Ο οικοδεσπότης τούτης της στήλης σε δυο χρόνια -το 2023, δηλαδή- κλείνει μισό αιώνα δημοσιογραφίας. Κι όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, τα έχει δει «όλα» στην ως τώρα καριέρα του. Εντάξει, δεν σκάλιζε γράμματα στο μάρμαρο, ούτε έγραφε σε παπύρους με φτερό χήνας, όμως πρόλαβε το χειρόγραφο (με πένα μελάνης, παρακαλώ, που γλιστράει όμορφα και κυρίως γρήγορα, στο χαρτί), πριν περάσει σταδιακά στη γραφομηχανή, στη φωτοσύνθεση και τα συστήματα Desktop Publishing, στους προσωπικούς υπολογιστές και την εποχή των Macintosh στα media, στα laptop / notebook / tablet και κυρίως στο Internet.
Κι ενώ όλα αυτά τα έζησε και τα βίωσε στο πετσί του, εξακολουθεί να απορεί πώς ζούσαν οι άνθρωποι χωρίς Internet, πριν από τα 90s – όπως ζούσαν χωρίς smartphone, πριν από το 2007, θα μπορούσατε να μου απαντήσετε και να με ρουπώσετε! Έχει δει, λοιπόν, εταιρίες και εταιρίες (κι έχει συναντήσει κορυφαία στελέχη τους, έχει μιλήσει μαζί τους κι έχει γράψει γι’ αυτές, πάμπολλες φορές, τόσα χρόνια) που άλλες μεγάλωσαν, άλλες έσβησαν, άλλες εξαγοράστηκαν κι άλλες συνεχίζουν απτόητες, μετατρέποντας τις σωστές ιδέες που είχαν τη σωστή ώρα, την έρευνα και την τεχνογνωσία τους σε «πιστούς ακολούθους», ισχύ, δύναμη και, κυρίως, χρήμα. Μ’ άλλα λόγια, έγιναν σταδιακά μονοπώλια, με όλα τα κακά που αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όποιον άλλον παίκτη στην αγορά (παλιό ή νεόκοπο) επιβουλεύεται την κυριαρχία τους.
Έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές από εδώ για τα τεσσεράμισι μονοπώλια, περισσότερο γνωστά με το αρκτικόλεξο GAFA (Google – Amazon – Facebook – Apple), με «ολίγη» από Microsoft, τα οποία έχουν απλώσει τα πόδια τους πολύ πέρα από το αρχικό «πάπλωμα» και συνεχίζουν διαρκώς τις επεκτάσεις, σε νέους χώρους. Μόνο που, τώρα πια, η αλαζονεία του ισχυρού -τους οφείλουμε πολλά, κανείς δεν αντιλέγει, όμως όλα έχουν κάποιο όριο- σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή μας από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και την παροιμιώδη φοροαποφυγή τους, προκαλούν.
Για την τελευταία (που, από παραθυράκι σε παραθυράκι του νόμου κι από μετακινήσεις χρημάτων, τιμολογίων και αξιών ανά τον κόσμο, όπου τους συμφέρει περισσότερο, οι κολοσσοί σε λίγο θα φτάσουν να πληρώνουν ίδιους φόρους με μένα, άντε λίγο περισσότερο), η πρόσφατη απόφαση των G7 για επιβολή εταιρικού φόρου 15% κατ΄ ελάχιστο ενδέχεται, αν τελικά περάσει, κάπως να αποκαταστήσει ένα αίσθημα δικαίου.
Όμως, όλα τα άλλα προβλήματα παραμένουν και ενοχλούν, ιδιαίτερα τις αμερικανικές αρχές (αφού οι GAFA είναι όλες αμερικανικές επιχειρήσεις, εστιασμένες στις ΤΠΕ), που έχουν βγάλει τα μαχαίρια της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και τα ακονίζουν από πολλούς μήνες… Ήδη, αρκετοί σχολιαστές κάνουν συγκρίσεις με ανάλογες καταστάσεις στον χώρο των πετρελαίων (Standard Oil) και των τηλεπικοινωνιών (ΑΤ&Τ), σε προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίες κατέληξαν σε ήττα των μονοπωλίων…
Μάλιστα, η ενόχληση είναι όχι μόνο μεγάλη, αλλά και διακομματική: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέθεσαν ήδη νομοσχέδια με τα οποία μπαίνουν σημαντικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες όσων επιχειρήσεων έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 600 δισ. $ και πάνω από 50 εκατ. ενεργούς χρήστες, ή πάνω από 100.000 ενεργές επιχειρήσεις-πελάτες στις ΗΠΑ. Τέτοια νούμερα «φωτογραφίζουν», βεβαίως, τις GAFA και, σε μικρότερο βαθμό, τη Microsoft, σήμερα, και υποτίθεται ότι θα υπάρχει τιμαριθμική προσαρμογή...
Τί πρέπει να κάνουν στο μέλλον, αν τα νομοσχέδια γίνουν νόμος; Να παίζουν σωστά το ρόλο του critical trading partner για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τις δημοφιλείς πλατφόρμες τους, και να μη μεροληπτούν υπέρ των δικών τους (ή εκείνων των στενών συνεργατών τους) προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράπονο – καταγγελία – πρόβλημα εκ μέρους καταναλωτών-τελικών χρηστών και, προφανώς, εκ μέρους των άλλων επιχειρήσεων που βλέπουν τις ανισότητες στις πλατφόρμες και εξανίστανται… Θα συμμορφωθούν «οικειοθελώς» οι GAFA προς τα υποδείξεις, για να μην αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα; Θα δείξει…
Πάντως, το γεγονός ότι πρόεδρος της πανίσχυρης FTC (Federal Trade Commission) αναδείχθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Λίνα Καν, νεότατη και «φουριόζα» υπέρμαχος της ελεύθερης, πλην καλά ρυθμισμένης αγοράς, και ως εκ τούτου πολέμιος των μονοπωλίων, μάλλον δε αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον τους, σε αντίθεση με τις μάλλον θετικές, σε τελική ανάλυση, συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη για εμάς, τους καταναλωτές…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]