Επωνύμως…

Τελικά, θα έρθει η Amazon στην Ελλάδα;

Τελικά, θα έρθει η Amazon στην Ελλάδα;

Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια που δημοσιεύονται κατά καιρούς σε μέσα ενημέρωσης αλλά και social media, η Amazon θα έπρεπε να είχε ήδη παρουσία στην Ελλάδα. Και όταν λέμε Amazon, οι περισσότεροι νομίζουν ότι μιλάμε για το διάσημο marketplace. Με αυτή τη λογική, το amazon.gr θα έπρεπε να είναι ήδη εδώ. Μάλιστα, μέχρι και ερώτηση από αναλυτή σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με γνωστή αλυσίδα του λιανεμπορίου άκουσα, όπου είχε ως θέμα πως θα αντιδράσουν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Όλοι το έχουν σίγουρο ότι το amazon.gr δεν είναι μακριά. Μόνο που η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Ας πάρουμε τα πράγματα λίγο με τη σειρά. Η Amazon είναι ένας κολοσσός στο χώρο του λιανεμπορίου αλλά ταυτόχρονα διαθέτει και έναν εξαιρετικά ισχυρό τομέα όσον αφορά στις cloud υπηρεσίες. H Amazon Web Services (AWS) είναι, βάσει μεριδίου, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών cloud παγκοσμίως. Μεγαλύτερος και από τη Microsoft που προωθεί το Azure.

Η AWS έχει ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα από τις αρχές του 2021 και η σχετική προετοιμασία είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες. Γραφείο που δημιουργήθηκε γιατί, πολύ απλά, οι πελάτες της AWS είχαν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι της AWS είδαν μία ευκαιρία και αποφάσισαν να την εκμεταλλευτούν. Το γραφείο ενισχύεται διαρκώς και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να αξιοποιήσει τη δυναμική που υπάρχει όσον αφορά την «υιοθέτηση» του cloud και από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πολύ πιθανό η AWS να συνεργαστεί και με κάποιον τοπικό πάροχο υπηρεσιών data center, καθώς οι ανάγκες της θα αυξάνονται διαρκώς.

Πάμε τώρα στον τομέα του marketplace. Η Amazon εκτιμάται ότι έχει περίπου το 12% της ελληνικής αγοράς του e-commerce. Δηλαδή, το 12% των online αγορών που γίνονται από Έλληνες καταναλωτές γίνονται μέσω της Amazon. Επίσης, υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό δημιουργούν σελίδα στο Amazon. Φυσικά στα αγγλικά. Παρεπιμπτόντως, αν πληκτρολογήσεις Amazon.gr σε μεταφέρει απευθείας στο amazon.co.uk.

Θέλει η Amazon να φτιάξει ελληνική έκδοση; Να βλέπουμε το περιεχόμενο του Amazon στα ελληνικά; Μου μοιάζει λίγο δύσκολο. Η ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή. Είναι πολύ μικρότερη, για παράδειγμα, από εκείνη της Πολωνίας όπου η Amazon προχωρά με τη δημιουργία του amazon.pl. Επίσης, οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν αγγλικά και η γλώσσα δεν ήταν μέχρι τώρα εμπόδιο για να μην κάνουν αγορές. Οπότε, ακούγεται αρκετά δύσκολο η Amazon να κάνει μία μεγάλη επένδυση προκειμένου να μεταφράσει όλο το περιεχόμενο του marketplace της στα ελληνικά.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία αγορά για την οποία ενδιαφέρεται. Ο όγκος των πωλήσεων είναι τέτοιος που δικαιολογεί κινήσεις όπως η προσπάθεια για σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες ταχυμεταφορών, μοντέλο που ακολουθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ Courier είναι ένα πρώτο δείγμα, θα ακολουθήσουν και άλλες.

Όπως δεν θα πρέπει να διόλου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Amazon να επενδύσει στη δημιουργία ενός logistics center που να εξυπηρετεί τις ανάγκες διανομής των παραγγελιών που έχει να παραδώσει στην Ελλάδα. Είπαμε, ο όγκος των πωλήσεων είναι μεγάλος και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, οπότε μία τέτοια κίνηση θα είχε απόλυτα λογική και οι σχετικές πληροφορίες ήδη κυκλοφορούν. Απλά είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Όσον αφορά στις φήμες ότι η Amazon σκοπεύει να αγοράσει ένα πολύ μεγάλο ελληνικό marketplace, οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη εταιρεία γελάνε όταν το διαβάζουν. Και απαντούν ότι «ίσως είναι πιο πιθανό να αγοράσουμε εμείς την Amazon»…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search