεις και οι δισταγμοί φαίνεται πως κάμφθηκαν οριστικά από τις θετικές εμπειρίες στη διάρκεια της (συνεχιζόμενης) πανδημίας. Παρά τον βεβιασμένο χαρακτήρα πολλών υλοποιήσεων και τις αστοχίες ανθρώπων και υλικών, τα αποτελέσματα μάλλον δικαίωσαν τις αναγκαστικές επενδύσεις και τη μεγάλη προσπάθεια για μετάβαση κυριολεκτικά εν μια νυκτί σε έναν νέο τρόπο εργασίας, τον οποίο τα παραδοσιακά συστήματα δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Οι ειδικοί της Gartner πιστεύουν ότι οι αλλαγές στις δομές και τον τρόπο δουλειάς σύντομα θα παγιωθούν και θα ενσωματωθούν στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και οργανισμών, πολύ περισσότερο καθώς -λόγω της φύσης των νέων λύσεων και εφαρμογών- τον πρώτο λόγο δεν θα τον έχουν οι developers όπως συμβαίνει σήμερα (έτσι κι αλλιώς, είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία), αλλά «ανήσυχα» διοικητικά ή οικονομικά στελέχη, που θα μπορούν να χειρίζονται τεχνολογίες low-code ή και no-code, οι οποίες δεν απαιτούν παρά λίγες, βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Άλλωστε, όλο και πιο συχνά αξιοποιούνται μοντέλα ανάθεσης (outsourcing) σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, επιτρέποντας στα στελέχη και τους εργαζομένους να ασχοληθούν με το κύριο αντικείμενο των εργασιών τους.

Η έρευνα της Gartner περιλαμβάνει, επίσης, ευρήματα σχετικά με το SASE (Secure Access Service Edge), τεχνολογία την οποία υιοθετούν με αυξανόμενο ρυθμό οι οργανισμοί, η οποία επιτρέπει την ασφαλέστερη ενσωμάτωση των εξ αποστάσεως εργαζομένων στην καθημερινή  λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη είναι πως μέσα στον επόμενο χρόνο, η παγκόσμια αγορά SASE θα φτάσει στα 6,8 δισ. $, από 4,8 δισ. $, φέτος, ενώ ως το 2025 αυτές οι λύσεις θα έχουν υιοθετηθεί από το 50% των οργανισμών, έναντι μόλις 5% ως πέρυσι…

Κι οι developers τί θα κάνουν; Θα περάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο κι από περιζήτητοι θα καταλήξουν στα αζήτητα; Όχι, βέβαια – κάθε άλλο! Στον κόσμο της τεχνολογίας, κανείς δεν περισσεύει, πολύ περισσότερο αν «(ψηφιακά) γράμματα γνωρίζει»! Απλώς, η σύσταση της Gartner είναι όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι άνθρωποι σταδιακά να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, αρχικά εστιάζοντας στις cloud-native πλατφόρμες και στη συνέχεια εξερευνώντας κι άλλους χώρους, όπως αυτοί του αυτοματισμού και των ρομποτικών διατάξεων, των APIs, της διαχείρισης (ψηφιακών) χαρτοφυλακίων, της λειτουργικής αξιοπιστίας των πολλών νέων συστημάτων και υποδομών, της ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων κλπ.

Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό – γεροί να είμαστε να το ζήσουμε!

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search