Επωνύμως…

Η μεγάλη επιστροφή

Η μεγάλη επιστροφή

Η εργασία στην εποχή της «νέας κανονικότητας» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ψηφιακές δυνατότητες και ικανότητες του ατόμου, της επιχείρησης, του φορέα, της χώρας κι αυτό κανείς δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει. Το απέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πανδημία – αν δεν υπήρχε ο «ομφάλιος λώρος» της ψηφιακής τεχνολογίας να μας κρατάει σε επαφή με την εργασία μας και τον περίγυρό μας, τα αποτελέσματα από οικονομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής πλευράς θα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα στις περιόδους του υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Όμως, όπως όλα δείχνουν κι ελπίζουμε να μην έχουμε κάποια απροσδόκητο πισωγύρισμα, αυτά σιγά-σιγά τελειώνουν, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κι η ανοσία της αγέλης είναι πλέον θέμα χρόνου. Ομοίως, θέμα χρόνου είναι κι η επιστροφή στους χώρους εργασίας – ήδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλε-εργασίας από το 50% στο 25%. Στους χώρους εργασίας; Ναι, βεβαίως! Τους θυμόσαστε ή συνηθίσατε πιά τη δουλειά από το σπίτι; Αν πιστέψουμε τα νούμερα και τις στατιστικές, το αντίθετο συμβαίνει, τους επιθυμήσατε και θέλετε να επιστρέψετε: η έρευνα Workmonitor της Randstad έδειξε πρόσφατα ότι ένας στους δυο Έλληνες μπορεί να απολαμβάνει τη δουλειά από το σπίτι, όμως, σε ποσοστό 85% θέλουν να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς! Μάλιστα, είμαστε στην 5η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των νοσταλγών της μεγάλης επιστροφής, με μόνο τους Ινδούς, τους Κινέζους, τους Νορβηγούς και τους Δανούς να μας ξεπερνάνε στην κατάταξη…

Όμως, σε ποιους χώρους δουλειάς θέλουμε να επιστρέψουμε; Ιδού η απορία… Βλέπετε, η αλλαγή των δεδομένων που φέρνει η επέκταση και διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, προκαλεί τεκτονικές αλλαγές και εκεί, σε τόσους και τόσους κλάδους. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχετε αντιληφθεί τη συρρίκνωση του αριθμού των υποκαταστημάτων τραπεζών – ένα-ένα «σβήνουν» και εξαφανίζονται, καθώς περνάμε στην ηλεκτρονική τραπεζική. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εφορίες – λιγοστεύουν κι αυτές και συγχωνεύονται, όσο οι πολίτες κάνουν ολοένα και περισσότερες συναλλαγές μαζί τους ηλεκτρονικά, μέσω του TAXIS και της κυβερνητικής πύλης gov.gr. Κι αν τα συγκεκριμένα παραδείγματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικές εξελίξεις, αφού καταργούν τις ουρές και τον χαμένο χρόνο, το «συμμάζεμα» των επιχειρήσεων ίσως να μην αντιμετωπιστεί με την ίδια επιδοκιμαστική διάθεση.

Πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικός μας Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τα οποία μάλιστα συνδύασε με έναν «οδικό χάρτη» για την ήπια μετάβαση στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, δείχνουν μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που γνωρίζαμε ως σήμερα. Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, του CEDEFOP που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι το 40% των θέσεων εργασίας που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη θα «μετασχηματιστούν» (και οι περισσότερες από αυτές μάλλον θα χαθούν) τα επόμενα χρόνια, ως απόρροια της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης και συστημάτων αυτοματισμού. Μέχρι οι σημερινοί νέοι αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες, για να καταλάβουν τις νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα περάσουν αρκετά «οδυνηρά» χρόνια – η ίδια έρευνα δείχνει πως το 85% των θέσεων του 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί…

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η ψηφιοποίηση και ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός θα ωφελήσουν σημαντικά τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, θα αυξήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, θα συμβάλλουν στις εθνικές οικονομίες και την ανάπτυξη κάθε χώρας. Και, αντίστροφα, αν αυτά δεν γίνουν, αν δεν εκσυγχρονιστούν επιχειρήσεις και φορείς, ο κατήφορος θα είναι μη-αναστρέψιμος. Όμως, η απαιτούμενη ευελιξία δεν είναι εύκολη υπόθεση – τα «προικιά» από πλευράς δεξιοτήτων, νέων γνώσεων και κυρίως αλλαγής νοοτροπίας είναι πολλά! Μιλάμε για re-skilling, up-skilling και, βεβαίως, όχι μια φορά και τελειώσαμε – συνεχώς και δια βίου.

Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ με τη συνεργασία της Deloitte, και του Τομέα Απασχόλησης & Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ προτείνει έναν πολύ ενδιαφέροντα οδικό χάρτη για τη μετάβαση των επιχειρήσεων στα νέα μοντέλα λειτουργίας και εργασίας, με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. Δείτε τον, αναλύστε τον ως προς τα σημεία σύμπτωσης και διαφοράς του μοντέλου που εφαρμόζετε στη δική σας επιχείρηση και λάβετε, τώρα που είναι σχετικά νωρίς, τα μέτρα σας. Το τσουνάμι έχει αρχίσει να φουσκώνει – κι οι εργαζόμενοι που θα αρχίσουν να επιστρέφουν, είναι πολύ πιθανό να έχουν νέες (και συχνά δικαιολογημένες) απαιτήσεις από τους εργοδότες τους… 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search