Έβλεπα μία διαφήμιση τηλεπικοινωνιακού παρόχου για τη νέα υπηρεσία του που προσφέρει στις επιχειρήσεις backup σύνδεση σε περίπτωση που "πέσει" η σταθερή γραμμή. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει είναι πως έχει μόνιμα συνδεδεμένο στο router ένα USB stick για σύνδεση στο δίκτυο κινητής του ίδιου παρόχου, οπότε αν υπάρχει πρόβλημα στην ενσύρματη σύνδεση, γυρίζει αυτόματα στην κινητή σύνδεση.
Η ιδέα είναι ωραία και χρήσιμη θα έλεγα. Όμως, τη στιγμή που έβλεπα τη διαφήμιση, έπεσε η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος! Και εκεί συνειδητοποίησα ότι και το router έπεσε και το σταθερό τηλέφωνο σταμάτησε να λειτουργεί και γενικώς δεν υπήρχε καμία συνδεσιμότητα στο σπίτι, πέραν του κινητού τηλεφώνου. Αν και στη δική μου περίπτωση, λόγω κακής κάλυψης -και των τριών δικτύων- δεν θα έλεγα ότι το smartphone ήταν ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να συνδεθώ στο Διαδίκτυο...
Για μία επιχείρηση, η αδιάλλειπτη σύνδεση στο Internet είναι πλέον απαραίτητη. Και μπορεί υπηρεσίες όπως αυτή που προανέφερα να καλύπτουν τα θέματα που προκύπτουν με την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση, αλλά τί γίνεται όταν πέσει και το ρεύμα; Μπορεί μία μικρή επιχείρηση να αντέξει αν "πέσει" το ηλεκτρονικό κατάστημά της; Ή μπορεί να σταματήσει να δέχεται παραγγελίες και να είναι σε επικοινωνία με προμηθευτές, συνεργάτες και πελάτες;
Θα πει κανείς ότι το κατάστημά σου θα είναι στο cloud, οπότε το e-shop θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αλλά για τη διαχείρισή του, την επικοινωνία και το call center η κατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολη.
Οι διακοπές ρεύματος -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- ούτε πολλές είναι ούτε μεγάλης διάρκειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να το ρισκάρει η επιχείρηση. Γι’ αυτό και πρέπει να έχει backup λύσεις, όπως, για παράδειγμα, ένα καλό UPS.
Γενικότερα, όμως, θα πρέπει μία επιχείρηση να έχει ένα backup πλάνο. Θα πρέπει να κάνει backup τα αρχεία της, ενώ θα πρέπει να έχει φροντίσει και το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Θα πρέπει να τα έχει κάνει όλα αυτά. Και ο βασικός λόγος, είναι να είναι έτοιμη την άσχημη στιγμή. Συνήθως, στην Ελλάδα, σκεφτόμαστε -λανθασμένα- ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε εμάς αυτό. Και μαθαίνουμε από τα παθήματά μας. Αλλά μάλλον θα πρέπει να λειτουργούμε πολύ περισσότερο προληπτικά. Ειδικά όταν ασχολούμαστε με το Διαδίκτυο και γενικότερα αξιοποιούμε ψηφιακές τεχνολογίες.
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]