Επωνύμως…

Τα τρία καλά της μοίρας μας

Τα τρία καλά της μοίρας μας

Τώρα που μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του χρόνου και «έκατσε η σκόνη» από τις αναδρομές και τις προβλέψεις, τους απολογισμούς γι’ αυτά που πέρασαν και τις μαντείες γι’ αυτά που θα έλθουν, ίσως είναι ώριμη πια η στιγμή να συζητήσουμε (τρόπος του λέγειν, βεβαίως - εγώ τα γράφω, εσείς τα διαβάζετε…) για τα τρία καλά της μοίρας μας. Τους τρεις πιο κρίσιμους τομείς στους οποίους πρέπει να δώσουμε φέτος βάρος και πόρους, ώστε να μπορέσουμε έστω και με το ζόρι, έστω και την τελευταία στιγμή, να ξεπεράσουμε τους ύφαλους και τους σκοπέλους, τις φουρτούνες και τα τσουνάμια που κρύβουν τα αχαρτογράφητα νερά, στα οποία μας έχει οδηγήσει εκόντες – άκοντες η πανδημία με τις επιπτώσεις της…

Όλοι να δώσουμε; Όλοι, βέβαια, επιχειρήσεις κάθε λογής, υπηρεσίες και οργανισμοί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα - τα προβλήματα (όπως και το μέγεθος) μπορεί να είναι διαφορετικά ανά περίπτωση, αλλά το τσουνάμι δεν κάνει εξαιρέσεις… ό,τι βρει στο δρόμο του το παρασέρνει!

Κι επειδή "ο φόβος φυλάει τα έρ’μα", γι’ αυτό λέω να σηκώσουμε μανίκια και να επιταχύνουμε όσα έχουμε ήδη ξεκινήσει, εστιάζοντας περισσότερο στους τρεις βασικούς τομείς χωρίς τους οποίους, δεν… (τις επιπτώσεις μπορείτε να τις φανταστείτε και να τις συμπληρώσετε μόνοι σας). Βεβαίως, δεν πρόκειται για κάτι που (οι περισσότεροι) δεν ξέρετε – είναι κοινό μυστικό πια, πως η "συνταγή" για την επόμενη ημέρα περιλαμβάνει ψηφιακό μετασχηματισμό των πάντων, έμφαση στην επιμόρφωση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ανακατάταξη της παραγωγής, ώστε να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν αφενός με την πρόοδο της τεχνολογίας, αφετέρου με τις ειδικές συνθήκες που επιβάλει πλέον η πανδημία. 

Αυτά είναι τα τρία καλά της μοίρας μας, το silver lining των πολλών κακών της πανδημίας, που μας υποχρέωσε να δούμε πολλά πράγματα αλλιώς, τον τελευταίο χρόνο, και να κάνουμε restart σε περισσότερα… Όλες οι έρευνες (η πιο πρόσφατη που έχουμε υπόψιν μας, είναι εκείνη της Deloitte) και οι ειδικοί συγκλίνουν σ’ αυτά τα τρία, θεωρώντας τα δράσεις-κλειδιά για την ανάπτυξη και της διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Είναι εύκολα όλα αυτά; Όχι! Είναι, τουλάχιστον, εφικτά; Ναι! Αρκεί να γίνουν οργανωμένα, με σχέδιο και στρατηγική, οργανωμένα κι όπου χρειαστεί παράλληλα (πχ. υποδομές μαζί με δεξιότητες). Γιατί, σε πολλά θέματα είμαστε ακόμα στην αρχή και ο χρόνος πιέζει.

Εν αρχή ην το Cloud, βεβαίως – η μετάβαση σ’ αυτό αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ισχύσουν όλα τα άλλα, να ανανεωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι αναγκαίες υποδομές, να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα και η ευελιξία, να υλοποιηθούν οι αναγκαίοι αυτοματισμοί από πλευράς λογισμικού (μιλάμε για Robotic Process Automation, βέβαια), να μπουν στην καθημερινότητα τα analytics και οι λύσεις που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, παράλληλα βεβαίως με τη δεόντως αυξημένη (καθώς οι απειλές έχουν φουντώσει για τα καλά) επαγρύπνιση σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Και μια αναγκαία προειδοποίηση: ο μετασχηματισμός δεν είναι κάτι που το έκανες και πάει, τελείωσε… πρόκειται για μακροχρόνια και διαρκή ιστορία, ένα ταξίδι χωρίς (εμφανή) τελειωμό, καθώς τα update είναι βασικός παράγοντας, όσες φορές χρειαστεί.

Φιλική συμβουλή: απευθυνθείτε σε ειδικούς – δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνος σου, ούτε κάτι στο οποίο μπορεί να σε βοηθήσει (ακόμα και μικρή επιχείρηση να είσαι, αν όχι ειδικά γι’ αυτές) ο γιός του φίλου σου, που τέτοια θέματα τα κατέχει καλά (όπως λέει ο πατέρας του – οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πράξη, είναι στην πραγματικότητα μηδαμινές). Ρωτήστε, ψάξτε, δείτε, διαβάστε, βιαστείτε αν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει. Οικονομικές λύσεις υπάρχουν, η σταδιακή υλοποίηση είναι επίσης κάποια λύση, όπως και η δυνατότητα για Business Transformation–as-a-Service (βγήκε και τέτοιο προϊόν στην αγορά, πρόσφατα).

Η εύρεση και αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού είναι, ομοίως, μέγα θέμα, με την επανεκπαίδευση να αποτελεί βασικό όπλο για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών, Βεβαίως, δεν είναι το μόνο: σημαντική και ενίοτε γρήγορη βοήθεια μπορεί να δώσει η εξαγορά μιας άλλης (συχνά νεοφυούς) εταιρείας με ξεχωριστές επιδόσεις και λύσεις σε ένα πρόβλημα, αλλά και η ανάθεση κάποιων εργασιών σε εξειδικευμένους τρίτους, όσο εκπαιδεύεται το "φυτώριο" της εταιρίας ή επιμορφώνονται οι "παλιοσειρές" (οι γνώσεις, χρόνια δεν κοιτούν, πια…).  

Τέλος, η ανακατάταξη της παραγωγής περιλαμβάνει είτε τη μεταφορά στα πάτρια ολόκληρων εργοστασίων, αλλά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και άφθονη χρήση ρομποτικών διατάξεων, είτε την εκ βάθρων δημιουργία νέων μορφών εφοδιαστικής αλυσίδας, απόλυτα ελεγχόμενης και βασισμένης σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Blockchain, που ευνοούν τη διαφάνεια και τις ταχύτατες αντιδράσεις, σε οτιδήποτε απρόβλεπτο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search