Επωνύμως…

Χάσματα, χρήσεις και συνδεσιμότητα

Χάσματα, χρήσεις και συνδεσιμότητα

Λέμε συχνά (κι εγώ το γράφω ακόμα συχνότερα) πως, με αποτελεσματικότατο καταλύτη την πανδημία, η ζωή μας γυρίζει γοργά από offline σε online -μ’ άλλα λόγια, όλα περνάνε πλέον έμμεσα ή άμεσα στον ψηφιακό κόσμο: οικονομία, δουλειές, εμπόριο, ενημέρωση, ψυχαγωγία και τόσα άλλα. Εκείνο που δεν λέμε, όμως, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει γιατί το ζούμε καθημερινά, είναι πως σ’ αυτόν τον online κόσμο, ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό της συνδεσιμότητάς μας περνάει και εξαρτάται άμεσα από το κινητό μας.

Το mobile mode κερδίζει καθημερινά έδαφος, ποιότητα και ταχύτητα - ας είναι καλά οι κατασκευαστές και οι πάροχοι που επενδύουν πολλά δις στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, με σημαία το «όσο πιο πολλά G, τόσο πιο καλά για όλους και κυρίως τα ταμεία μας». Δεν είναι καθόλου παράξενο, λοιπόν, που τα smartphones έχουν πλέον κατοχυρωθεί ως αναπόσπαστη προέκταση του χεριού κάθε χρήστη, ειδικά αν η ηλικία του είναι κάτω των 30…

Ναι, ξέρω – δεν σας λέω κάτι καινούριο, όλο αυτό το ζούμε και το βλέπουμε στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στον περίγυρό μας. Όμως, πριν από λίγες ημέρες είχα στην οθόνη μου και την αριθμητική επιβεβαίωση αυτής της διάχυτης εντύπωσης, καθώς ο παγκόσμιος σύνδεσμος των παρόχων κινητής, ο γνωστός μας GSMA, ανακοίνωσε τα πιο «φρέσκα» ποσοστά διείσδυσης και χρήσης των κινητών τηλεφώνων, στον πλανήτη μας. Κι αυτό δεν το έκανε στο καθιερωμένο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, σε εκείνο της Ασίας, που γίνεται στη Σαγκάη, ή στο αμερικανικό MWC του Λος Άντζελες –αυτά έπονται, τους επόμενους μήνες- αλλά σ’ εκείνο της Αφρικής, παρακαλώ, που οργανώθηκε στο Κιγκάλι της Ρουάντα, τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη.

Η Αφρική είναι το «νέο πεδίο δόξης λαμπρό» για την εμβληματική διοργάνωση που βρήκε την ευκαιρία να δώσει στη δημοσιότητα εκεί, στο κέντρο της «μαύρης» ηπείρου, τα πιο πρόσφατα (και εντυπωσιακά, επιτρέψτε μου) στοιχεία, στο πλαίσιο του ετήσιου State of Mobile Internet Connectivity Report. Τι μας λένε αυτά; Ότι, παρά την πανδημία (ή, ίσως και λόγω αυτής – οι απόψεις των ειδικών διίστανται) περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που κατοικούν στον πλανήτη μας (κάτι περισσότερο από 4 δισεκατομμύρια) είχαν τον περασμένο χρόνο πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μέσω των κινητών τηλεφώνων τους. Σε σύγκριση με το 2019, οι χρήστες ήταν 225 εκατομμύρια περισσότεροι – έξι χρόνια πριν, ήταν μονάχα το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όμως, τα επόμενα νούμερα δίνουν  αρκετή τροφή για σκέψη, όταν εξετάζουμε την κάλυψη και τη χρήση – προφανώς, έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά μεγέθη, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Η έρευνα σημειώνει ότι από τα 3,8 δισ. των μη συνδεδεμένων, μονάχα 450 εκατ. ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ευρυζωνικό δίκτυο, άρα υπάρχει πρακτική αδυναμία για την πρόσβασή τους στο Internet. Το «χάσμα στην κάλυψη» μικραίνει χρόνο με το χρόνο, καθώς κυβερνήσεις και πάροχοι φροντίζουν να κλείσει σταδιακά η ψαλίδα, αλλά εκείνο που σίγουρα προκαλεί μεγαλύτερη περίσκεψη, είναι το «χάσμα στη χρήση», δηλαδή η αδυναμία (ή, μήπως, απροθυμία;) σύνδεσης στο υπάρχον δίκτυο.

Προφανώς, η πανδημία κατέδειξε τη σπουδαιότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, της «εξάρτησής» μας από τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις δυνατότητες που μας παρέχει είτε ως άτομα είτε ως επιχειρήσεις και οργανισμούς, που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Όμως, τα χάσματα είναι υπαρκτά και μαζί τα εμπόδια που τα προκαλούν, με κυριότερα την άγνοια για τις νέες εξελίξεις και την έλλειψη δεξιοτήτων, που εμποδίζει την αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του GSMA, χάρη στην τεράστια τεχνολογική πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ 2014 και 2018, σήμερα το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο. Κι αν ψάξουμε πού βρίσκεται το υπόλοιπο 6%, θα το βρούμε σε χώρες με χαμηλό ή μέσο ΑΕΠ (σε ποσοστό 98%), όπου άλλωστε ζουν (σε ποσοστό 93%) και οι περισσότεροι μη-συνδεδεμένοι.

Όμως, η «Διεθνής» των παρόχων κάνει και μια άλλη παρατήρηση στην έρευνά της και βάζει ένα ερώτημα που αξίζει να του δώσουμε κάποια σημασία: αν η πανδημία απέδειξε πόσο πολύτιμη είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο (αφού εκεί γίνονται πλέον όλα) για τον καθένα μας, πόσο πιο χρήσιμη και πολύτιμη μπορεί να αναδειχθεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Ο καθένας ας δώσει την απάντησή του κι ας λάβει τα μέτρα του…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search