Να ‘μαστε, πάλι εδώ, λοιπόν… Σας λείψαμε ή όχι, εμείς νιώθουμε σαν να μην πέρασε μια μέρα – άλλωστε, όπως τ’ αφήσαμε πριν από κοντά ένα μήνα, έτσι τα ξαναβρήκαμε τα περισσότερα θέματα στον χώρο της τεχνολογίας (κι όχι μόνο της τεχνολογίας, αλλά ας μην το επεκτείνουμε τώρα), μια από τα ίδια, αν όχι χειρότερα!
Να, πάρτε για παράδειγμα τα θέματα της κυβερνοασφάλειας – στα πρόθυρα της μάστιγας τα αφήσαμε, χειρότερα τα ξαναβρίσκουμε… Πόσο χειρότερα; Τόσο ώστε να αναγκαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη 25 Αυγούστου, με συνομιλητές κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων (που τυχαίνει να είναι όλες αμερικανικές, βεβαίως) εταιριών υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, για να τους χτυπήσει καμπανάκι (από κοντά, ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία μετά, ότι τάχα δεν το άκουσαν) σχετικά με τα φλέγοντα θέματα της κυβερνοασφάλειας.
Που, βεβαίως, όσο η ζωή μας μεταφέρεται -για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε- από offline σε online, τόσο περισσότερο θα απειλεί την καθημερινότητά μας, σε ατομικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ως προς το δεύτερο, ίσως να μην υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις επιθέσεις λυτρισμικού (ransomware) που δέχθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες πασίγνωστες αμερικανικές εταιρίες από τους χώρους των πετρελαιοειδών και της επεξεργασίας κρέατος, οι οποίες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά και, βέβαια, έκαναν κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια (σε κρυπτονομίσματα, προφανώς, για να μην αφήνουμε και ίχνη) πλουσιότερους τους ρωσικής προέλευσης κακόβουλους hackers.
Όσο για το ποιοι ήταν οι συνομιλητές του Αμερικανού προέδρου… μα, οι «συνήθεις ύποπτοι», οι επικεφαλής των Microsoft, Google, Amazon, IBM και Apple. Πώς; Τους μετράτε και λείπει ένας; Όντως, στη συζήτηση δεν συμμετείχε το Facebook – ο πολύς κ. Zuckerberg και ο Αμερικανός πρόεδρος… δεν μιλιόνται, καθώς ο Λευκός Οίκος κατηγορεί το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να περιορίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19, μέσω της πλατφόρμας του. Από την άλλη, βέβαια, το FB δεν παύει να είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο, που ελέγχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, και καλό θα ήταν να δεσμευτεί κι αυτό για κάποιες δράσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας, όπως έκαναν οι άλλοι πέντε της «παρέας».
Η Microsoft, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 20 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία, για να ενσωματώσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στον σχεδιασμό των προϊόντων της, ενώ θα προσφέρει υπηρεσίες, ύψους $150 εκ. στις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές των ΗΠΑ όσον αφορά στα μέτρα προφύλαξης. Η Google, από την πλευρά της, θα διαθέσει $10 δισ. την επόμενη πενταετία για προγράμματα μηδενικής εμπιστοσύνης (στο πλαίσιο της ολοένα πιο δημοφιλούς τακτικής zero-trust) και άλλα μέτρα ασφαλείας, ενώ η Amazon θα προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στο κοινό, ανάλογη εκείνης των εργαζομένων της, σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η IBM θα ρίξει κι αυτή το βάρος της στην εκπαίδευση (θα αναλάβει 150.000 άτομα στη διάρκεια της επόμενης τριετίας, ενώ θα δημιουργήσει και 20 εκπαιδευτικά κέντρα σε αντίστοιχα πανεπιστήμια), ενώ η Apple θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «θωράκισης» των (πάντα ευάλωτων, λόγω της εμπλοκής πολλών και διαφορετικών παραγόντων) εφοδιαστικών αλυσίδων, σε κρίσιμους τομείς – τα παθήματα-μαθήματα, μ’ άλλα λόγια, από τις πρόσφατες επιθέσεις στην Colonial Pipelines και την JBS.
Προφανώς, το πρόβλημα (με όλες τις πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις του) είναι σύνθετο και πολύπλοκο, επιβάλλοντας συσπείρωση δυνάμεων – κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τόσο σοβαρές απειλές, όσο καλά κι αν είναι (που δεν είναι, για την ώρα, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης) προετοιμασμένος. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Wall Street Journal δημοσίευσε συνέντευξη με νεαρό Αμερικανό hacker – κάτοικο Τουρκίας, αυτή την εποχή- που αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στις βάσεις δεδομένων της T-Mobile (δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας μετά τη Verizon), αποκτώντας πρόσβαση στα στοιχεία περίπου 50 εκατ. χρηστών… Για να το κάνει, αξιοποίησε εκτός από τις γνώσεις και τις ικανότητές του, προγράμματα και εφαρμογές που διακινούνται νόμιμα και ελεύθερα στην αγορά.
Να επικαιροποιήσουμε, λοιπόν, τη γνωστή και σοφή παροιμία: Φύλαγε τα (κυβερνο)ρούχα σου, μήπως καταφέρεις να γλυτώσεις μερικά…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]