Μια από τις πιο καθοριστικές συνέπειες της πανδημίας (κι ίσως να μην έχουμε δει τίποτα ακόμα…) είναι η αποσταθεροποίηση, αν όχι κατάρρευση μερικές φορές, των διεθνών και συχνότατα διηπειρωτικών αλυσίδων τροφοδοσίας, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά το «κυκλοφοριακό σύστημα» της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν έρχεται το έμφραγμα και πολύ περισσότερο όταν θρονιάζεται πια στην καθημερινότητά μας; Γιατί τι άλλο είναι οι ελλείψεις που παρατηρούμε όλο και πιο συχνά πια, μια στο ένα και μια στο άλλο, μαζί με την απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις άνοδο τιμών; Κάνουμε θεραπεία, παίρνουμε δραστικά μέτρα, βάζουμε «στεντ»…
Ε, κάτι ανάλογο πάει, κατά πώς φαίνεται, να κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ελλείψεις και ειδικά αυτές στα τσιπάκια, τους μικροεπεξεργαστές που υπάρχουν πλέον σε κάθε ηλεκτρονική και όχι μόνο συσκευή γύρω μας, αρχίζουν να «πονάνε»… Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο που συνήλθε στο Στρασβούργο, προκειμένου να ενημερωθεί για την «Κατάσταση τη Ένωσης» (δηλ. τα πεπραγμένα της χρονιάς) πως η European Digital Act και η European Markets Act αποκτούν πλέον τρίτο «αδελφάκι», την European Chips Act. Στόχος της νέας Πράξης και της στρατηγικής που τη συνοδεύει, είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των χωρών-μελών, ώστε να υποστηρίξουν με τη σειρά τους τις εθνικές βιομηχανίες κατασκευής μικροεπεξεργαστών, για να αρθεί το ταχύτερο δυνατό το μέγα πρόβλημα των ελλείψεων που παραλύουν δεκάδες άλλους βιομηχανικούς κλάδους.
Έχουμε τέτοια εργοστάσια ή τώρα θ’ αρχίσουμε να τα κτίζουμε, οπότε... χαιρέτα μας τον πλάτανο; Έχουμε, λένε οι γραφές, αλλά τα τελευταία χρόνια βολευόμασταν πολύ με την ανάθεση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής στα ασιατικά εργοστάσια και ειδικά εκείνα της Ταϊβάν – σε αντιστοιχία με την ανάθεση της κατασκευής των ίδιων των συσκευών στην ηπειρωτική Κίνα. Η πανδημία απέδειξε γιατί «δεν πρέπει να βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι» και μάλλον το πάθημα έγινε μάθημα.
Πίσω στις ρίζες, λοιπόν, και αγάντα να φτιάξουμε τα δικά μας Eurochip, με τα οποία θα καλύπτουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις ανάγκες μας, χωρίς να έχουμε την ανάγκη κανενός. Γιατί, αυτό που σήμερα προκλήθηκε από έναν ιό (έστω κι αν ερίζουμε για την προέλευσή του) αύριο μπορεί να γίνει για γεωπολιτικούς, οικονομικούς ή ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό σας, λόγους.
Είναι εύκολη η αναγέννηση του «φοίνικα» από τη στάχτη; Όχι, βέβαια! Οι Ευρωπαίοι τα πάνε καλά στη θεωρία, στη σχεδίαση των επεξεργαστών, αλλά στην πράξη, στην υλοποίηση, επαφίονταν για πολλά χρόνια στους Ασιάτες, με αποτέλεσμα η επανεκκίνηση να μην είναι τόσο εύκολη πια. Πολύ περισσότερο, που η προεδρίνα της Επιτροπής ονειρεύεται καταστάσεις state of the art για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ημιαγωγών, η οποία πρέπει να διαμορφώσει ένα «συνεκτικό όραμα και ανάλογη στρατηγική», κι ας είναι σήμερα στα χάλια της.
Αναγνωρίζει βέβαια, πόσο μεγάλος «άθλος» είναι να αποκτήσει η Ευρώπη την αυτονομία της, σ’ αυτόν τον τόσο κρίσιμο για την καθημερινότητά της χώρο, αλλά για την ώρα το παιχνίδι παίζεται μεταξύ Ασίας και Αμερικής. Άλλωστε, κι η Ουάσιγκτον παρότι «υποφέρει» από το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο βαθμό, εγκαινίασε πρόσφατα μεγάλο πρόγραμμα επιστροφής της παραγωγής ημιαγωγών στα «πάτρια» εργοστάσια (CHIPS for America Act), τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας, επιχορηγώντας το με περισσότερα από 50 δισ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την «προίκα» του δικού μας προγράμματος, πέρα απ’ όσα γνωρίζαμε για το 2030 Digital Compass, ένα δεκαετές πλάνο δράσης που περιλαμβάνει και αυτόν τον στόχο, της αναβίωσης της ευρωπαϊκής παραγωγής ημιαγωγών. Ο Επίτροπος για τη Βιομηχανική Παραγωγή, Τιερί Μπρετόν, έκανε μια ομιχλώδη αναφορά στη δημιουργία ειδικού Ταμείου που θα χρηματοδοτήσει συλλογικές δράσεις σ’ αυτόν τον τομέα μεταξύ χωρών-μελών, αλλά και κάποιες διεθνείς συνέργειες, όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για την ώρα. Κι από τη δεκαετία που (θεωρητικά) θα διαρκέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο πρώτος χρόνος ήδη κοντεύει να τελειώσει άκαρπος…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]