Επωνύμως…

Σκέψεις για το αλγοριθμικό μας μέλλον…

Σκέψεις για το αλγοριθμικό μας μέλλον…

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύ παράξενο (κι ίσως γι’ αυτό τόσο μαγικό) «εργαλείο»! Εκεί που διαβάζεις κάτι, θυμάσαι κάτι άλλο φαινομενικά άσχετο κι απάνω στην ώρα, σου έρχεται και τρίτη σκέψη, που -κατά έναν περίεργο τρόπο- δένει με τις προηγούμενες και φτιάχνει ένα cocktail μούρλια… Λίγη αγκοστούρα, μια πρέζα ζάχαρη στην άκρη του ποτηριού και «άντε, στην υγειά μας!» Πώς τα καταφέρνει να συνδυάζει τα πιο αταίριαστα και στο τέλος βγαίνει και κάτι της προκοπής (αυτό για την προκοπή, μάλλον εσείς θα το αποφασίσετε στο τέλος του σχολίου) είναι «απορίας άξιον», που λέγανε κι οι παλιοί.

Πού βρίσκεις την όρεξη για τέτοιες φιλοσοφίες, ίσως να σκέφτεστε, τώρα… Πάμε, λοιπόν, να τα κάνουμε πιο λιανά! Ο  οικοδεσπότης σας διαβάζει, αυτό το ξέρετε και σας το έχω ξαναπεί. Τι διαβάζει, δηλαδή, που δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω – ειδικά από τεχνολογικά θέματα, λόγω αγάπης και ειδικότητας, αφού με το είδος ασχολείται κοντά μισόν αιώνα πιά! Συνήθως τα νέα τα καταναλώνει «φρέσκα» - αν όχι «της ώρας» τουλάχιστον «της μέρας», σπανίως της επομένης… Καμμιά φορά, όμως, κάτι ξεφεύγει και ξεμένει, ίσα για να «σιτέψει» λιγάκι! Να, όπως αυτό το ρεπορτάζ που διάβασα μόλις προχθές κι ας «ανέβηκε» στα τέλη Μαΐου, για ένα webinar στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Dell, της Honeywell, της δημοτικής αρχής του Amarillo στο Τέξας και του Vancouver Film School – κανονική πανσπερμία, δηλαδή…

Μέσα σ΄ όλα τα άλλα ενδιαφέροντα που είπαν, λοιπόν, συμφώνησαν ότι στον μετά-πανδημία κόσμο, η ψηφιοποίηση των πάντων, το πέρασμα από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο που ξεκίνησε ήδη με φόρα, όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλαρώσει ή να ανακοπεί, αλλά θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τη διάχυση νέων τεχνολογιών, σε ευρύτατη γκάμα θεμάτων.

Συμφώνησαν, επίσης, ότι τα παθήματα (λόγω της πανδημίας) πρέπει να γίνουν μαθήματα (βλέπε, αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας), με λέξεις-κλειδιά την άμεση ανταπόκριση, την υψηλή προσαρμοστικότητα, αλλά και την ικανότητα να πατάμε γκάζι όταν χρειάζεται – κάποιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που ως ένα βαθμό ήταν προετοιμασμένοι, έχοντας αναπτύξει αυτές ακριβώς τις ιδιότητες, η πανδημία δεν τους έπληξε σε τέτοιο βαθμό, όπως τους απροετοίμαστους… Έσο έτοιμος, που λένε και οι πρόσκοποι!

Και βέβαια, δε θα μπορούσαν να αφήσουν έξω από το χορό τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι πλέον αναγκαίος για όλους και, με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης, αλλάζει τα πάντα – από τις αλυσίδες τροφοδοσίας ως την υγεία και τη βιομηχανία. Με «καύσιμο» τα Big Data και με βασική φιλοσοφία το digital-first, πατάει στα θεμέλια της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να συμβάλει στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, με κερασάκι στην τούρτα τις πρωτόφαντες δυνατότητες που έρχεται να δώσει το 5G, όταν με τη σειρά του μπει στη φάση της ωριμότητας και της διάχυσής του, παντού. 

Και κάπου εκεί, έρχονται οι συνάψεις να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια, συνδυάζοντας όλα αυτά τα ωραία για τα τεχνολογικά (και όχι μόνο) μελλούμενα, με το σχόλιο του καθηγητή της Οξφόρδης, Ίαν Γκόλντινγκ, που λίγες μέρες αργότερα (στα τέλη Μαΐου κι αυτός) ήρθε να κάνει έναν πνευματικό απολογισμό της πανδημίας, δηλώνοντας ότι -παρά την τραγική πλευρά της- θα μείνει στην ιστορία ως το γεγονός που έσωσε την ανθρωπότητα. Κι ο λόγος είναι πως μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε -όλοι μαζί, ενωμένοι μπροστά στον κοινό εχθρό, τον ιό- reset στις ζωές μας και τις κοινωνίες που έχουμε συστήσει, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες να ακολουθήσουμε έναν πιο βιώσιμο δρόμο, στο μέλλον.

Κι οι αλγόριθμοι, που μπαίνουν; Παντού στη ζωή μας, πια! Καλώς ή κακώς (ανάλογα με το ποια πλευρά του νομίσματος βλέπεις) είναι πανταχού παρόντες και ρυθμίζουν από το παρασκήνιο όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Και ίσως αυτό το reset που βρίσκεται εν εξελίξει, μας κάνει πλέον να καταλάβουμε τη σημασία του ελέγχου τους, της υποχρεωτικής ρύθμισής τους σε συνθήκες διαφάνειας, για να μπορέσουμε να μείνουμε σ’ αυτόν τον βιώσιμο δρόμο, όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και σποραδικά, ή συχνότερα ελλείμματα δημοκρατίας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search