Επωνύμως…

Σπίτι μου- σπιτάκι μου και τεχνο-καλυβάκι μου…

Σπίτι μου- σπιτάκι μου και τεχνο-καλυβάκι μου…

Η φίλη μου η Μαρία, που όσο και να προσπαθήσεις tech-freak δεν μπορείς με τίποτα να την πεις, μου υπερηφανευόταν τις προάλλες τηλεφωνικά για τη ρομποτική σκούπα που αγόρασε και για τις προόδους που έχει κάνει στον προγραμματισμό της λειτουργίας της. Μάλιστα, πριν προλάβω να της πω μπράβο, μου «έσκασε» και το υστερόγραφο: «Και πού να δεις την ψηφιακή ζυγαριά που επίσης πήρα -την έχω συνδέσει με το κινητό και μου δείχνει από μάζα σώματος μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς – κι όχι μόνο για μένα, αλλά και για τον άντρα μου και τις κόρες μας!» Ποια; Η Μαρία που, όταν τα βρίσκει σκούρα με το laptop της, σπεύδει αμέσως να μου τηλεφωνήσει για τις σχετικές «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» - έχει καιρό να με πάρει, τώρα που το σκέφτομαι…

Η πανδημία -που συνεχίζει να δοκιμάζει τα όρια των αντοχών, όλων μας- τη συμφιλίωσε αίφνης με την ψηφιακή τεχνολογία, την έκανε να τα δει όλα με πιο θετική ματιά, με άλλη διάθεση και με στόχο την αξιοποίηση και τη συν-εργασία! Άλλη μια θετική επίπτωση, αυτή τη φορά σε προσωπικό επίπεδο, εκτός από την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα – κάτι είναι κι αυτό, μέσα στις τόσες αρνητικές πλευρές. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει την τρέχουσα δεκαετία ως digital (και green, βεβαίως-βεβαίως) decade, χρηματοδοτώντας πλουσιοπάροχα αμέτρητες δράσεις, από επιδοτήσεις για εξοπλισμό και δίκτυα ως ανάλογες εκπαιδεύσεις για όλες τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, οπότε… τρέχουμε, τώρα!

Πολύ περισσότερο, που η Μαρία δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα – κι άλλοι γνωστοί και φίλοι «επενδύουν» τον τελευταίο καιρό σε τεχνολογία και «έξυπνες» εφαρμογές. Λίγο ο εγκλεισμός (ως πρόσφατα, τουλάχιστον, αν και ποτέ δεν ξέρεις τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…) στο σπίτι, λίγο η μικρή έστω τάση για αποφυγή του έντονου συγχρωτισμού, λίγο ότι το πήραμε απόφαση πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η περίεργη περίοδος, όλα δείχνουν ότι ρυθμίζουμε τις  ζωές μας αναλόγως… Κι αφού μένουμε - που μένουμε εντός, τουλάχιστον να περνάμε καλά – Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει σ’ αυτό; Ποιος άλλος από την τεχνολογία!

Κι αυτό δεν συμβαίνει μονάχα τη χώρα μας. Λίγες ημέρες μετά το τηλεφώνημα της φίλης μου, έφτασε στο mail η φετινή έκθεση της ABI Research σχετικά με τις ρομποτικές καταναλωτικές διατάξεις και προϊόντα (η σκούπα της Μαρίας!) και την αγορά των «έξυπνων» εφαρμογών (και η ζυγαριά της!) που επιβεβαιώνει πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και εις την «Εσπερίαν»: η πρόβλεψη για φέτος είναι πως η συγκεκριμένη αγορά θα φτάσει στα $80 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά μεγέθη.

Οι αναλυτές της ΑΒΙ σημειώνουν, μάλιστα, πως η τάση για τεχνολογικές επενδύσεις στο οικιακό περιβάλλον είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ήδη από το β’ εξάμηνο του 2020 και, βεβαίως, συνεχίζει να εξελίσσεται, με πολλές γνωστές κατασκευάστριες (αναφέρονται χαρακτηριστικά οι Bosch, Siemens, Samsung και Haier), να φροντίζουν με τα καινοτομικά ρομποτικά προϊόντα και τις «έξυπνες» υπηρεσίες τους το ενδιαφέρον των καταναλωτών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Βεβαίως, σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η «φυσική ωρίμανση» αυτού του χώρου στη συνείδηση των καταναλωτών, έπειτα από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας, όσο και η σημαντική μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών (η τεχνολογία διαρκώς φτηναίνει σταθερά, έστω και με διακυμάνσεις - αυτός είναι ένας πάγιος κανόνας της αγοράς) που τα έχει κάνει πολύ πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Μαζί, έχει έρθει κι η καθιέρωση προτύπων και κοινά αποδεκτών προδιαγραφών – μ’ αλλά λόγια, και σ’ αυτόν τον χώρο ισχύει στην πράξη κάποια ρύθμιση, που ευνοεί την πλατιά αναγνώριση, διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα και μειώνει τις αμφιβολίες για τη μακροζωία αυτών των συστημάτων.

Κι έτσι, δειλά-δειλά, οι Μαρίες αυτού του κόσμου «θα βάλουν πόδι» σε πιο βαθιά νερά. Σίγουρα, θα περπατήσουν πολύ πιο πέρα από τα βασικά της λειτουργίας του κινητού τους και θα εξοικειωθούν με μηχανές- βοηθούς στην καθημερινότητά τους. Ίσως ακούγεται λίγο, αλλά -αν το καλοσκεφτείτε- είναι πολύ! 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search